TALIJANI JE OBOŽAVAJU

Nemojte zaboraviti na caponatu, omiljeno talijansko jelo s patlidžanom kojeg se uvijek traži porcija više

Sadrži najbolje od ljeta, a može biti odlično predjelo, prilog ili jednostavno povrtno glavno jelo

Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo u kojem glavnu ulogu igra patlidžan, a priprema se tako da se kuha s dodacima kao što su rajčice, kapari, masline, a ponekad i pinjoli. Začinjava se octom i šećerom, što mu, uz slanoću, daje slatko-kiselkast okus i upravo je to ono što caponatu čini posebnom.

Caponata se često poslužuje kao prilog uz ribu ili meso, ali odličan je kao dodatak tostiranom kruhu.

image
Haoliang/Getty Images

Zanimljivo je dodati i da se recept za caponatu, baš kao i većina recepata za tradicionalna jela, razlikuje od regije do regije, čak i od sicilijanske kuće do kuće, pa se tako ponegdje u jelo dodaju i grožđice, a ponegdje paprika. No, ideja uvijek ostaje ista. Najbolji plodovi sezone ukomponirani su u jedno bogato povrtno jelo koje je i u našoj kuhinji postalo takav klasik da mu se rado vraćamo iz ljeta u ljeto.

KLASIČNA CAPONATA

Trebat će vam:

2 patlidžana
1 glavica luka
3 češnja češnjaka
2 stabljike celera
5 rajčica
1 žlica grožđica
½ žlice kapara
1 šaka zelenih maslina
1 žlica šećera
2 žlice pinjona
1 žlica balzamičnog octa
sol, papar
svježi bosiljak

Priprema:

Patlidžan operite, narežite na kockice, posolite i ostavite stajati pola sata. Rajčice razrežite na maje komade. U dubljoj tavi na ulju prodinstajte sjeckani luk, dodajte češnjak i narezani celr. Dinstajte pa dodajte rajčice. U međuvremenu u drugoj tavi na ulju prodinstajte patlidžan (nemojte stavljati vodu koju je pustio). Kada poprimi smećkastu boju dodajte ga ostalom povrću, dodajte masline, kapare, grožđice ipinjole, pa sve pirjajte desetak minuta. Na kraju dodajte šećer, ocat i natrgane listiće bosiljka.

image
Jennifer/Getty Images

Originalni recept imate, a tu je i onaj za caponatu s bakalarom, koji je svojevremeno s nama podijelila Nastasja Chiara Petrić. Baza je poznata i uvijek ista, a bakalar lijep dodatak, koji uvijek možete zamijeniti i drugom ribom po želji. Primjerice, oslić je uvijek dobra i pristupačna opcija.

image
Berislava Picek/cropix/

CAPONATA S BAKALAROM

Trebat će vam:
250 g patlidžana
1 srednja rog paprika
1 veći crveni luk
2 režnja češnjaka
3 rajčice šljivare
400 g sjeckanih pelata
1 žličica suhog origana
pola šake grožđica
1 puna šaka zelenih maslina
2 žličice kapara
sol i papar
1 srednja tikvica
500 g fileta bakalara
Priprema:
Na maslinovom ulju na laganoj vatri popržite sjeckani luk i rog papriku. Zatim dodajte protisnuti češnjak i origano i još kratko zapecite sastojke. Narežite šljivare na kockice, dodajte u tavu s pelatima i na veće kocke narezanim patlidžanom. Stavite grožđice, sol i papar, masline i kapare te na laganoj vatri kuhajte sve dok ne omekša i višak tekućine ne ispari. 10-15 minuta prije kraja kuhanja dodajte na kockice narezanu tikvicu, a filete bakalara utisnite u umak. Poklopite i kuhajte preostalo vrijeme. Poslužite s još maslinovog ulja i svježe sjeckanim začinskim biljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 17:42