OMILJENO VOĆE

Ovi dani idealni su za pripremu džema od jagoda! Prema ovom, najjednostavnijem receptu svima uspijeva

Najbolji je na kriški toplog kruha, s malo maslaca i šalicu kave, čaja ili mlijeka. No, volimo ga i na sladoledu i kolaču od sira

Stigle su jagode, vrijeme je promijenjivo, pa ako vikend provodite kod kuće, idealno je vrijeme da se upustite u kuhanje domaćeg džema. Bit će odličan dodatak palačinkama, kolačima, a žličicu ili dvije možete dodati i toplim i hladnim napicima, recimo koktelima ili matcha latteu. Ipak, najbolji bi mogao biti na kriški još toplog kruha s malo maslaca, u kombinaciji koja nam je zauvijek najveći favorit.

image
Berislava Picek/Cropix

Recept Slavice Šagolj odnosi se na manju količinu, kojom ćete napuniti teglicu ili dvije, ali ako vam je pri ruci veća količina plodova, uvijek možete skuhati i više, samo pripazite da u jednakoj mjeri povećate sve sastojke. To neće biti previše komplicirano, jer sastojci su jednostavni, ima ih tek nekoliko i džem na ovaj način, zapravo, može napraviti baš svatko. Recept ostavljamo u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

DŽEM OD JAGODE
Trebat će vam:
1,5 kg jagoda
500 g šećera
2 nešpricana limuna, korica i sok
2 vanilin šećera

ISPROBAJTE IH! Tri najjednostavnije, a baš dobre slastice s jagodama!

Priprema:
Jagode dobro operite ispod mlaza hladne vode. Odstranite nožićem peteljke pa jagode narežite na polovice ili četvrtine, ovisno o veličini. Jagode u komadićima stavljajte u veću posudu za kuhanje. Dodajte kristal šećer i vanilin šećer te promiješajte. Ostavite tako da stoji oko pola sata. Sastojke promiješajte svakih 5 minuta da se šećer otopi. Jagode u kombinaciji sa šećerom stvorit će divan sirup. Sada stavite posudu na laganu vatru i pustite da se sastojci zagriju. Naribajte koricu dva limuna, a zatim iscijedite sok te sve dodajte jagodama. Kada svi sastojci provriju, pojavit će se pjena koju probajte lagano ukloniti, a da ne pokupite jagode i tu finu smjesu koja se kuha. Paralelno stavite staklenke u pećnicu da se steriliziraju. Dovoljna je temperatura od 100 stupnjeva. Džem kuhajte do željene gustoće oko pola sata. Nikako ga ne usitnjavati štapnim mikserom jer su bitni komadići jagoda. Vrući džem ulijte u sterilizirane staklenke, odmah stavite poklopac i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Poslije džem od jagoda stavite na hladno mjesto u smočnicu.


image
Kreativno rješenje Vesna Veselić, Fotografija Tomislav Krišto/Cropix

Svakako ‘zavirite‘ i u novi broj magazina Dobra hrana, jer je prepun dobrih, svježih priča i recepata i već vas čeka na kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 09:25