Dobro jelo na žlicu

Ova tradicionalna istarska maneštra ima puno varijanti, a baš svatko je može pripremiti

 Socha/Getty Images
Tradicionalno jušno jelo s grahom i kiselim kupusom spada u kategoriju onih jela za koje kažemo da ima recepata koliko i domaćinstava u kojima se priprema. Koji god recept odabrali, uvjereni smo kako će vam se svidjeti

Jota je jedno od tradicionalnih zimskih jela koje se priprema u Istri. Premda se u literaturi spominje još u doba Austro-Ugarske, vjeruje se kako se u ovim krajevima priprema ipak nešto duže. Osim u Istri, u različitim varijantama jotu pripremaju i u nama susjednim zemljama, poput spomenute Italije gdje nosi naziv minestra di crauti ili jota triestina ili, pak, Slovenije gdje se, baš kao i kod nas, naziva jota. No, baš kao što postoje različite varijante ovog jela izvan granica Hrvatske, tako postoje i kod nas.

Kiseli kupus, grah i krumpir u svim jotama glavni su sastojci, a ono što jednu jotu čini drugačijom od druge jesu povrće ili meso koje ćete u nju staviti. Umjesto sa svinjskim rebrima, jotu možete raditi i sa suhim buncekom, a za jači okus možete u nju dodati i dimljene kobasice poput češnjovki. Na mjestu kupusa može biti i kisela repa, a kako bi skratili vrijeme kuhanja za bržu varijantu ovog jela, poslužiti se možete i unaprijed kuhanim grahom.

Ako volite jela na žlicu ili samo želite isprobati nešto novo, donosimo vam tradicionalne recepte za mesnu i vege varijantu ovog tradicionalnog istarskog jela. I dobronamjerni savjet, nikad ne izbacujte češnjak!

image
Željko Grgić/Cropix

ISTARSKA JOTA SA SVINJSKIM REBRIMA

Trebat će vam:

250 g rezanog kiselog kupusa
250 g krumpira
200 g graha
250 g suhih svinjskih rebara
80 g sušene slanine
½ glavice luka
1 žlica brašna
2 češnja češnjaka
list lovora
žlica koncentrata rajčice
sol, papar

Priprema:

Grah ostavite namakati preko noći u vodi i drugi dan ocijedite. Stavite ga u čistu hladnu vodu i kratko prokuhajte, procijedite i ponovno stavite kuhati u frišku hladnu vodu. Sitno nasjeckajte luk i slaninu te dodajte u grah s češnjakom, lovorovim listom, koncentratom rajčice, soli i paprom. Kiseli kupus operite i stavite sa svinjskim rebrima kuhati u drugu posudu. Ogulite i operite krumpir, narežite ga na kockice i kuhajte u zasoljenoj vodi. Nakon što je kuhan, krumpir dodajte u grah. Kuhana svinjska rebra odvojite od kosti, narežite, a kiseli kupus ocijedite te potom meso i kupus također dodajte u grah i sve promiješajte. Ako ga je potrebno razrijediti, dodajte vode u kojoj se kuhao kupus s mesom i sve prokuhajte. Probajte, pa prema želji dodajte još papra i soli.


POVRTNA JOTA (VEGE VERZIJA)

250 g rezanog kiselog kupusa
250 g krumpira
200 g graha
200 g zelenih mahuna
60 g ječma
¼ glavice luka
žlica brašna
2 češnja češnjaka
list lovora
žlica koncentrata rajčice
sol, papar

Priprema:

Grah ostavite namakati preko noći u vodi i drugi dan ocijedite. Stavite ga u čistu hladnu vodu i kratko prokuhajte, ocijedite i ponovno stavite kuhati. Sitno nasjeckajte luk te dodajte u grah i mahune s češnjakom, lovorovim listom, koncentratom rajčice, soli i paprom. Kiseli kupus operite i stavite kuhati u drugu posudu. Ogulite i operite krumpir, narežite ga na kockice i kuhajte u zasoljenoj vodi. Nakon što je kuhan, krumpir dodajte u grah. U isti lonac dodajte ječam i ocijeđeni kupus, zatim sve promiješajte. Ako ga je potrebno razrijediti, dodajte vode u kojoj se kuhao kupus i sve prokuhajte. Prema želji dodatno začinite.

image
Berislava Picek/Cropix

JOTA IZ ISTARSKOG KALDIRA

Svojevremeno, pri posjetu braći Benvenuti, u istarskom Kaldiru, njihova nam je majka Mirjana Benvenuti ispričala kratku priču o joti iz istarskog Kaldira pa smo tako, između ostalog, saznali kako se ovo jelo s kiselim kupusom tamo poslužuje uz palentu te kako nije toliko jušno kao u drugim krajevima. "Mi je delamo tako da dinstamo luk narezan na listiće, skuhamo grah, kiseli kapus sa suhim mesom, dodamo pešt od bijelog dijela pancete i češnjaka i sve zajedno pomiješamo sa skuhanim krumpirom. Uz to ide prava palenta od krupice koja se kuha najmanje pola sata. Jota je takva kod nas, inače je drugdje više jušna, ali tu u Kaldiru ne morete jesti drugu jotu", rekla nam je Mirjana Benvenuti.

Ako niste ljubitelj jela na žlicu ovo je prava varijacija jote za vas!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:42