PROVJERENO DOBRO!

Ovo je najbolja juha od gljiva koju kod kuće možete skuhati. Nakon ovog, neće vam trebati niti jedan drugi recept

Zaboravite na svaki drugi recept, ovaj sadrži sve što je potrebno i nakon njega neće vam trebati niti jedan drugi

U slučaju da ste ovih dana planirali skuhati lonac dobre juhe, svakako razmislite o gustoj, bogatoj, kremastoj juhi od gljiva. Iako vjerujemo da već imate svoj recept po kojem je radite uvijek, ovaj koji donosimo u nastavku mogao bi vas ipak natjerati da stari zaboravite i od sada juhu radite samo na ovaj način.

Za pripremu vam neće trebati previše sastojaka pa se pobrinite da budu što kvalitetniji. Koristite dobro vino, pravo slatko vrhnje životinjskog podrijetla i svježe mljeveni papar. Pobrinite se i da vam je pri ruci poriluk, zbog kojeg će juha poprimiti još bolju aromu, a ako ga ipak nemate, dobra opcija bit će i ljutika.

Nemojte preskakati niti temeljac, zbog kojeg će juha biti bogatija okusom pa, kad idući put kuhate bistru mesnu ili povrtnu juhu, svakako dio odvojite, zamrzite i sačuvajte za svaku iduću pripremu ove krem juhe. Na kraju ono najvažnije, koristite različite vrste gljiva kako bi okus bio zanimljiviji. Šampinjoni su dobar i lako dostupan izbor, no ovog puta se ipak malo zaigrajte pa nabavite i vrganje ili neku drugu, aromatičnu vrstu po želji.

Na kraju, juhu poslužite uz hrskavi dodatak kao što je prepečeni kruh ili fini krekeri, odlično će podići jelo i dodatno vas zasititi.

KREM JUHA OD GLJIVA

Trebat će vam:

po 100 g od različitih vrste gljiva

nekoliko listića vrganja i/ili bilo koje druge suhe gljive

125 g maslaca

1 veći poriluk

1 l temeljca

100 ml bijelog vina

100 ml slatkog vrhnja

vezica peršinovog lista

5 g tucanog mljevenog papra

Priprema:

Na maslacu prepržite kolutiće poriluka. Tanko narezane gljive dodajte jednu za drugom. Potom dodajte vino koje je dovoljno kuhati tek minutu, dvije, a odmah zatim se dodajte topli temeljac i juhu dovedite do ključanja. Vrhnje, nasjeckani peršinov list i papar najbolje je dodati već kad se juha digne sa štednjaka. Na kraju sve skupa izblendajte, a dio gljiva možete ostaviti i u malim komadićima, za zabavniju teksturu. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:05