KÄSEKUCHEN

Njemačka torta od sira s hrskavom podlogom od prhkog tijesta i laganom kremom

 Berislava Picek/Cropix/
Uputite li se u Njemačku, u mnogim restoranima i slastičarnicama primijetit ćete upravo ovu poslasticu na jelovniku

Za tijesto će vam trebati:

150 g glatkog brašna

50 g oštrog brašna

70 g hladnog maslaca narezanog na kockice

1 veće jaje

pola praška za pecivo

prstohvat soli

Za nadjev:

500 g svježeg kravljeg sira

100 g šećera

1 vanilin šećer

130 g maslaca

3 velika jaja

200 g milerama

180 ml vrhnja za šlag

1 žlica ekstrakta od vanilije

sok i korica jednog limuna

2 žlice kukuruznog škroba

Priprema:

Priprema kolača počinje pripremanjem tijesta. U posudu stavite brašno, šećer i prstohvat soli, promiješajte. Dodajte na male kockice narezan hladni maslac. Prstima usitnite zajedno maslac i brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i prašak za pecivo i umijesite tijesto. Ako vam se baš ne sljubljuje, dodajte žlicu hladne vode. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno pola sata ili dok pripremite nadjev i kalup.

Kalup za tortu s odvojivim dnom promjera 25 cm namažite masnoćom i pobrašnite.

U veću posudu stavite omekšali maslac, šećer i vanilin šećer te mikserom napravite finu glatku smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje da smjesa bude pjenasta. Dalje miješajte ručno te dodajte svježi sir, mileram, sok i koricu limuna i škrob. Promiješajte. Vrhnje za šlag lagano pjenjačom istucite u šlag te umiješajte špatulom u smjesu.

Tijesto izvadite iz hladnjaka, valjkom za tijesto oblikujte u veliki krug. Imajte na umu da tijestom morate obložiti cijeli kalup i stranice sve do gornjeg ruba. Kad ste s tijestom gotovi, ulijte smjesu u kalup. Smjese ima dovoljno, sve do vrha kalupa. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko sat. Isključite pećnicu i pustite da se torta ohladi u njoj. Ohlađen kolač izvadite iz kalupa, stavite na pladanj i ohladite nekoliko sati u hladnjaku. Prije posluživanja možete ukrasiti šećerom u prahu.

Napomena!

Tijesto je vrlo podatno tako da ćete ga s lakoćom razvaljati. Da biste ga lakše prebacili u kalup, činite to na papiru za pečenje, kad ga dovoljno razvaljate, samo okrenite i s lakoćom obložite kalup. Tučeno vrhnje za šlag smjesu čini pjenastom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:55