
Emin Teskeredžić, Zagrepčanin iz Radićeve ulice, gdje je rođen prije 78 godina, najveći je stručnjak za ribnjačarstvo u Hrvatskoj. Posjetili smo ga nedavno u Kninu za temu u novom broju magazina Dobra hrana u ribnjaku podno samog izvora Krke i slapa Krčić, koji drži pod koncesijom od 1996. godine. Ribnjak Krčić je jedan od 17 pastrvskih ribnjaka u Hrvatskoj, a godišnje daje od 30 do 40 tona ribe. Nakon što smo se uvjerili da iz Krčića dolaze najljepši i najkvalitetniji primjerci svoje vrste - čvrste, blistave i jedre pastrve, posjetili smo restoran u blizini gdje su nam pripremili četiri jela od ove vrste ribe.
Na kninskoj Tvrđavi, simboličnom mjestu novije hrvatske povijesti, istoimeni je restoran s fantastičnim pogledom na grad, okolicu i Dinaru u pozadini. Tvrđavu vodi Josip Zore, a u ponudi imaju i pastrvu s Krčića.
Zore kaže kako u sezoni trećina svih narudžbi jela otpada na pastrvu, no ono što nam je spremio nemaju u redovnoj ponudi, osim po posebnoj narudžbi. Donosimo vam prvi od četiri jela za koje je s nama podijelio recept, a koji možete pronaći u ljetnom broju kolekcionarskog izdanja Dobre hrane, koji je na kioscima.
Juha od pastrve s ječmom i celerom
Trebat će vam:
- 300 g glave i kosti pastrve
- 200 g fileta pastrve
- 150 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, korijen celera)
- 1 veća glavica luka
- 2 kom stabljike celera (jedna u juhu, jedna svježa narezana)
- 100 g ječma (prethodno kuhanog)
- sol, papar
- 1 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Aromatična riblja juha pripremljena od glava, kostiju i fileta pastrve, kuhana s korjenastim povrćem, lukom i stabljikom celera. Nakon pola sata kuhanja, pastrva se pažljivo izvadi i odloži, a temeljac se procijedi da bi ostao bistar i pun okusa. U duboku zdjelu slaže se kuhani ječam, svježe rezani rezanci od stabljike celera, a na vrh se dodaje komad nježnog fileta pastrve. Sve se zalije toplim ribljim temeljcem.
Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!
DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!
Komentari
0