PROVJERENI RECEPT

Ova brza pita s tikvicama, slaninom i rajčicama totalni je sezonski hit i jedva je čekam ponoviti

 Lidija Lončarić
Kako se neuspjeli eksperiment pretvorio u jelo zbog kojeg ne mogu dočekati ljeto

U moru omiljenih krušnih specijaliteta, dobre focaccie zaželim se čak češće nego dobre pizze. Ima nešto neodoljivo u tim rupicama tijesta i onim mokrim dijelovima s ostacima koštica iz kojih najprije smažem slatkaste pečene rajčice. Budući da trenutno izbjegavam kruh i šećer, dugo sam razmišljala kako da si nadomjestim upravo taj osjećaj uživanja koji pruža prvi zalogaj još tople, aromatične pogače. Onda sam se sjetila ove brze pite s tikvicama!

Inače je pripremam bez nadjeva, dodajem joj obično bijelo brašno i jedem je sa žlicom, dvije grčkog jogurta, no ovog sam se puta odlučila pozabaviti kreiranjem pite koja je, kako sam to zamislila, trebala imitirati okus focaccie, ali u zdravijoj varijanti. Od samo nekoliko sastojaka napravila sam podlogu, nasjeckala rajčicu i slaninu pa dodatno začinila cijelu stvar. Negdje usred pečenja sjetila sam se da me u hladnjaku čeka i kremasta buffalo mozzarella, pa sam je izvadila, pola pojela odmah, a pola rasporedila po još vrućoj piti. Kad su u igri već bile rajčice i mozzarella, bosiljak je bio neizbježan dodatak i upravo je on ovu brzu i jednostavnu pitu zaokružio na najbolji mogući način. Na kraju, moram priznati, pita nije ispala baš nimalo nalik focaccii, ali je bila prefina i definitivno joj se planiram vratiti čim se pojave prve domaće tikvice. Ako pitate mene, sasvim dovoljno da eksperiment proglasim uspješnim!

image
Lidija Lončarić


Najbrža pita s tikvicama, svježim sirom, slaninom i rajčicama

1 tikvica
2 jaja
1 mladi luk
250 g svježeg sira
3 žlice grčkog jogurta
5 žlica zobenog brašna
1 žličica praška za pecivo
3-4 cherry rajčice
50 g slanine
250 g mozzarelle
maslinovo ulje
svježi bosiljak

Priprema:

Tikvicu najprije naribajte, posolite i pustite da stoji 20 minuta. Zatim je ocijedite i prebacite u čistu posudu. Dodajte joj svježi sir, grčki jogurt, jedan nasjeckani mladi luk, dvije žlice maslinova ulja i dva jaja. Začinite soli i paprom i sve dobro promiješajte. Dodajte i zobeno brašno te prašak za pecivo. Pomiješajte i ostavite sa strane. Cherry rajčice prepolovite, slaninu narežite na trakice. Smjesu od pite prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje ili dobro premazali maslinovim uljem. Po smjesi rasporedite cherry rajčice i slaninu, dodajte još malo maslinova ulja i pecite oko 45 minuta na 200 stupnjeva ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i odmah po vrhu rasporedite mozzarellu i bosiljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 15:07