Ljeto je pravo vrijeme za lagana, mediteranska jela u kojima glavnu riječ vode plodovi mora. A kad je petak i želimo nešto posebno, ali i tradicionalno – hobotnica je često prvi izbor. Bilo da je u salati, kao dio bogatog gulaša s domaćim njokima ili pečena uz rajčice i kruh, hobotnica pruža bezbroj mogućnosti i svaki put iznova oduševi. Donosimo ti tri provjerena recepta koja slave okus mora, uz poneku priču i savjet za savršenu pripremu, baš onako kako to rade domaći znalci.
Salata od hobotnice
Kada smo svojevremeno bili na otoku Kaknu, do kojeg se može doći samo brodicom, i posjetili Ninu i Slavena Radovčića s obitelji, u konobi 7. nebo - smještenoj usred maslinika na tom otočiću, pripremili su nam svoju inačicu salate od hobotnice, o čemu smo pisali ovdje. Toliko nam se svidjela da se uvijek vraćamo ovom receptu koji ćemo s vama podijeliti.
Trebat će vam:
1 kg hobotnice
sol
papar
3 češnja češnjaka
svježi peršin
1 žlica kapara
nekoliko crnih maslina
4 žlice maslinova ulja
3 žlice domaće kvasine
Priprema:
Hobotnicu narežite na nekoliko većih komada pa je kuhajte u ekspres-loncu na srednje jakoj vatri oko 45 minuta. Hobotnica je kuhana kad posve omekša, a svi narezani dijelovi pocrvene. Hobotnicu zatim narežite na manje komade i začinite protisnutim češnjakom, svježim peršinom, crnim maslinama, soli, paprom, kaparima, maslinovim uljem i domaćom kvasinom. Sve dobro primiješajte, a salatu ohladite u hladnjaku prije posluživanja.
Slasni gulaš od hobotnice s domaćim njokima
Naš suradnik Zoran Šimunić Šime nabavio je recept za gulaš od hobotnice iz kultne konobe na Korčuli. Zato ako želite nekoga impresionirati ovaj petak, na pravom ste mjestu. Ova hoba lako će zasjeniti i dobar komad mesa.
Trebat će vam:
1 kg krumpira
100 g maslaca
1 jaje
550 g glatkog brašna
na vrh noža naribanog muškatnog oraščića
Za gulaš:
2 kg svježe očišćene hobotnice
2 kapule
3-4 režnja češnjaka
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
svežanj peršina
200 ml bijelog vina
150 g pelata
sol, papar
Priprema:
Prvo skuhajte hobotnicu s jednim do dva lista lovora, par režnjeva češnjaka te prstohvatom papra u zrnu. Kuhanu hobotnicu procijedite, sačuvajte dio tekućine. Narežite hobotnicu na manje komade. Ostavite sa strane pa izrežite kapulu i češnjak na sitno. Propirjajte luk, češnjak i dodajte hobotnicu. Dodajte pelate pa kada oni zakuhaju, dolijte vino. Sve pirjajte oko 45 minuta dok se sve ne prožme - po potrebi podlijevajte temeljcem od hobotnice. Uskladite okuse. Dok se sve kuha, napravite njoke. Za njoke stavite krumpir kuhati u kori u jako zasoljenu vodu. Vilicom provjerite jesu li kuhani. Ako vilica prolazi lagano u krumpir, žurno, dok su krumpiri vrući, ogulite ih kroz pašabrodo odnosno pasirku. Dodajte maslac i vrtite kuhačom dok se ne otopi. Stavite na pobrašnjenu podlogu - napravite zdenac u koji ćete staviti jaje, postupno formirajte smjesu uz dodavanje brašna “koliko treba”. Treba dodati muškata, soli i papra. Oblikujte njoke u veličine po želji. Kuhajte dok njoki ne isplivaju na površinu, nakon 2-3 minute. Sve povežite s gulašem od hobotnice.
Hobotnica s rajčicom i kukuruznim kruhom
Kada smo jedno poslijeodne proveli s Nenadom Komesom, ovaj chef otkrio nam je kako smrznutu ribu pripremiti tako da bude još ukusnija. U nastavku vam donosimo recept za hobotnicu s rajčicom i kukuruznim kruhom koju je Komes pripremio na hibachi grillu.
Bez obzira birate li hobotnicu u klasičnoj salati, bogatom gulašu ili u modernijoj izvedbi s rajčicom i kukuruznim kruhom, jedno je sigurno, ovaj morski sastojak donosi pravu dozu ljetne čarolije na tanjur. Bilo da kuhate za sebe ili želite impresionirati goste, hobotnica je uvijek dobar izbor kad želimo spojiti tradiciju, svježinu i dobar okus.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....