Slasno na novi način

Od slanih palačinki do pudinga, imamo 5 dobrih recepata za malo drugačija jela od uskršnjih ostataka

Nema potrebe za bacanjem hrane kada postoji toliko pametnih načina kako iskoristiti ono što se nije pojelo

Ako inače pazimo na to koliko kupujemo hrane kako bismo izbjegli bacanje i suvišan trošak, najčešće se za blagdane ipak poželimo ozbiljnije počastiti, osobito ako nam cijela obitelj i društvo dolaze na svečani ručak. U želji da ničega na našem blagdanskom stolu ne nedostaje, gotovo uvijek obojimo barem nekoliko jaja previše, ostanu nam komadi kuhane šunke koja se nije pojela za uskrsni doručak, pinca se nakon dan ili dva lagano počne sušiti, a mladi luk se povlači po hladnjaku danima jer je svima pomalo dosadio. Bez brige, svim tim namirnicama možete udahnuti novi život s receptima u nastavku.

image
Piotrmilewski/Getty Images/istockphoto

KUHANA JAJA

Kad ste zadovoljili svoju potrebu za izazivanjem ukućana na kuckanje jajima i više ni sami ne znate koliko ste ih već pojeli za doručak i večeru, umotajte preostala kuhana jaja u mljeveno meso i pripremite ukusnu mesnu štrucu! Još kad se lijepo zapeče, nećete joj moći odoljeti!

Mesna štruca s jajima
750 g mljevenog miješanog mesa
5 jaja
100 g špeka
200 ml kiselog vrhnja
1 vezica peršina
1 glavica luka
žličica crvene paprike
sol i papar

image
From_my_point_of_view/Getty Images/istockphoto

Skuhajte tri jaja i pustite da se ohlade pa ih očistite od ljuske. Pomiješajte u zdjeli mljeveno meso, 100 g usitnjenog špeka, dobro usitnjeni luk, peršin narezan na sitno, začine i dva sirova jaja te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Rasporedite smjesu na papir za pečenje u sloju od 1,5 cm. U sredinu složite kuhana jaja pa zarolajte i oblikujte štrucu. Prebacite u posudu za pečenje, zalijte kiselim vrhnjem i pecite 40 minuta na oko 180 °C. Poslužite uz pire krumpir.

KUHANA ŠUNKA

Bilo da je riječ o okrajku ili ste jednostavno ove godine kupili preveliku kuhanu šunku, usitnite je i ubacite u miks idući put kada radite zapečenu tjesteninu ili isprobajte recept s cvjetačom prelivenom bogatim umakom od rastopljenog sira. U kombinaciju možete ubaciti i tanko narezane komadiće slanine ili špeka, sve ovisi o vašem ukusu.

Zapečena cvjetača sa sirom
1 veća cvjetača (oko 1,3 kg)
25 g maslaca
25 g glatkog brašna
568 ml mlijeka
150 g cheddara
3 žlice senfa
6 tankih kriški kuhane šunke
crni papar

image
Manyakotic/Getty Images/istockphoto

Cvjetaču narežite na cvjetiće, a zelene listiće sačuvajte. Kuhajte u dubokoj tavi s kipućom, lagano posoljenom vodom osam minuta, dok ne omekša. Dodajte lišće i kuhajte još dvije minute. Dobro ocijedite i prelijte u duboku posudu od 2 litre otpornu na toplinu. Zagrijte pećnicu. Kako biste napravili umak otopite maslac u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte brašno i kuhajte ga uz miješanje minutu. Postupno umiješajte mlijeko, zakuhajte i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne. Umiješajte 100 g sira, senf i pola usitnjene šunke. Začinite svježe mljevenim crnim paprom. Umak prelijte preko cvjetače i pospite preostalim sirom i šunkom. Zapecite dok se sir ne otopi i postane zlatan.

MLADI LUK

Kada ulovite malo više vremena i odlučite da biste rado isprobali neko azijsko jelo, neka to budu kineske palačinke s mladim lukom! Važno je da sasvim tanko narežete mladi luk, kao i da pripremite smjesu od brašna i svinjske masti ili sezamovog ulja. Upravo će ta dva sastojka učiniti da ove na tavi pečene palačinke budu posebno aromatične i slasne.

Kineske palačinke s mladim lukom

Za tijesto:
240 g brašna
120 ml vruće vode
Za nadjev:
3 mlada luka
40 g brašna
1,5 žlica svinjske masti ili sezamova ulja
1,5 žlica biljnog ili sezamova ulja
1 žličica soli

image
Berislava Picek/Cropix

Zagrijte vodu i izlijte u posudu u kojoj ste pripremili brašno. Vilicom miješajte sve dok se ne stvore komadići tijesta. Kada se malo ohladi, počnite rukom skupljati sve komadiće dok ne dobijete kuglu kompaktnog tijesta pa mijesite još nekoliko minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Tijesto koje ste umijesili imat će grublju površinu. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da na sobnoj temperaturi odmara barem sat vremena, a po mogućnosti i duže. Nauljite stol ili dasku na kojoj ćete raditi pa ponovno kratko mijesite tijesto, a zatim ga razrežite na četiri jednaka komada. Svaki komad umijesite kratko u manju kuglu pa malo zamastite uljem i prekrijte folijom te pustite da odmara još 10-ak minuta.

