PO RECEPTU TANJE ŠOŠIĆ

Ovo gusto, bogato i zasitno varivo s njokima od krumpira dokaz je da su najjednostavnije stvari u životu uvijek najbolje

Tanja Šošić, nevjerojatno talentirana i svestrana slastičarka, s nama je podijelila ideju za baš dobar ručak usred tjedna

Jedan od inspirativnijih profila koje na Instagramu pratimo svakako je onaj Tanje Šošić, slastičarke, članice GSS-a, speleologinje, dobrovoljne vatrogaskinje, penjačice, strastvene beračice bilja, keramičarke i... mogli bismo nabrajati do sutra sve njezine zanimacije. Upravo u društvu svestrane Tanje nedavno smo imali privilegiju provesti dva dana, i to u njezinom ‘centru za istraživanje‘ od 15 kvadrata podno Biokova, gdje smo se i sami uvjerili koliko dobro spaja okuse i kuha ova inspirativna žena. Baš zato, kada smo ovih dana njezinom Instagram profilu vidjeli da priprema Ridlok varivo s knedlama od krumpira, odmah smo je pitali za recept, a ona ga nam je rado ustupila.

U zelenoj oazi Tanje Šošić

image
Tomislav Kristo/Cropix

"Rildok je tradicionalna juha šerpa na Tibetu — jednostavno, toplo jelo s njokima od krumpira, koje se kuha na velikim visinama, često uz vatru i hladan zrak planine. Kako sam planinar, uvijek me inspiriraju recepti koji dolaze s planina — pogotovo ako su u obliku variva. Jer ima li što ljepše od toplog variva zimi, kad se vratiš promrzlih prstiju, a para iz lonca miriše na dom? Ovo je moja verzija Rildoka — varivo od povrća s domaćim njokima, misom, začinima i kapljom čili ulja za toplinu", rekla nam je Tanja.

Nama dovoljno da se već ovih, prvih pravih hladnih jesenskih dana upustimo u pripremu, jer zvuči fantastično, posebice uz dodatak knedli za koje Tanja kažu da su meke, pahuljaste i nešto što jednostavno morate isprobati.

image
Tanja Šošić/

VARIVO S NJOKIMA OD KRUMPIRA

Za varivo će vam trebati:
1 veći crveni luk
3 češnja češnjaka
1 mala paprika, narezana na sitne kockice
1 mala tikvica, narezana na sitne kockice
3 rajčice, narezane na kockice
10 jednakih vrhova cvjetače
oko 100 g kuhanog slanutka
3 mrkve, narezane na sitne kockice
nekoliko žlica sitno sjeckanog peršina
5 komada kelja pupčara, prerezanih na četvrtine
začini: nekoliko žlica miso paste (od slanutka i riže, domaća), sol,papar, kurkuma, kajenska paprika, oko 10 zrna kumina, par kapi domaćeg čili ulja od kajenske paprike (za kraj)
Priprema variva:
Na malo ulja popržite crveni luk i papriku dok ne omekšaju i lagano se karameliziraju. Dodajte češnjak, kurkumu, kajensku papriku i kumin, kratko propirjajte da puste miris. Umiješajte mrkvu, tikvicu i kelj, pirjajte nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i nastavite pržiti dok tekućina ne ispari i sve se poveže. Ulijte povrtni temeljac i pustite da prokuha. Kad zakuha, dodajte cvjetaču i slanutak, kuhajte dok povrće ne omekša. Žličicom ubacujte male komadiće krumpirovog tijesta (Rildok njoke) i kuhajte još par minuta, dok ne isplivaju. Umiješajte miso pastu, lagano promiješajte i ne dopustite da prejako prokuha. Za kraj, dodajte par kapi domaćeg čili ulja – ono daje varivu toplinu i karakter. Pospite svježim peršinom i poslužite toplo.

Rildok njoki (krumpirovi žličnjaci)

Trebat će vam:
3–4 veća krumpira
2–3 žlice krumpirovog škroba
prstohvat soli
prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
malo vode za ovlaživanje mužara
Priprema:
Dobro operite krumpire i kuhajte ih oko 15 minuta, dok ne postanu mekani. Kad se malo ohlade, ogulite ih i zgnječite — možete naribati ili zgnječiti gnječilicom dok ne postanu glatki. Tanja koristi tučak za izradu crnogorskog kačamaka, ali jednako dobro posluži i klasičan mužar s tucićem. Navlažite mužar i tucić s malo vode, dodajte zgnječeni krumpir i tucite dok ne postane glatko, sjajno i elastično tijesto. Dodajte krumpirov škrob, sol i malo naribanog muškatnog oraščića, pa sve zajedno dobro sjedini. Lagano navlažite ruke i prebacite tijesto u zdjelu. Kad je varivo gotovo, žličicom uzimajte male komade tijesta i ubacujte ih direktno u kipuće varivo. Kuhajte nekoliko minuta, dok ne isplivaju i ostanu mekani, ali čvrsti.

image
Tanja Šošić/
image
Tanja Šošić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 10:20