Keksi koje svi vole

Ovo je najbolji recept za išlere po kojem ih radimo baš svake godine

 Marko Miščević/CROPIX
Ako ste i vi ljubitelj slasnih keksića, ovo je recept koji morate isprobati

Dok u našem video specijalu možete već pronaći recept za preukusne medenjake i vanilin kiflice koje se tope u ustima, danas vam donosimo provjereni recept za išlere. Ovi slatki keksići punjeni slasnom kremom nezaobilazni su "ukras" svakog blagdanskog stola, a da bi i vama uspjeli iz prve jedino se trebate držati ovog recepta kojji smo svojevremeno dobili u samoborskoj slastičarnici Sweet Family, koja je poslovnicu otvorila i na zagrebačkoj adresi te je možete posjetiti na Srednjacima, Braće Domany 6. Inače, ovo je jedna od slastičarnica koja vodi računa i o vegetarijanskoj pripremi jela, a zadovoljit će i sve one koji traže bezglutenske slastice.

Za tijesto će vam trebati:

140 g maslaca
200 g glatkog brašna
70 g šećera u prahu
1 žumanjak
3 žlice kakaa
2 žlice kiselog vrhnja

Za kremu:

3 jaja
150 g šećera
150 g maslaca
1 vrećica vanilin šećera

Za čokoladnu glazuru:

100 g čokolade
100 g slatkog vrhnja

image
Marko Miščević/CROPIX

Priprema:

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto, zamotajte u foliju i ostavite u hladnjaku otprilike pola sata. Kad je ohlađeno, tijesto razvaljajte, kalupom izrežite keksiće, poslažite ih na papir za pečenje s dovoljno razmaka i pecite 10-ak minuta na 180 °C.

Za to vrijeme pjenasto izmiksajte cijela jaja sa šećerom i kremu kuhajte na pari dok se ne zgusne (treba postići temperaturu od 74 °C). Kremu potom ohladite, pjenasto izradite maslac i u njega umiksajte kremu dok ne dobijete sjajnu glatku svilenkastu strukturu.

Polovicu keksića nadjenite kremom, drugu polovicu umočite u čokoladnu glazuru.

Za čokoladnu glazuru natrgajte čokoladu na komadiće i prelijte slatkim vrhnjem koje ste zagrijali do točke vrenja (ne smije zakuhati), pustite da se otopi par minuta i dobro promiješajte.

Sad spojite keksiće i tako pripremljene išlere stavite u hladnjak da se ohlade i stisnu. Za kraj ih još malo prošarajte rastopljenom čokoladom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:20