POVOLJNO I UKUSNO

Ove nasmijane bake prijateljice su već 80 godina, isprobajte njihov recept za paštu sa srdelama

 Beingbonny/Getty Images/istockphoto
Ovaj nasmijani trio mogao bi vas inspirirati da za današnji ručak napravite finu paštu sa sardinama (ili inćunima)
Ovaj nasmijani trio mogao bi vas inspirirati da za današnji ručak napravite finu paštu sa sardinama (ili inćunima)

Tri talijanske bake, koje inače žive u mjestu kraj Palerma na Siciliji, za projekt Pasta Grannies podijelile su recept za pasta con le sarde ili tjesteninu sa sardinama. Simpatične Rosetta, Rosa i Pina prijateljice su čak 80 godina, a za ovu su priliku zajednički umijesile svježu tjesteninu, svaka na svoj način, te su umjesto srdela u receptu koristile inćune. Naime, kako su objasnile, to je ono što je tog jutra bilo dostupno na tržnici.

Svaka je napravila svoj oblik tjestenine, a zatim su ga sjedinile s bogatim ribljim umakom s dodatkom rajčice. U nastavku ostavljamo okvirni recept, a vama svakako savjetujemo da pogledate i video pripreme. Vjerujemo kako će ovo biti jedna od ljepših stvari na koje ćete danas naići te se nadamo da će i vas, baš kao i nas, Rosetta, Rosa i Pina zaraziti svojom dobrom energijom.

KAKO NAPRAVITI OVO JELO?

Od brašna, jaja, vode i soli napravite tjesteninu. Tijesto mijesite dok se svi sastojci dobro ne povežu i dok ne dobijete lijepu kuglu. Tjesteninu oblikujte po želji i po potrebi je uvaljajte u još malo brašna kako se ne bi ljepila. Napraviti možete fuže ili tagliatelle, što god vam je draže. Sardine, inćune ili oboje dobro očistite. Na maslinovu ulju pirjajte luk i dodajte malo čilija te pokoji slani inćun. Dodajte ribe i pomiješajte. Dodajte i grožđice. Komorač kratko blanširajte, nasjeckajte i dodajte ostalim sastojcima. Svemu dodajte i malo vode u kojoj se kuhao komorač te koncentrat rajčice. Kratko kuhajte, a zatim dodajte i umak od rajčice. Ubacite i dvije žličice šećera i malo cimeta. Tjesteninu skuhajte u kipućoj, dobro posoljenoj vodi i pomiješajte. Na tavi tostirajte krušne mrvice. U većoj posudi pomiješajte tjesteninu i umak, pospite krušnim mrvicama i dodajte još svježeg komorača.

RECEPT ZA DOMAĆE FUŽE POTRAŽITE OVDJE

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 10:48