GENIJALAN TRIK

Omiljeni pulled pork možete napraviti za samo 30 minuta, a onda ga uključite u ovih 5 preukusnih recepata

 Gmvozd/Getty Images
Iako vam priprema ovih jela neće oduzeti previše vremena, svi će pomisliti da ste na kuhanje potrošili sate

Ove smo se godine u potpunosti odlučili prepustiti blagdanskom ludilu te brigu o slavljima u društvu najdražih preuzeli u svoje ruke. I dok smo poklone već umotali, a slastice skinuli s popisa i smatramo ih riješenima, jer prhki keksi ionako mogu stajati tjednima, preostalo je samo odabrati najbolji komad mesa za slasno pečenje. Planiranje je, kažu, pola posla, pa ako je i na vas ove godine pala priprema delicija za druženja s ekipom, znajte da razloga za brigu nema. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih rješenja koja bi vam uvelike mogla olakšati posao.

Kada su u pitanju druženja s najdražima u danima oko Božića, pa i na samu Novu godinu, ovog smo puta odlučili otići korak dalje i ekipu zadiviti slasnim delicijama s omiljenom nam trganom svinjetinom. Riječ je o američkom klasiku, popularno nazvanom pulled pork, koji se najčešće priprema na roštilju, ali je odličan i iz pećnice, i to tehnikom slow cookinga kako bi meso ostalo sočno i meko te se raspadalo već na dodir vilice.

Pulled pork se najčešće radi od svinjske lopatice i idealan je dodatak sendvičima i tortiljama, a poslužiti se može i uz priloge kao što je zapečeni grah ili tek klasična riža. Za pripremu je potrebno izdvojiti i do nekoliko sati, nerijetko i cijeli dan, kako bi se meso obradilo baš kako treba te kako bi se u sendviče svih formi pakirali najsočniji komadi, ali je isto tako dobar odabir kada je potrebno nahraniti veći broj ljudi. Srećom, PIK Vrbovec ovih je dana izbacio svoju PIK Slow Cooked Selection seriju proizvoda među kojima se nalazi i slasni pulled pork.

Riječ je o liniji polugotovih mesnih jela koja su termički obrađena slow cooking metodom te ih je potrebno tek kratko doraditi prema uputama navedenim na pakiranju. Njihov se pulled pork kuha čak šest sati na 83 stupnja, koriste samo meso s hrvatskih farmi, a za dovršavanje kod kuće potrebno je tek 30 minuta u pećnici. Tako će vam za pripremu slasnih zalogaja kao što su tortilja čips i rolice s trganom svinjetinom trebati daleko manje vremena, što znači da će se na stolu naći slasni zalogaji za koje će vas svi tražiti recept, a vi ćete vrijeme koje ste uštedjeli moći iskoristiti na pametniji i bezbrižniji način – za biranje vina, umatanje posljednjih poklona ili dekoriranje stola. U nastavku ostavljamo nekoliko recepata koji će biti odličan odabir za druženja s dragim ljudima. Osim što je u pitanju praktičan finger food, pa je uživanje još lakše i jednostavnije, sva jela pripremaju se prilično brzo, a ostavljaju dojam kao da ste na njih potrošili sate. Potražite ih u nastavku.

FLATBREAD S TRGANOM SVINJETINOM, SIROM I POVRĆEM

Jednostavnije od svima omiljene pizze i odličan odabir kada vam u goste dolazi veće društvo, ovaj flat bread mogao bi vas osvojiti jednostavnošću, ali i efektnim izgledom. Napravite tijesto koje se ne diže i peče se na tavi, a zatim mu dodajte jednostavan umak na bazi vrhnja ili grčkog jogurta, PIK Slow Cooked Selection pulled pork i povrće po želji. Dodatno još sve možete i zapeći kako bi još više nalikovalo pravoj pizzi.

