ZA POD ZUB

"Ove meke, lagane i sočne palačinke s tikvicama ponovila sam tri puta u tjedan dana, eto toliko su dobre"

Ovo ljeto definitivno će mi obilježiti slane palačinke u svim varijantama, a ova mi je jedna od najdražih

Pečem kukuruzne s kefirom, slatke s borovnicama, a sada je na red došla moja nova palačinko-opsesija, ove s tikvicama i kukuruzom. Malo je reći da sam u posljednje vrijeme luda za ljetnim, sočnim kukuruzom i dodajem ga u sve, pa su tako nastale i ove palačinke. Htjela sam koristiti što manje sastojaka, ali sam istovremeno htjela da ostanu sočne, a dodatan plus je bio i to što sam ovdje mogla ubaciti tikvicu koja me već dugo gledala iz hladnjaka. Dakle, ovo su najbolje palačinke s tikvicama (i kukuruzom) koje ćete ovog ljeta probati, a posebno su mi drage i zato što se mogu kombinirati na sto i jedan način.

image
Lidija Lončarić/

Primjerice, odlične su uz jednostavnu salatu od rajčice, s malo maslinova ulja, soli i bosiljka, a još su bolje kada se između svake doda kakav dobar topljivi sir i malo pršuta. Odlične su i s kojom žlicom tzatzikija ili samo grčkog jogurta, a poslužiti se mogu i uz pečeno jaje, rajčicu i mozzarellu. Ma, ako baš hoćete, na ove palačinke na plaži možete mazati i paštetu, a za večeru ih poslužiti uz salatu od svega što ste pronašli u vrtu. Odlične su, i to toliko da sam ih u tjedan dana radila već tri puta i jedva čekam ponoviti. Eto, toliko!

image
Lidija Lončarić/

PALAČINKE S TIKVICAMA I KUKURUZOM

Trebat će vam:
1 srednja tikvica
1 veliko ili 2 manja jaja
100 g mlijeka
100 g grčkog jogurta
sol
20 g pecorino romano ili nekog drugog sira
50 g pirovog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 šaka kuhanog kukuruza
1 mladi luk (po želji)
1 režanj češnjaka (po želji)
maslinovo ulje
Priprema:
Tikvicu naribajte, posolite pa je pustite da stoji desetak minuta. Za to vrijeme pomiješajte mlijeko, grčki jogurt i jaje. Posolite, dodajte i ribani sir, a zatim dodajte ocijeđenu tikvicu. Ubacite sitno sjeckani mladi luk i češnjak ako ih koristite (češnjak možete i naribati), dodajte kukuruz i sve dobro promiješajte. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i kratko pomiješajte kako biste dobili gustu smjesu. Palačinke pecite na dobro zagrijanoj tavi, na maslinovu ulju. Pecite oko 2-3 minute s jedne strane, preokrenite pa još toliko pecite s druge strane. Postupak možete ubrzati i ako tikvicu ubacite u sjeckalicu, usitnite, posolite pa pustite da stoji, a zatim u sjeckalici usitnite i ostatak povrća koje koristite. Poslužite uz dodatke po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 22:36