Probaj ovo

Ovako pripremljen batat mogli bi zavoljeti i oni koji su ga do sad izbjegavali u širokom luku

 Mila Bond/Getty Images/istockphoto
Ako vam se ne jede meso, ako želite ukusan prilog ili ako ste željni novih okusa, ovo je recept za vas...
Ako vam se ne jede meso, ako želite ukusan prilog ili ako ste željni novih okusa, ovo je recept za vas...

Priprema: 5 minuta • Kuhanje: 25 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

4 srednja batata
400 g slanutka iz limenke
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice kumina, korijandera, cimeta, dimljene (ili obične) paprike
1 prstohvat morske soli ili limunov sok (po želji)
60 g tahinija
1 žlica limunova soka
1 žličica sušenog kopra
3 režnja češnjaka
nezaslađeno bademovo mlijeko
sol po potrebi
5-6 cherry rajčica
malo peršina
1 mali crveni luk
30 ml soka od limuna

image
Mila Bond/Getty Images/istockphoto

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C i obložite veliki lim za pečenje papirom.

Operite i oribajte batate i prerežite ih na pola po dužini.

Isprani i ocijeđeni slanutak prelijte maslinovim uljem i začinima pa stavite na lim za pečenje.

Premažite batat s malo maslinovog ulja i stavite prerezanom stranom prema dolje na isti lim za pečenje.

Dok se batat i slanutak peku, pripremite umak: pomiješajte tahini, limunov sok, kopar, usitnjeni češnjak i sol te razrijedite po želji s malo bademovog mlijeka.

Nakon otprilike 25 minuta u pećnici, a nakon što batat omekša, a slanutak porumeni izvadite lim za pečenje.

Okrenite batat i malo izdrobite njegovu sredinu. Zatim posipajte slanutkom, umakom, usitnjenim lukom, peršinom i rajčicom. Dodatno začinite sokom od limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 18:06