Kako je ovo fino

Ovako pripremljena jaja toliko su dobra da ćete ih poželjeti jesti za svaki obrok u danu

 Lisovskaya
Jaja u umaku od rajčice ili, pak, jaja u kremastom špinatu - zvuče odlično! Donosimo vam kako pripremiti ovu namirnicu na dva nova načina

Ako su jela na bazi jaja vaš izbor za doručak i užinu, možda vam je u nekom trenutku način na koji ih pripremate dosadio. Stoga vam donosimo dva recepta od kojih će zasigurno barem jedan ući u vaš redovni tjedni meni. Prvo jelo je shakshuka, ali na korejski način. Dok je drugo jelo kremasti špinat pripremljen s jajima.

Shakshuka je klasično sjevernoafričko i bliskoistočno jelo koje u doslovnom prijevodu znači "mješavina". Tradicionalna verzija koristi rajčice, luk i začine kao bazu, s jajima poširanim na vrhu. Priprema je doista jednostavna - u pirjano povrće dodaju se poširana jaja, a prava čarolija događa se dodavanjem raznovrsnih začina. Danas možete pronaći mnogo varijacija shakshuke, poput ove na korejski način, čiji recept možete pronaći u nastavku.

Ako shakshuka zbog intenzivnih začina ipak nije jelo po vašem ukusu i preferirate nježna jela s dozom orašastih aroma onda će vam se drugo jelo više svidjeti. Jednostavne okuse jaja može obogatiti i kakva ljutika, muškatni oraščić, ili pak kuhanje jaja u kremastom špinatu - što je još jedan odličan način za pripremu jaja. Kremoznost i mekana tekstura špinata obogatit će već poznata jaja na oko, ali orašasti plodovi otvorit će novu dimneziju okusa u ustima.

image
Press

SHAKSHUKA NA KOREJSKI

Trebat će vam:
1 žlica sezamovog ulja
1-2 žlice paste od crvenog čilija
3 žlice crvene miso paste
1 žlica soja umaka
800 g pasirane rajčice
4 velika jaja
sjemenke sezama
1 mladi luk
riža ili kruh (za posluživanje)

image
Shutterstock

Priprema:
Na zagrijano sezamovo ulje u tavi dodajte pastu od crvenog čilija, miso pastu i sojin umak. Miješajte i dodajte pasiranu rajčicu. Začinite po želji i kuhajte desetak minuta. Razbijte 4 cijela jaja ravnomjerno u tavu. Pokrijte posudu i kuhajte smjesu dok se bjelanjci ne stvrdnu, a žumanjci još uvijek teku (oko deset minuta). Po želji dodajte jednu žlicu misa za dodatnu slanost, nadjenite sezamom i mladim nasjeckanim lukom. Poslužite vruće s rižom, kruhom ili kakvom brusketom.

Ako ipak niste ljubitelj korejskih začine i hrane, a voljeli biste promijeniti način spravljanja ove već svima poznate namirnice - onda je vrijeme da probate špinat i jaja. Kremasti špinat s pečenim jajima donosi pravo osvježenje u vaš jelovnik. Blago pečene sjemenke u maslacu s dobro začinjenim jajima u kremastom špinatu - pravi su pogodak za bilo koje doba dana. Poslužiti ih možete uz svježi ili tostirani kruh ili kao samostalno jelo.

KREMASTI ŠPINAT I JAJA S ORAŠASTIM PLODOVIMA

Trebat će vam:
250 g mladog špinata
10 g maslaca
1 ljutika
1 češanj češnjaka
morska sol
mljeveni crni papar
muškatni oraščić
100 ml punomasnog kiselog vrhnja ili creme fraiche
20 g parmezana
2 jaja
kruh ili tost, za posluživanje
2 žlice miješanih sjemenki
30 g maslaca
¼ žličice slatke dimljene paprike

Priprema:
U tavu dodajte mokri špinat i kuhajte oko šest minuta, povremeno ga miješajući da listovi ravnomjerno uvenu. Uvenuli špinat gurnite na jednu stranu posude. U prazan prostor stavite maslac pa dodajte ljutiku, češnjak i prstohvat soli te kuhajte tri minute. Umiješajte špinat natrag u sredinu, dodajte muškatni oraščić i crni papar, zatim dodajte vrhnje i parmezan. Dobro promiješajte, napravite dvije rupe u špinatu, zatim u svaku razbijte po jedno jaje i ostavite da se kuha do dvije i pol minute (dok se bjelanjci ne stvrdnu). U međuvremenu prepržite sjemenke u tavi dvije do tri minute (dok ne potamne). Dodajte maslac i pustite da se zapeče još kratko (dok ne zamiriše). Jaja i špinat prelijte pečenim orašastim plodovima i maslacem, a jelo poslužite uz kakav komad kruha ili tost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:22