BLAGDANSKI SPECIJAL

Od Londonera do Julke: ispekli smo šest starinskih kolača bez kojih već godinama ne možemo zamisliti Božić

Donosimo svih šest recepata iz našeg božićnog slatkog specijala s Tatjanom Pisek Verlić, za ovu godinu i sve nadolazeće blagdane

Nakon šest dana provedenih uz pećnicu, kamere i mirise koji su nas svakim kadrom vraćali u djetinjstvo, stigli smo do kraja našeg slatkog putovanja. Kroz božićni video specijal donijeli smo šest nezaobilaznih recepata koji će svaki blagdanski stol učiniti bogatijim i potpunijim.

image
Darko Tomas/Cropix

Sve je započelo s Londonerima, starinskim kolačem od oraha koji je za mnoge bio prvi okus Božića. Slijedile su nezaobilazne zvjezdice, sitni kolači bez kojih blagdane jednostavno ne možemo zamisliti. Pripremali smo i kolač s makom i jabukama, izvrstan spoj slatkog i svježeg, a usudili bismo se reći i jedan od najsočnijih kolača ovih blagdana. Orah štangice podsjetile su nas koliko su jednostavni recepti često i oni kojima se najradije vraćamo, dok je julka pita donijela posebnu notu starinskog, gotovo zaboravljenog blagdanskog kolača koji se u obiteljima prenosi generacijama. Na samom kraju, nismo mogli zaobići ni prhke čokoladne tortice, kolačiće koje je posebno lijepo pripremati zajedno s najmlađim ukućanima.

image
Ivana Grgic/Cropix

Iza svih ovih recepata stoji ista ruka i ista mašta. Tatjana Pisek Verlić, naša zagrebačka teta Mraz, kroz ovaj je serijal još jednom pokazala da kolači nisu samo recepti, već nositelji uspomena. Kuharica, slastičarka, autorica dječjih bajki i slikarica, žena čija se mašta ne zaustavlja na tanjuru, već se prelijeva u sve što dotakne, ovaj je put svoje čarolije preselila ravno u kuhinju, kako bi Božić bio slađi, topliji i ukusniji.

image
Darko Tomas/Cropix
image
Darko Tomas/Cropix

U svakom od ovih recepata ima prostora za improvizaciju, ali i jasno poštovanje prema tradiciji. Ima mjesta za igru i male eksperimente, ali i dovoljno sigurnosti da uspiju čak i onima koji nemaju puno iskustva u pripremi slastica.

Ovaj video specijal zamišljen je kao podsjetnik da Božić ne počinje poklonima, nego mirisima. Da se najljepše stvari rade polako. I da se najvažniji trenuci godine često događaju upravo u kuhinji, dok se režu posljednje šnite, kolači posipaju šećerom u prahu i ruke brišu o kuhinjsku krpu.

U nastavku donosimo svih šest recepata iz našeg božićnog slatkog specijala, za ovu godinu i za sve one koje dolaze.

LONDONERI - BOŽIĆNI KLASIK KOJI MIRIŠE NA BAKINU KUHINJU

image
Ivana Grgic/Cropix

JULKA PITA - STARINSKI KREMASTI KOLAČ

image
Ivana Grgic/Cropix

PRHKE BOŽIĆNE TORTICE KOJE ĆE KLINCI OBOŽAVATI

image
Ivana Grgic/Cropix

KOLAČ S ORASIMA BEZ KOJEGA NE MOŽEMO ZAMISLITI BOŽIĆ​

image
Ivana Grgic/Cropix

ŠTO JE BOŽIĆ BEZ ZVJEZDICA? EVO KAKO NAPRAVITI NAJPRHKIJU I NAJJEDNOSTAVNIJU VERZIJU OMILJENOG KLASIKA​

image
Ivana Grgic/Cropix

PROVJERENI RECEPT ZA SOČAN KOLAČ OD MAKA I JABUKA​

image
Ivana Grgic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. prosinac 2025 19:42