SEDAM VELIČANSTVENIH

Ove recepte provjerili smo u praksi: priprema traje najviše pola sata, a toliko su ukusni da će se tražiti porcija više

Kad želite skuhati nešto ukusno, toplo i domaće, a vremena je malo, brzi i provjereni recepti postaju pravi spas u kuhinji

Kada vam nedostaje vremena, ali ne i želje za domaćim, mirisnim i hranjivim jelima, dobro dođu naši provjereni recepti koji se pripremaju brzo, jednostavno i bez stresa.

OVE POLPETE S JETRICAMA TOLIKO SU DOBRE DA ĆETE ZABORAVITI NA KLASIČNE FAŠIRANCE I JEST ĆE IH BAŠ SVI ZA STOLOM

Bilo da tražite utješnu zdjelicu gustog variva, efektno zapečenu tjesteninu, lagane bezmesne tortilje ili punjene gljive koje mame izgledom i aromom, u nastavku vas čekaju ideje koje će za najviše pola sata pretvoriti običan dan u mali gastronomski užitak.

ŠTO JE FRITAJA, A ŠTO FRITTATA? OBA JELA IDEALNA SU ZA DORUČAK I BRZI RUČAK, ALI POSTOJI KLJUČNA RAZLIKA

Svaki od ovih recepata osmišljen je tako da spaja praktičnost s punim okusom, pa ćete bez puno truda na stol staviti jelo koje izgleda i miriše kao da mu je posvećeno mnogo više vremena.

Zepečena punjena tjestenina sa sirom i špinatom

image
/ Berislava Picek/cropix/

Trebat će vam:

15 komada tjestenine u obliku školjke
500 g špinata
300 g ricotta sira
sol
muškatni oraščić
100 g naribane mozzarelle
2 češnja češnjaka
450 ml pirea od rajčica
100 ml povrtnog temeljca
žličica suhog origana
50 ml maslinovog ulja
150 g gauda sira

Priprema:

Špinat kratko blanširajte te ga narežite na tanke rezance. Stavite u veću posudu. Tjesteninu skuhajte do pola u puno vode posoljene po želji. Špinatu dodajte ricotta sir, sol, papar, muškatni oraščić, naribanu mozzarellu, naribani češnjak i origano. Sve dobro promiješajte. Dno tave obložite maslinovim uljem. Ulijte pire od rajčice i ravnomjerno ga rasporedite po tavi. Tjesteninu punite s prethodno pripremljenim nadjevom te školjku po školjku slažite u tavu. Ulite temeljac između tjestenine. Gaudu naribajte te posipajte po nadjevu. Tavu stavite u pećnicu te pecite na temperaturi od 180 stupnjeva dok se sir ne otopi i ne dobije zlatnu boju. Pečenu tjesteninu začinite svježim vlascem ili bosiljkom.

Gusti minestrone

image
/ Darko Tomas/cropix

Za bazu će vam trebati:

20 g maslaca
20 g maslinova ulja
40 g crvenog luka
40 g celera stabljičastog
40 g komorača
40 g sitnijeg bijelog graha (+40 g vode od kuhanja)
85 g češnjovke
40 g mrkva
60 g tarane
500 g pilećeg temeljca
sol i papar

Ostalo:

poriluk
grašak
pasta od peršina ili svježi sjeckani peršin
maslinovo ulje

Priprema:

Na laganoj vatri zagrijte maslac i maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani luk i posolite. Pržite dok se ne zastakli. Dodajte celer, koromač i mrkvu nasjeckanu na sitno kockice i kobasicu narezanu na ploške. Pirjajte dok se sve ne zagrije. Dodajte grah s vodom od kuhanja. Umiješajte i dio grada izblendajte. Dodajte temeljac i pustiti da se zakuha. Začinite, dodajte taranu i kuhajte 10 minuta, a zatim dodajte poriluk i grašak. Kuhajte 5 minuta. Na kraju umiješajte pastu od peršina i maknite s vatre.

Bezmesne tortilje s chimichurrijem i spirulinom

image
Vedran Peteh/Cropix

Trebat će vam:

Za tortilje:

1 pakiranje manjih tortilja (8 komada)
1 konzerva crvenog graha (230 - 240 g), ocijeđenog i ispranog
1 mala konzerva kukuruza (140 g), ocijeđenog
250 g svježih šampinjona
1 crvena paprika
1 žuti luk
1 žličica mljevenog kumina
1⁄2 žličice mljevenog chilija (po želji)
1 žličica curry mješavine
1⁄2 žličice soli (ili po ukusu)
svježe mljeveni crni papar, po želji

Za chimichurri umak:

svježi peršin (šaka listova, sitno nasjeckan)
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana ili protisnuta
maslinovo ulje (3-4 žlice)
vinski ocat (1-2 žlice, po ukusu)
sol i papar, po ukusu
1⁄2 žličice mljevene dimljene paprike
1⁄2 žličice spiruline (za dodatne nutritivne vrijednosti)

Za posluživanje:

svježa rukola
ljubičasti luk, tanko narezan na trakice
humus (količina po želji)

Priprema:

U manjoj posudi pomiješajte sitno nasjeckani peršin i češnjak. Dodajte maslinovo ulje, vinski ocat, sol, papar, dimljenu papriku i spirulinu. Sve dobro promiješajte i ostavite nekoliko minuta da se okusi prožmu.

