Caponata je tradicionalno sicilijansko jelo u kojem glavnu ulogu igra patlidžan, a priprema se tako da se kuha s dodacima kao što su rajčice, kapari, masline, a ponekad i pinjoli. Začinjava se octom i šećerom, što mu, uz slanoću, daje slatko-kiselkast okus i upravo je to ono što caponatu čini posebnom.
Caponata se često poslužuje kao prilog uz ribu ili meso, ali odličan je kao dodatak tostiranom kruhu.
Zanimljivo je dodati i da se recept za caponatu, baš kao i većina recepata za tradicionalna jela, razlikuje od regije do regije, čak i od sicilijanske kuće do kuće, pa se tako ponegdje u jelo dodaju i grožđice, a ponegdje paprika. No, ideja uvijek ostaje ista. Najbolji plodovi sezone ukomponirani su u jedno bogato povrtno jelo koje je i u našoj kuhinji postalo takav klasik da mu se rado vraćamo iz ljeta u ljeto.
Originalni recept imate, a tu je i onaj za caponatu s bakalarom, koji je svojevremeno s nama podijelila Nastasja Chiara Petrić. Baza je poznata i uvijek ista, a bakalar lijep dodatak, koji uvijek možete zamijeniti i drugom ribom po želji. Primjerice, oslić je uvijek dobra i pristupačna opcija.
CAPONATA S BAKALAROM
Trebat će vam:
250 g patlidžana
1 srednja rog paprika
1 veći crveni luk
2 režnja češnjaka
3 rajčice šljivare
400 g sjeckanih pelata
1 žličica suhog origana
pola šake grožđica
1 puna šaka zelenih maslina
2 žličice kapara
sol i papar
1 srednja tikvica
500 g fileta bakalara
Priprema:
Na maslinovom ulju na laganoj vatri popržite sjeckani luk i rog papriku. Zatim dodajte protisnuti češnjak i origano i još kratko zapecite sastojke. Narežite šljivare na kockice, dodajte u tavu s pelatima i na veće kocke narezanim patlidžanom. Stavite grožđice, sol i papar, masline i kapare te na laganoj vatri kuhajte sve dok ne omekša i višak tekućine ne ispari. 10-15 minuta prije kraja kuhanja dodajte na kockice narezanu tikvicu, a filete bakalara utisnite u umak. Poklopite i kuhajte preostalo vrijeme. Poslužite s još maslinovog ulja i svježe sjeckanim začinskim biljem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....