Jedan od inspirativnijih profila koje na Instagramu pratimo svakako je onaj Tanje Šošić, slastičarke, članice GSS-a, speleologinje, dobrovoljne vatrogaskinje, penjačice, strastvene beračice bilja, keramičarke i... mogli bismo nabrajati do sutra sve njezine zanimacije. Upravo u društvu svestrane Tanje nedavno smo imali privilegiju provesti dva dana, i to u njezinom ‘centru za istraživanje‘ od 15 kvadrata podno Biokova, gdje smo se i sami uvjerili koliko dobro spaja okuse i kuha ova inspirativna žena. Baš zato, kada smo ovih dana njezinom Instagram profilu vidjeli da priprema Ridlok varivo s knedlama od krumpira, odmah smo je pitali za recept, a ona ga nam je rado ustupila.
"Rildok je tradicionalna juha šerpa na Tibetu — jednostavno, toplo jelo s njokima od krumpira, koje se kuha na velikim visinama, često uz vatru i hladan zrak planine. Kako sam planinar, uvijek me inspiriraju recepti koji dolaze s planina — pogotovo ako su u obliku variva. Jer ima li što ljepše od toplog variva zimi, kad se vratiš promrzlih prstiju, a para iz lonca miriše na dom? Ovo je moja verzija Rildoka — varivo od povrća s domaćim njokima, misom, začinima i kapljom čili ulja za toplinu", rekla nam je Tanja.
Nama dovoljno da se već ovih, prvih pravih hladnih jesenskih dana upustimo u pripremu, jer zvuči fantastično, posebice uz dodatak knedli za koje Tanja kažu da su meke, pahuljaste i nešto što jednostavno morate isprobati.
VARIVO S NJOKIMA OD KRUMPIRA
Za varivo će vam trebati:
1 veći crveni luk
3 češnja češnjaka
1 mala paprika, narezana na sitne kockice
1 mala tikvica, narezana na sitne kockice
3 rajčice, narezane na kockice
10 jednakih vrhova cvjetače
oko 100 g kuhanog slanutka
3 mrkve, narezane na sitne kockice
nekoliko žlica sitno sjeckanog peršina
5 komada kelja pupčara, prerezanih na četvrtine
začini: nekoliko žlica miso paste (od slanutka i riže, domaća), sol,papar, kurkuma, kajenska paprika, oko 10 zrna kumina, par kapi domaćeg čili ulja od kajenske paprike (za kraj)
Priprema variva:
Na malo ulja popržite crveni luk i papriku dok ne omekšaju i lagano se karameliziraju. Dodajte češnjak, kurkumu, kajensku papriku i kumin, kratko propirjajte da puste miris. Umiješajte mrkvu, tikvicu i kelj, pirjajte nekoliko minuta. Dodajte rajčicu i nastavite pržiti dok tekućina ne ispari i sve se poveže. Ulijte povrtni temeljac i pustite da prokuha. Kad zakuha, dodajte cvjetaču i slanutak, kuhajte dok povrće ne omekša. Žličicom ubacujte male komadiće krumpirovog tijesta (Rildok njoke) i kuhajte još par minuta, dok ne isplivaju. Umiješajte miso pastu, lagano promiješajte i ne dopustite da prejako prokuha. Za kraj, dodajte par kapi domaćeg čili ulja – ono daje varivu toplinu i karakter. Pospite svježim peršinom i poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....