FLATBREAD S PULLED PORKOM

Za tijesto će vam trebati:

400 g brašna

2 žličice praška za pecivo

400 g jogurta (tekućeg ili grčkog)

sol

voda po potrebi

Za nadjev:

1 čašica vrhnja ili grčkog jogurta

1 režanj češnjaka

1 šaka začinskog bilja po želji (peršin, kopar...)

1-2 žličice ljutog umaka po želji

1 pakiranje PIK Slow Cooked Selection pulled porka

rajčica, luk, ljubičasti kupus i drugi dodaci po želji

ribani sir po želji (dobra opcija je cheddar, ali i sirevi poput parmezana)

Priprema:

Od brašna, praška za pecivo, soli i jogurta zamijesite tijesto. Ako je potrebno, dodajte malo vode. Pustite da stoji 10-ak minuta, a zatim ga podijelite na 3-4 jednaka dijela i razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Dobro zagrijte veću tavu. Dodajte malo maslinova ulja i tijesto ispecite na tavi. Bit će dovoljno 2-3 minute sa svake strane, dok ne poprimi boju. Tijesto prebacite na pladanj i premažite ga umakom koji ste napravili od vrhnja ili jogurta, začinskog bilja i ljutog umaka. Na to dodajte pulled pork koji ste prethodno pekli 30 minuta, a zatim dodajte i tako rezani luk, rajčicu i kupus. Pospite sirom. Poslužite odmah.

image
Istock/

ROLICE S TRGANOM SVINJETINOM

Ovo jelo prilično je jednostavno za pripremu, a napraviti ga možete i nekoliko sati prije samog posluživanja pa dodatno zagrijati u pećnici dok završavate PIK Slow Cooked Selection pulled pork. Osim samog mesa, u rolice možete dodati i umak ili povrće po želji, no svakako pripazite da je sve zajedno čvrsto umotano u kore za savijače kako nadjev pri prženju ne bi iscurio. Rolice poslužite uz sweet chilli umak.

ROLICE S PULLED PORKOM

Trebat će vam:

1 pakiranje kora za savijače

1 PIK Slow Cooked Selection pulled pork

malo vode

ulje za prženje

Priprema:

Tijesto narežite na kvadratiće, neka svi budu jednake veličine. Na svaki dodajte žlicu ili dvije pulled porka i umotajte u rolicu. Krajeve ugurajte unutra, kao kada radite sarmu. Rolice pržite u dubokom ulju. Poslužite uz umak.

Dodatan savjet!

Umjesto kora za savijače, koristiti možete i tortilje. Režite ih na trokute, punite, rolajte i pržite.

image
Istock/

LISNATI ZALOGAJI S PULLED PORKOM

Lisnato je hit na svakom druženju, a nabolje od svega je to što je brzo gotovo, može se napraviti unaprijed pa smrznuti, a zatim završiti po potrebi i poslužiti uz najrazličitije umake. Mesu, baš kao i kod rolica, možete dodati i sitno sjeckano povrće po želji. Također, ove jastučiće možete poslužiti uz umak na bazi grčkog jogurta kojem ste dodali protisnuti češnjak i začinsko bilje ili mladi luk.

LISNATO S PULLED PORKOM

Trebat će vam:

1-2 pakiranja smrznutog lisnatog tijesta

1 pakiranje PIK Slow Cooked Selection pulled porka

1 jaje

3-4 žlice sezama

sol

povrće po želji (paprika, mladi luk ili kratko obrađena mrkva)

Priprema:

Tijesto razvaljajte i narežite na jednake dijelove, oblik odredite sami, no najlakše će biti ako režete na kvadratiće. PIK Slow Cooked Selection pulled pork ubacite u pećnicu na 30 minuta, ohladite i zatim meso rasporedite po polovici lisnatog tijesta. Dodajte povrće po želji, a zatim komade tijesta na kojem je meso prekrijte čistim komadima tijesta. Dobro pritisnite s obje strane kako bi se zalijepilo i kako biste dobili džepiće. Svako pecivo nožićem zarežite po površini, premažite umućenim jajem i pospite soli i sezamom. Pecite na 200 stupnjeva 15-ak minuta i poslužite samostalno ili uz umak po želji.

