Tako dobro

Ovo jelo prija uz sve, pripremite ga s krumpirom, jetricom, gljivama, šljivama ili makom

Pripremite varenike, tradicionalno ukrajinsko jelo od tijesta s nadjevom, koje može biti kakvo god poželite

U sklopu velikog specijala posvećenog etničkoj kuhinji koji smo objavili u magazinu Dobra hrana, Ksenija Meleshko umijesila je i skuhala varenike. Evo kako se varenici rade u Ukrajini!

image

Ksenija Meleshko

Berislava Picek/Cropix

Trebat će vam:

Za tijesto:

500 g glatkog brašna
nekoliko prstohvata soli
50 g maslaca ili 3 žlice
biljnog ulja
1 čaša/šalica vrlo vruće vode

Za nadjev:

500 g svježeg sira
1 jaje
3 žlice šećera

Priprema:

Brašno prelijte čašom gotovo kipuće vode i posolite prema ukusu. Dodajte maslac (ili ulje) i umijesite tijesto srednje gustoće. Ostavite ga sat vremena da se odmori.

Pomiješajte svježi sir, jaje i šećer u masu za nadjev.

Tijesto razvaljajte na 2-3 mm debljine i izrežite pomoću obične čaše krugove. U sredinu kruga stavite žličicu nadjeva, preklopite i zalijepite krajeve.

Kuhajte 10-ak minuta u posoljenoj vodi.

Da se kuhane ne bi zalijepile, preko njih stavite malo maslaca. Poslužite s ušećerenim voćem.

image
Berislava Picek/Cropix

SAVJET VIŠE!

Za nadjev se koriste najrazličitiji sastojci: od mesa, krumpira, kupusa, graha i gljiva, jetrica i sala pa do slatkog sira, višanja, jagoda, jabuka, šljiva, maka itd.

Varijante s mesom i krumpirom najčešće se serviraju s kiselim vrhnjem i čvarcima, a slatke verzije - često u medu ili sa slatkim sirupom.

Više dobrih recepata iz ukrajinske kuhinje potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:47