Po receptu poznate konobe

Ovaj dalmatinski klasik mnogi rade krivo, evo kako napraviti najbolju pašticadu

U poznatom restoranu na Korčuli podjelili su s nama izvorni recept za jednu od svojih uspješnica

Legendarni korčulanski restoran Adio Mare ove godine slavi 50. rođendan, a za tu su prigodu samo za čitatelje Dobre hrane otkrili neke od svojih recepata. Nakon brudet juhe i makarona s kozicama, donosimo vam recept za jedan od najboljih dalmatinskih tradicionalnih mesnih jela. Iako pašticadu služe u mnogim restoranima i konobama, jednom kad probate pravu dalmatinsku, bit će vam jasno da su sve druge samo (loša) kopija. Slijedite upute po ovom receptu i pripremit ćete ručak zbog kojeg će svi za stolom biti sretni i tražiti porciju više.

PAŠTICADA

Trebat će vam:

Za marinadu:

1000 g goveđeg frikandoa
2000 ml crnog vina
2 jušne žlice kvasine (crveni vinski ocat)
10 zrna papra
1000 g luka
1000 g mrkve
10 suhih šljiva
100 ml prošeka
muškatni oraščić
cimet
3 režnja češnjaka
2000 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
koncentrat rajčice
maslinovo ulje
sol, papar

image
Ante Čizmić/Cropix

Priprema:

Pomiješati sastojke za marinadu i u prikladnu posudu staviti meso, preliti marinadom i marinirati preko noći u hladnjaku.

Sutradan izvaditi meso i u dubokoj posudi na maslinovom ulju popržiti sa svih strana i izvaditi sa strane.

Korjenasto povrće očistiti, luk narezati na krupnije, mrkvu na kolutiće. U istoj posudi popržiti sve korjenasto povrće, dodati koncentrat od rajčice da se malo zapeče te vratiti meso.

Podliti prošekom, a kada ishlapi, dodati suhe šljive, temeljac i začine. Kuhati dok meso ne bude mekano, potom ga izvaditi i narezati na prst debele komade, a povrće zajedno s tekućinom propasirati ili zgnječiti da se dobije gusti šug, po potrebi reducirati.

Vratiti meso te poslužiti s njokima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:42