TOPLO, KREMASTO, KISELO

Nema boljeg toplog sendviča za hladne dane od ovog, trebaju vam tri sastojka i napraviti ga možete bez tostera

Najviše ga volimo uz pečeno jaje na oko, uz koje postaje kompletan, zasitan obrok

Kada se zaželite toplog, utješnog jela koje je istovremeno kremasto i hrskavo, bogatog mliječnog okusa i blago kiselkasto, tada je pravo vrijeme da se okušate u pripremu toplog sendviča koji će, sigurni smo, i u vašoj kuhinji zasjeniti svaki topli sendvič koji ste dosad napravili. Uz kruh, trebat će vam tek tri sastojka - maslac, topivi sir i kimchi ili kiseli kupus.

image
Lidija Lončarić/

Princip pripreme je jednostavan. Dvije kriške kruha s obje strane premažite tankim slojem maslaca, na jednu krišku stavite sir i kupus ili kimchi, dodajte još malo sira s druge strane pa preklopite. Budući da se ovaj sendvič, inače popularno nazvan grilled cheese, priprema na tavi, neće vam trebati čak ni toster. Tavu tek dobro zagrijte pa smanjite vatru i pecite sendvič s jedne strane dok ne postane lijepo hrskav i poprimi zlatnu koricu. Preokrenite ga pa ga isto toliko ispecite i s druge strane. Kada se peče, pritisnite ga špatulom kako bi se sve sastoji bolje povezali.

Za još bogatiji obrok, grilled cheese sendviču s kimchijem ili kiselim kupusom dodajte i jaje na oko!

image
Lidija Lončarić/

Priprema će vam oduzeti svega 5 minuta, dok se sir ne otopi. Najbolji odabir bit će dobar cheddar, ali poslužit će i gouda, tilzit ili bilo koji drugi topivi sir. Također, osim maslacem, kruh s jedne strane možete premazati i s malo kvalitetnog senfa, koji će se odlično složiti s kiselim kupusom.

Prije korištenja, kiseli kupus blago ocijedite kako se kruh ne bi previše natopio i postao gnjecav. Ako koristite kimchi, napravite isto. Budući da je kimchi ljući, sendviču će biti nešto moćniji od varijante s kiselim kupusom, ali kako je riječ o fermentiranim proizvodima, obje varijante zapravo će biti više nego odlične.

GDJE KUPITI KIMCHI?

Kimchi je fermentirani korejski dodatak jelima, radi se najčešće od kineskog kupusa i začinjava, među ostalim čilijem, češnjakom, đumbirom. Bogat je probioticima pa je uvijek odlična opcija dodati ga jelima, od zdjela s rižom i povrćem do sendviča.

Kod nas se odličan kimchi može naručiti od Coco kimchi, o kojoj smo pisali ovdje, a nudi ga i Ferment Lab, o čemu smo pisali ovdje. Osim toga, kimchi je dio ponude različitih trgovina koji drže proizvode malih proizvođača i općenito trgovina zdrave hrane.

image
Darko Tomas/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. studeni 2025 22:17