VOLE IH TURCI I GRCI

Obožavamo ih u desertima, a odlični su i za pohanje ribe, evo kako napraviti najhrskavije rezance

 Lamina Akulova/Getty Images
Kadaif rezanci najpoznatiji su nam zbog turskih i grčkih slatkiša, ali iskoristiti se mogu i na druge načine

Iako su najpoznatije hrskave, slatke i orašaste turske i grčke slastice koje se rade s kadaif tjesteninom, ovi su neobični rezanci prilično dobar dodatak i slanim jelima. Koriste se kao hrskavi element za posip, a u njih se mogu uvaljati i riba te morski plodovi pa pržiti. U nastavku donosimo recept i tri zbilja dobre ideje za pripremu slanih i slatkih jela s kadaif rezancima.

image
Redstallion/Getty Images/istockphoto

KAKO NAPRAVITI KADAIF REZANCE?

Pretražujući internet i svoju bilježnicu s receptima, naišli smo na dvije varijante pripreme. Jedna nas je odmah podsjetila na mame i bake i izradu klasičnih rezanaca, budući da se radi na mašinicu, dok je druga nešto jednostavnija, ali traje dulje te uključuje smjesu nalik onoj za palačinke. Za prvu varijantu kadaifa prisjetili smo se recepta koji je s nama svojevremeno podijelila Ana Grgić iz zagrebačkog hotela Esplanade.

Kućni kadaif

Trebat će vam:

9 žumanca

1 cijelo jaje

300-400 g brašna

Priprema:

U širu posudu staviti 200 g brašna, dodavati žumanca i jaje. Stalno mijesiti uz postupno dodavanje brašna. Tijesto mora biti čvrsto, ne smije se mrviti, ali ga morate umijesiti u kompaktnu smjesu bez dodavanja vode. Podijelite ga na dva dijela i svaki na pobrašnjenoj podlozi vrlo tanko razvaljajte. Ostavite ga da se suši dvadesetak minuta. Zarolajte, ostavite još mirovati desetak minuta pa ih vrlo oštrim nožem režite na tanke rezance, rasprostrite na krpu i ostavite da se suše.

Za pripremu druge varijante kadaif tijesta trebat će vam brašno, kukuruzni škrob, voda, sol i ulje. U nekim receptima ulje se dodaje u smjesu te se zatim rezanci peku na neprianjajućoj tavi, dok se u drugima ulje koristi za premazivanje tave. Svi sastojci jednostavno se pomiješaju u posudi, smjesa se procijedi, a zatim se stavlja u slastičarsku vrećicu s malom rupicom (ili plastičnu bocu s čepom na kojem ste napravili rupicu) iz koje se direktno rezanci peku na tavi.

image
Berkay/Getty Images/istockphoto

Postupak, dakle, uopće nije kompliciran, ali se odjednom na tavi može peći manja količina tijesta pa će potrajati nešto dulje. Iskusne domaćice kažu da je za ovo najbolje odvojiti i do pola dana. U nastavku ostavljamo video recept koji će vam pomoći da rezance napravite na najjednostavniji način.

GDJE KUPITI KADAIF REZANCE?

Budući da ovakvi rezanci nisu česta pojava u našoj kuhinji i restoranima, ne mogu se kupiti u supermarketu već ćete se po svoje pakiranje trebati zaputiti do jednog od specijaliziranih dućana. Pronašli smo ih na službenoj stranici trgovine Pekinška patka, ali i u dućanu Habibi, koji se, osim na zagrebačkoj Savskoj, sada nalazi i u Zvonimirovoj ulici.

image
Safakoguz/Getty Images/istockphoto

ZA ŠTO IH KORISTITI?

Kada ste završili s izradom rezanaca, koristite ih za klasični kadaif, ali i za nekoliko drugačijih, još slasnijih jela. Svojevremeno smo dobili odličan recept ekipe iz Figa Gardena koji spaja rezance za kadaif, ricotta i kozji sir, a zatim se prelije sirupom od ružine vodice i poslužuje s pistacijama. Jelo je bilo za prste polizati pa vam svakako preporučujemo da ga napravite kod kuće.

RECEPT ZA KNAFEH DESERT

Osim slatkiša, kadaif rezancima možete obložiti kozice pa ih kratko ubaciti u vruće ulje i poslužiti uz kakav dobar slatko ljuti umak. Takvo smo jelo isprobali u zagrebačkom restoranu Evergreen i od tada ih naručujemo gdje god ih možemo pronaći na meniju.

image
Privatna Arhiva/

Ipak, ako ih na ovaj način pripremate kod kuće, upamtite da je važno koristiti ribu i morske plodove koji ne zahtijevaju predugu termičku obradu. Rezanci su, naime, baš kao i riba, također prilično osjetljivi i brzo mogu zagorjeti.

Još jedna opcija bit će i manji komadi ribe, kao što je to slučaj u jelu po receptu chefice Ane Grgić, koja je spojila brancin, hrskavi kadaif i nježnu kremu od šenona.

BRANCIN U KADAIF REZANCIMA S KREMOM OD ŠENONA

Trebat će vam:

1,5 kg brancina

korica limuna

200 g kadaifa (tanko grčko tijesto)

300 g šenona (križanac cvjetače i brokule, izgleda kao zelena cvjetača zašiljenih vrhova)

250 ml vrhnja za kuhanje

45 g maslaca

sol i papar po želji

Priprema:

Brancin očistiti od kože i kostiju. Narezati ga na štapiće i marinirati s limunovom koricom i maslinovim uljem. Zamotati u kadaif i staviti na drveni štapić, pržiti u dubokoj masnoći dok ne poprimi zlatnu boju. Šenon odvojiti od korijena, kuhati ga u slanoj vodi. Sa strane prokuhati vrhnje i maslac. Kad je šenon skuhan, ocijediti ga i dodati vrhnje. Štapnim mikserom napraviti finu kremu i začiniti.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:38