Probajte joj odoljeti

Ovako pripremljenu tjesteninu nekad su jeli siromasi, a danas je na meniju mnogih poznatih restorana

Od Veneta preko Ligurije i Lazija do Emilia-Romagne i Campanije, Ana i Pasquale Longobardi vode nas na gastro putovanje Italijom

Vlasnici zagrebačkog Papavero Pizza & Food Laba u novom broju magazina Dobre hrane uče nas talijanskim klasicima i upoznaju s tajnama i malim trikovima uz koje će i vaš tanjur ovih jela biti savršen, kao iz najboljeg talijanskog restorana. Nakon što smo vam otkrili linguine cacio e pepe po receptu Ane Uremović Longobardi i Pasqualea Longobardija, donosimo vam recept za još jedno Talijanima vrlo drago jelo s tjesteninom. Riječ je o spaghettima aglio, olio e peperoncino, karakterističnima za napuljsku cucinu poveru. I ovo je jelo brzo gotovo, ne zahtjeva egzotične i nedostupne namirnice, a okusima mami za porciju više. Evo kako ga napraviti bez greške.

image
Berislava Picek/Cropix

SPAGHETTI AGLIO, OLIO E PEPERONCINO

Trebat će vam:

540 g spaghetta
3 režnja češnjaka
8 žlica maslinova ulja
1 žlica mljevenog peperoncina
3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
1 žlica krušnih mrvica

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

Stavite kuhati spaghette u posoljenoj kipućoj vodi. Svakako izaberite one bolje kvalitete. Kuhajte ih al dente, dakle uvijek pogledajte što piše na pakiranju, koja je preporuka vremena kuhanja.

Za to vrijeme češnjak očistite i zatim ga usitnite. Popržite ga na maslinovu ulju, ali pazite da ne izgori - ne smije promijeniti boju. Dodajte peperoncino i peršin. Podlijte škrobnom vodom u kojoj se kuha tjestenina.

image
Berislava Picek/Cropix

Kad je tjestenina kuhana, stavite je u tavu s češnjakom i peperoncinom, dobro promiješajte, još malo podlijte i polako miješajte dok se voda ne reducira i ne postane kremasto.

Tik prije serviranja stavite krušne mrvice kako bi se ulje i svi sastojci lijepo priljubili na tjesteninu.

image
Berislava Picek/Cropix

DOBRO JE ZNATI

Aglio e olio dolazi nam iz regije Campania. Tradicionalno je to jelo koje se kuha u cijeloj Italiji, ali je dio tradicije napuljske "siromašne kuhinje", odnosno cucina povera. Pojednostavljena je to verzija spaghetta s vongolama. Zanimljivo je dodati da su napuljski seljaci u prošlosti znali umjesto školjki u tjesteninu dodati kamenčiće iz mora kako bi postigli željeni okus.

image

Vlasnici restorana Papavero Ana i Pasguale Longobardi

Berislava Picek/Cropix

Želite li, pak, doznati kako napraviti prave domaće gnocche ili tjesteninu, Ana i Pasquale i to su nam pokazali, baš kao i nekoliko recepata u našem video specijalu, koji možete pogledati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:56