ZA POD ZUB

Ove jelo radim kada mi se baš jako jedu lazanje, a ne želim uprljati previše suđa. Svi ga obožavaju!

 Lidija Lončarić/
Ovaj put odlučila sam naljutiti barem jednog Talijana, preskočiti bešamel umak i napraviti brzopotezne lazanje

Lazanje su jedno je od onih jela kojima jednostavno, ma koliko god se trudio, ne možeš odoljeti. Slasni slojevi tjestenine, gustog, bogatog umaka, svilenkastog bešamela i finog sira, jasno je, kombinacija je koju malo tko ne voli. Budući da su prilično kalorične, ali i zahtjevne za napraviti, u pripremu se ne upuštam toliko često, ali kada se to i dogodi, svaki korak volim napraviti kako treba, posvetiti mu koliko god vremena je potrebno i napraviti jelo nakon kojeg će svi za stolom lizati prste. Jer, ako ću biti iskrena, koliko god me veseli kada komad lazanja ostane za sutrašnji gablec, još je veća sreća kada prijatelji ili obitelj koje okupim za stolom traže porciju više, pa još jednu i tako sve dok se posuda u potpunosti ne isprazni.

Ipak, ovo nije priča o sporoj pripremi i uživanju. Ovo je priča o brzopoteznim lazanjama zbog kojih ćete uprljati jedan lonac manje, uvaliti onom izbirljivom dijelu ekipe špinat i još uvijek završiti s praznom posudom u rukama. Napravila sam ih jednog popodneva kada su mi se baš jako jele lazanje, a pri ruci nisam imala dovoljno mlijeka pa sam umjesto klasičnog bešamela napravila umak od ricotte i špinata.

image
Lidija Lončarić/

Dodala sam i jednostavan mesni umak, koji vrlo lako možete zamijeniti umakom od crvene leće za vegetarijansku varijantu, pa sve spojila sa svježom tjesteninom koju je pažljivo pripremila kumica s placa.

S pripremom, ovo jelo bilo je gotovo kroz dva sata, a dok se peklo, uspjela sam i pospremiti kuhinju. Stoga, u slučaju da obožavate lazanje, ali ponekad jednostavno želite izbjeći višesatno stajanje za štednjakom, počastite se ovom, relativno brzom varijantom i vjerujte, kada nakon dugačkog dana na poslu iz pećnice zamirišu ove lazanje, život će opet biti lijep.

Trebat će vam:

500 g mljevene junetine

1 luk

1 veća mrkva

1 manji komad celera

250 ml crnog vina

1 žličica sušenog timijana

1 šaka svježeg bosiljka

1 šaka svježeg peršina

1 žlica koncentrata rajčice

4 žlice pelata

prstohvat šećera

temeljac ili voda po potrebi

250 g ricotta sira

1 režanj češnjaka

2 šake svježeg špinata

svježa tjestenina

sol i papar

maslinovo ulje

mozzarella i ribani sir po želji

Priprema:

Na maslinovu ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Dodajte zatim meso i zapecite ga tako da poprimi smeđu boju. Dodajte jednu ribanu ili sitno sjeckanu mrkvu i komad celera. Pirjajte 20-ak minuta, a zatim dodajte i koncentrat rajčice. Dodajte vino i kuhajte dok alkohol ne ispari. Ubacite timijan, sol i papar. Dodajte pelate, malo vode ili temeljca po potrebi i pustite da se krčka. Probajte i po potrebi dodajte malo šećera. Pustite da se krčka sat vremena, a za to vrijeme operite i nasjeckajte špinat. Na tavi ugrijte malo ulja, dodajte protisnuti češnjak i odmah na to bacite listove špinata. Pirjajte minutu pa maknite s vatre. Pomiješajte s ricottom, začinite soli i paprom i ostavite sa strane. U posudu za pečenje na dno stavite malo mesnog umaka, zatim tjesteninu, a onda ponovno mesni umak, pa umak od ricotte i po svemu pospite malo mozzarelle. Ponavljajte postupak dok ne ostanete bez sastojaka, a vrh lazanja na kraju pospite ribanim sirom po želji. Pecite na 200 stupnjeva 40-50 minuta. Kratko odmorite pa poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:31