
Trebat će vam:
5-7 manjih jabuka sorte Gala
Za karamel:
180 g šećera
2-3 žlice vode
200 ml slatkog vrhnja
20 g omekšalog maslaca
Za dekoraciju:
100 g usitnjenog ušećerenog lješnjaka
Priprema:
Jabuke dobro operite i osušite kuhinjskim papirom. U sredinu ploda zapiknite drveni štapić te ih složite na tanjur na kojem ćete ih servirati. Veću tavu stavite na vatru i dobro zagrijte. U zagrijanu tavu najprije dodajte vodu i namočite ju sa svih strana. Zatim šećer rasporedite po cijeloj površini tave. Pustite da se šećer lagano otapa, ne miješajte. Šećer će se najprije lagano zapjeniti, pri čemu i dalje nemojte miješati, nego samo malo okrećite ili protresite tavu. Šećer će se početi lagano karamelizirati i dobivati smeđu boju. Kada dobijete lagano smeđu boju šećera i tekuću teksturu, maknite tavu s vatre. Ulijte vrhnje za šlag uz obavezno miješanje pjenjačom brzim pokretima. Ne trebate se zbuniti ako se šećer malo zgusne, samo nastavite miješati dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte kockicu maslaca. Dobit ćete glatku smjesu koju treba pustiti da se malo ohladi. Karamelom obilato obložite jabuke. Kako se hladi, karamel će se stvrdnjavati na voćki. Ako želite, karamel možete dodavati u više slojeva. Jabuke ukrasite karameliziranim lješnjacima.