RECEPT DANA

Ne uspijevate prvoklasno skuhati paštu s kozicama? Nedostajao vam je ovaj recept baš kao i nama

Fenomenalna tjestenina s kozicama po receptu Anite Margić

 Biljana Blivajs/
Anita Margić, iskusna i talentirana chefica otkrila nam je jedan od svojih recepata kako savršeno pripremiti tjesteninu s kozicama

Anita Margić profesionalna je chefica i svakodnevno kuha za četrdesetak zaposlenika softverske tvrtke Mireo, ali ne bilo što! Zamislite samo da vam svaki tjedan stiže meni koji nudi izbor od deset različitih jela, a svaki dan možete izabrati jedno od dva, kao što su tikvice punjene bulgurom i janjetinom te zapečene s malo naribanog ovčjeg sira u bogatom umaku od kopra i grčkog jogurta, pašta s kozicama s kremom od indijskih oraščića i pestom od bosiljka, egzotični curry s morskim psom ili možda tortica s brokulom i gorgonzolom. Zvuči li bolje bijeli ragu od junetine s bobom ili možda popečci od bulgura s feta sirom i salsom od pečenog povrća?

image

Anita Margić dovršava jelo za zaposlenike koji trebaju stići na ručak

Biljana Blivajs/

Iako ju je početni entuzijazam zamalo odveo u sferu novinarstva, odlučila se za gastronomske vode. Završila je studij gastronomije u Italiji, a njezin životopis se poslije popunjavao top-imenima. Iskustvo koje ju je osobito obilježilo je suradnja s Anom Ugarković, silom koja je educirala generacije i generacije kako jesti dobro i kvalitetno, a pritom uživati i ne trošiti gomilu novca na pripremu obroka.

image

Fettuccine s kozicama u nastajanju

Biljana Blivajs/

Anita je bila Anina desna ruka pri stvaranju jedne od njezinih turbopopularnih kuharica, zajedno su radile u emisiji "Kruške i jabuke" i na raznim edukativnim formatima. Anita je radila i u zagrebačkom bistrou Lari & Penati, zatim kod Bibicha u Skradinu, a svatko tko je barem jednom ondje naručio degustacijski meni ostao je bez teksta, u pozitivnom smislu. Šira javnost pamti je po angažmanu u poznatom kulinarskom showu "Kuhan i pečen", a osim toga, tu su još i neki inozemni restorani. Dakle, Anita je itekako potkovana kuharskim znanjem i umije jako dobro kuhati, a upravo nam je ona skuhala jedno od najboljih tjestenina s kozicama koju smo kušali. Naravno, morali smo je pitati za recept...

image

Fettuccine s kozicama

Biljana Blivajs/

Trebat će vam:

400 g svježih ili suhih fettuccina

320 g kozica

1 režanj češnjaka, narezan na tanke listiće

1 dcl bijelog vina lmaslinovo ulje

sol

papar

Za pesto:

2 vezice bosiljka

100 g ribanog sira (parmezan, grana padano, pecorino)

100 grama orašastih plodova (pinjoli, bademi)

ribana korica 1 limuna

sol i papar

maslinovo ulje

Za kremu za povezivanje pašte:

100 g indijskih oraščića

malo vode

Priprema:

Prvo pripremite pesto. Sve sastojke sjedinite u mužaru, a začine prilagodite vašem ukusu pa pesto ostavite sa strane. Izblendajte indijske oraščiće s malo vode da dobijete konzistenciju malo gušću od vrhnja za šlag. Kremu koristite da biste povezali kozice i paštu prije dodavanja pesta. Stavite kuhati tjesteninu. Dok se tjestenina kuha, na malo ulja popržite listiće češnjaka, na to dodajte kozice i pojačajte vatru. Podlijte vinom i puste da alkohol ispari. Posolite, a zatim dodajte tjesteninu i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pomiješajte i dodajte malo kreme za povezivanje pašte i kozica. Maknite s vatre i umiješajte pesto od bosiljka. Poslužite s listićima bosiljka i badema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:50