Dok čekate, pomiješajte brašno, svinjsku mast (ako je koristite), sol i sezamovo ili biljno ulje pa kratko u tavi pecite kako biste dobili zapršku kojom ćete premazati tijesto. Operite i na tanke kolutiće narežite mladi luk te posušite i stavite sa strane. Uzmite jednu po jednu kuglu pa razvaljajte na zamašćenoj podlozi dok ne dobijete duguljasti komad tijesta jednake debljine. Premažite tijesto pastom od ulja i brašna pa posipajte usitnjenim mladim lukom.

image
Berislava Picek/Cropix

Namotajte tijesto po dužoj stranici tako da istisnete većinu zraka. Kada dobijete duguljasti komad tijesta, namotajte ga poput puža u spiralu i stisnite krajeve. Rukom odozgo stisnite tijesto tako da se spljošti pa dodatno valjkom razvaljajte na debljinu od otprilike 1 cm.

image
Berislava Picek/Cropix

Tijesto će na dijelovima puknuti i luk će proviriti, no neka vas to ne brine. U tavi zagrijte dvije žlice ulja i stavite palačinku peći dok ne dobije na dijelovima zlaćanu boju. Preokrenite je pa pecite s druge strane. Okrenite još koji put da se dodatno zapeče kako biste dobili hrskavu palačinku. Iako su najbolje svježe pečene, dobro se ponašaju i podgrijane. Poslužite uz umak od soje.

JANJETINA

Recept u nastavku otkrio nam je chef Mario Mihelj, a možete ga prilagoditi tako da svježe mljeveno janjeće meso zamijenite sa sitno iskosanim komadima pečene janjetine. S obzirom da nije još sezona patlidžana, umjesto njega možete napraviti humus ili potražiti kupovni baba ganouch u domaćim trgovinama.

Aromatični janjeći šiš u tortilji
600 g mesa janjećeg vrata i koljenice (ili već pečene janjetine)
500 g kremastog jogurta
4 manja patlidžana
2 manja krastavca
100 g koncentrata rajčice
2 režnja češnjaka
20 g peršinova lista
4 prstohvata kumina u prahu
2 prstohvata kima u prahu
2 prstohvata cimeta u prahu
1 g soli
1 g papra
sezamovo ulje
sezam za posipanje
crni kim za posipanje
pšenične tortilje za posluživanje

image
Marko Miscevic/Cropix

Svježe meso janjetine sameljite na šajbu od 6 mm pa začinite solju, paprom, kuminom, kimom i cimetom. Ostavite meso u hladnjaku 4 sata da se začini spoje, a zatim ga pomoću vage rasporedite na četiri jednaka dijela i oblikujte u šiševe. U slučaju da radite s već pečenim mesom, samo ga jako dobro iskosajte te po potrebi još malo začinite.

Koru patlidžana izbušite vilicom te ga stavite peći direktno na plin, a ako nemate plin, onda na teflonsku tavu. Pecite ga dok kora ne bude sasvim tvrda i počne se lagano odvajati, a patlidžan posve mekan. Kada se peče izravno na plinu, meso patlidžana poprimi aromu dima, što u tavi nećete dobiti. Kada je patlidžan ispečen, pustite ga da se malo ohladi, ogulite koru, lagano ga nasjeckajte i posolite.

Kako biste pripremili tzatziki umak, ogulite krastavce, maknite im sredinu s košticama te ih naribajte pa lagano posolite da puste vodu. Ocijedite ih pa umiješajte u kremasti jogurt i dodajte svježe sitno nasjeckani češnjak, sol i papar.

image
Marko Miscevic/Cropix

Pripremite gusti janjeći temeljac tako što ćete zapeći janjeće kosti, korjenasto povrće i koncentrat rajčice. Kada se sve karamelizira, zalijte (deglazirajte) bijelim vinom, a kada vino malo iskuha, zalijte vodom da sve prekrije pa lagano kuhajte. Temeljac kuhajte 4 sata te dolijevajte vodu prema potrebi. Umak na kraju treba biti fin i gust s okusom po janjetini i povrću. Na zagrijanu grill tavu stavite peći pripremljene janjeće šiševe s malo sezamova ulja. Kada su napola pečeni, dodajte patlidžane da se ugriju. U zagrijanu pećnicu stavite tortilje da se ugriju i malo zapeku. Na tortilju stavite pečeni šiš ili iskosano pečeno meso, usitnjeno meso patlidžana, tzatziki umak te janjeći umak pa posipajte sezamom i crnim kimom. Preklopite tortilju i spremni ste za degustiranje.

PINCA

Ako vam je ostalo nešto pince koja se povlači po stolu i već se počela mrviti pa stoga nikoga posebno ne privlači, narežite je na kriške, stavite u maslacem premazanu posudu te zalijte finom kremom od vanilije. Rezultat će biti desert kojem nećete moći odoljeti.

Puding od pince i vanilije
250 ml punomasnog mlijeka
300 ml vrhnja
1 mahuna vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
3 cijela velika jaja plus 1 žumanjak
5 žlica šećera
8 kriški pince
50 g malo posoljenog maslaca, omekšanog, plus dodatno za podmazivanje
korica ½ limuna

image
Ika Rahma/Getty Images/istockphoto

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Za izradu kreme zagrijte mlijeko, vrhnje i mahunu vanilije s ostruganim sjemenkama (ako koristite) zajedno u loncu do točke vrenja. U međuvremenu umutite jaja i žumanjak s tri žlice šećera u vrču. Polagano ulijte toplu mliječnu smjesu, uključujući mahunu vanilije, preko jaja, neprestano miješajući dok se ne prožmu i smjesa ne postane glatka. Lagano premažite maslacem posudu za pečenje otprilike 20 x 25 x 5 cm. Pincu narežite na tanke kriške i premažite maslacem obje strane. Pola kriški položite na dno posude tako da se malo preklapaju pa slažite dok ne potrošite cijelu pincu. Izvadite mahunu vanilije iz kreme pa kremu prelijte preko pudinga. Ostavite da se namače najmanje 30 minuta, a prema želji i dulje u hladnjaku. Pospite ostatkom šećera i pecite 35 - 40 minuta dok ne porumeni i ne napuhne se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:42