Voćna nostalgija

Ove neodoljive pogačice s trešnjama vratiti će vas u djetinjstvo

Slatke scones pogačice s trešnjama i kremastim punjenjem postaju zvijezda svakog stola i druženja

Trešnje nas često vraćaju u djetinjstvo - u one trenutke kad su prsti bili ljepljivi od slatkog soka, a osmijeh crven od prvih plodova koje smo ubrali sa stabla u dvorištu. Danas su trešnje i zvijezde tanjura: od korištenja za pripremu finih deserata do neobičnih kombinacija u slanim jelima. Danas vam donosimo recept naše Slavice Šagolj za jednostavne slatke pogačice, kojih se ne možemo zasititi. Jeste li ikad trešnje probali dodati u tijesto za kolače? Za sve postoji prvi put... No, ovaj put nećete požaliti, a sasvim smo sigurni da ideju o dodatnom punjenju sconesa trešnjama ili drugim voćnim namazom i šlagom nećete odbiti.

image
Pexels

SCONES S TREŠNJAMA

Trebat će vam:
450 g glatkog brašna
prašak za pecivo
prstohvat soli
50 g šećera u prahu
70 g maslaca
150 g trešanja
200 ml mlijeka
100 ml jogurta

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. U veću posudu stavite sve suhe sastojke. Dodajte na kockice narezan maslac te ga vrhovima prstiju lagano utrljate u brašno pri tome ih podižući kako biste dali smjesi što više zraka. Bitno je da dobijete smjesu mrvičaste konzistencije. Sada dodajte na sitno narezane trešnje, mlijeko i jogurt. Rukama lagano sjedinite sve sastojke kako biste formirali mekano blago ljepljivo tijesto. Ne miješajte dugo i čvrsto jer ćete dobiti žilave pogačice. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu radnu podlogu i razvaljate na debljinu oko 2 - 2,5 cm. S pomoću kalupa izrežite kolačiće i stavite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ostavite ih na toplom oko 15 minuta prije pečenja. Pecite ih 15 do 18 minuta. Pogačice možete jesti takve kakve jesu, no možete ih i nadjenuti. Prerežite ih na pola, premažite svaku polovicu s džemom od bobičastog voća i finog kremastog šlaga. Idealan slatki zalogaj uz kavu ili šalicu čaja.

image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija na naslovnici: Tomislav Krišto/Cropix

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka više provjerenih recepata, dobrih savjeta, preporuka i inspirativnih priča.

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
15. srpanj 2025 09:06