Šampinjone narežite na četvrtine i pržite na tavi bez dodavanja ulja dok ne ispari višak tekućine, a zatim dodajte malo ulja i pecite ih do zlatnosmeđe boje. Dodajte ocijeđeni kukuruz i grah te pržite nekoliko minuta dok grah ne omekša. Pospite mješavinom kumina, curryja, chilija, soli i papra te dobro promiješajte. Dodajte grubo nasjeckanu crvenu papriku i luk te pržite još minutu-dvije, pazeći da povrće ostane blago hrskavo. Zagrijte tortilje na suhoj tavi ili u pećnici kako bi bile podatne i tople. Na svaku tortilju namažite sloj humusa. Dodajte prženu mješavinu gljiva, graha, kukuruza. Na to stavite svježu rukolu i tanko narezani ljubičasti luk. Prelijte s nekoliko žličica chimichurri umaka.

Poslužite odmah dok su tortilje tople, uz dodatni chimichurri sa strane. Uživajte u bogatim okusima i svježini ovog zdravog jela.

Varivo od mahuna i krumpira

image
/Lidija Lončarić

Trebat će vam:

1 glavica luka
3 srednja krumpira
2 mrkve
2 šake svježih mahuna
sol i papar
1 žličica crvene mljevene paprike
po želji malo sušenog timijana
2 žlice grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
1 mladi luk
voda ili temeljac
svježi kopar po želji
maslinovo ili drugo ulje ili masnoća po želji

Priprema:

U dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pirjajte sitno sjeckani luk. Dodajte na kockice nasjeckani krumpir i mrkvu. Pustite da poprime boju. Dodajte sol, papar, mljevenu papriku i druge začine koje koristite. Podlijte vodom ili povrtnim temeljcem i kuhajte 15-ak minuta, dok mrkva i krumpir ne omekšaju. Zadnjih pet minuta ubacite mahune koje ste prethodno nasjeckali. Kuhajte dok ne omekšaju. Na kraju odvojite oko 5 žlica tekućine iz variva i u posebnoj posudi ih pomiješajte s vrhnjem ili jogurtom. Dobro sjedinite, vratite u posudu pa kuhajte još minutu. Dodajte kopar, ako ga koristite i poslužite toplo uz žlicu vrhnja ili jogurta na vrhu. Po želji možete dodati i sitno sjeckani mladi luk.

Punjenje gljive sa špinatom

image
Vedran Peteh/Cropix

Trebat će vam:

10 velikih šampinjona
250 g svježeg špinata
2 češnja češnjaka
4 žlice maslaca
4 žlice parmezana
4 žlice mozzarelle
2 žlice vrhnja za kuhanje
sol i papar

Priprema:

Špinat vrlo kratko blanširajte te usitnite. Špinatu dodajte usitnjen češnjak, maslac, svježe naribani parmezan i mozzarellu narezanu na jako sitne kockice. Dodajte sol i papar te sve dobro promiješate. Gljivama maknite stapku. Smjesom napunite klobuk. Stavite na gril tavu i pecite na laganoj vatri. Pecite dok se gljive ne ispeku, a sir otopi.

Riblji paprikaš

image
Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

2,6 kg šarana
4 l vode (za ovu količinu ribe)
2 glavice luka
4,5 žlice slatke paprike
1,5 žlica ljute paprike (ili prema ukusu)
2 žlice soli

Priprema:

Očistite šarana i narežite ga na komade. U kotlić ulijte 4 litre vode, sitno nasjeckani luk, sol i ribu. Kada voda počne ključati, dodajte slatku i ljutu papriku te prema želji male okrugle crvene ljute paprike u komadu. Kuhajte ribu na vatri 20-30 minuta, ovisno o veličini komada ribe, a u međuvremenu skuhajte tijesto prema izboru u posebnom loncu. Servirajte kotlić s fišem i posebno rezance. Neki vole prvo poslužiti juhu s tijestom, a zatim ribu posebno, drugi, pak, sve jedu zajedno. Pravi bećari za poseban šmek istisnu malu okruglu papričicu u svoj tanjur kako bi fišpaprikaš bio još pikantniji.

Pohana piletina iz pećnice

image
Vinicef/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

1 kg otkoštene piletine
300 g cornflakesa
100 g krušnih mrvica
3 jaja
200 g brašna
1 žličica dimljene paprike
1 žličica češnjaka ili luka u prahu
maslac
sol i papar

Priprema:

Piletinu narežite na komade željene veličine, začinite soli i paprom. U blender ubacite cornflakes i usitnite ga. Pomiješajte potom cornflakes s krušnim mrvicama i začinima. Komade piletine umačite u brašno, pa u umućena jaja i zatim u mješavinu cornflakesa i krušnih mrvica. Posložite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, i na svaki komad stavite komadić maslaca (otprilike pola žličice). Pecite na 200 stupnjeva 10 minuta s jedne i 10 minuta s druge strane. Poslužite uz prilog i umake prema želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 08:42