Bilo da ste vješti u pripremi domaćih kora za pite i savijače ili, pak, spadate među one koji se ne smatraju tako iskusnima, kupovne kore mogu poslužiti za pripremu jela koja će također ispasti ukusno. Dobar primjer je bučnica, koju rado pripremamo ovih dana, kad na tržnici možemo pronaći lijepe domaće primjerke, još malo uprljane zemljom s njive na kojoj su rasle i tople od sunca koje im je pomoglo rasti. No, tu su i one brižne kumice koje ju prodaju već naribanu, u pakiranju odvaganu po pola kile i kilogram.
Najbolju bučnicu pronašli smo u poznatoj pekarnici, radi se ručno i završava u pećima na drva
I sami vjerojatno dijelite mišljenje kako je mirisu i okusu prave, domaće bučnice teško odoljeti, ali mnogima priprema oduzima previše vremena. Upravo zato ponekad dobro dođe brza verzija ovog tradicionalnog jela, uz korištenje gotovih kora. Uz sve druge sastojke koji su dio ovog jela, rezultat je pita s hrskavom koricom i sočnim, kremastim punjenjem, gotova za dvadesetak minuta pripreme. Ili, da budemo precizniji, zajedno s pečenjem, sveukupno ćete potrošiti manje od sat vremena. Poslužite je još toplu, sa ili bez da ju posipate šećerom, već kako najviše volite.
Brza bučnica sa sirom
Trebat će vam:
- 350 g svježeg kravljeg sira
- 350 g posoljene i dobro ocijeđene buče
- 4 jaja
- 4 dl kiselog vrhnja
- sol
- papar
- ½ kilograma kora za savijače/jufki
- 100 g rastopljenog maslaca
Priprema:
- Naribajte buču, posolite je i ostavite pola sata - sat da odstoji.
- Pećnicu zagrijte na 180 ºC.
- Jaja razmutite.
- Sir ocijedite i pomiješajte s vrhnjem. Posolite i popaprite. Dodajte razmućena jaja i ocijeđenu buču.
- Otopljenim maslacem, najbolje koristeći kist, premažite koru po koru i po njoj rasporedite filu.
- Zamatajte kore i slažite ih u nauljen pleh.
- Nekoliko listića putra rasporedite po vrhu.
- Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....