image
Istock/

MINI PULLED PORK BURGERI

S mini burgerima nikad ne možete pogriješiti, a ekipa bi se posebno mogla oduševiti varijantom s pulled porkom u domaćem pecivu. Sve zajedno završite ukusnim umakom i svježim povrćem i gledajte kako burgeri nestaju s pladnja. Možda je dobra ideja odmah napraviti duplu porciju kako u ključnom trenutku hrane ne bi ponestalo. Ovi mini burgeri odlično se slažu uz pivo.

MINI PULLED PORK BURGERI

Za peciva će vam trebati:

450 g brašna

200 ml mlijeka

75 g maslaca

50 g šećera

40 g svježeg kvasca (1 kockica)

sol

vode po potrebi

1 jaje

sezam ili mak

Za nadjev:

1-2 pakiranja PIK Slow Cooked Selection pulled porka

4 žlice grčkog jogurta

2 žlice majoneze

1 žličica senfa

1 žličica srirache

krastavci, rajčica, kupus i drugo povrće po želji

Priprema:

U posudu stavite toplo mlijeko, šećer i kvasac i pustite da stoji 10-ak minuta kako bi se kvasac digao. Kada se na vrhu stvori pjena, pomiješajte ga s brašnom i zamijesite tijesto. Kada se svi sastojci povežu, dodajte sol, mijesite još kratko, a potom dodajte kockice maslaca sobne temperature. Mijesite ili miksajte dok ne dobijete glatku kuglu tijesta. Trebat će vam nešto više vremena, ali isplatit će se. Prekrijte tijesto prozirnom folijom i pustite da se na toplom diže oko sat vremena. Zatim oblikujte male loptice, pustite da se dižu još pola do sat vremena, a zatim ih premažite umućenim jajem i pospite sezamom ili makom. Na dno pećnice stavite posudu s vrelom vodom. Iznad toga, na limu za pečenje, pecite peciva oko 30 minuta.

Za to vrijeme napravite umak od grčkog jogurta, majoneze, senfa i srirache i ispecite PIK Slow Cooked Selection pulled pork. Nasjeckajte povrće. Kada su peciva gotova i lagano su se ohladila, premažite ih umakom, dodajte meso i povrće i poslužite.

image
Istock/

TORTILJA ČIPS S PULLED PORKOM

Jednostavnu grickalicu kao što je kupovni tortilja čips možete pretvoriti u genijalan snack za gladnu ekipu. Dodajte PIK Slow Cooked Selection pulled pork, cheddar sir i sve zajedno dodatno začinite kiselim vrhnjem ili kakvim dobrim ljutim umakom. U priču ubacite i luk i povrće po želji pa poslužite u posudi u kojoj ste tortilje i pekli. Neka svatko uzme po jedan zalogaj ili šaku čipsa stavi na tanjur.

TORTILJA ČIPS S PULLED PORKOM I CHEDDAROM

Trebat će vam:

2-3 vrećice tortilja čipsa

1 pakiranje PIK Slow Cooked Selection pulled porka

100 g cheddar sira

1-2 Jalapeño papričice

1 čašica kiselog vrhnja

2-3 mlada luka

sol i papar

ljuti umak po želji

Priprema:

U pećnicu najprije stavite PIK Slow Cooked Selection pulled pork i pecite 30 minuta. U drugoj posudi za pečenje za to vrijeme pripremite tortilja čips. Kada je pulled pork gotov, rasporedite ga po tortilja čipsu i sve zajedno pospite s ribanim cheddarom. Ubacite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta ili dok se sir ne rastopi. Na kraju pospite sitno sjeckanim mladim lukom i komadićima Jalapeño papričice, a dodati možete i vrhnje koje ste začinili soli i paprom te sve završiti s malo ljutog umaka.

image
Istock/

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Pikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:49