IZ PEĆNICE!

Ovo nam je top! Recept za pekmez od marelica zbog kojeg nećete morati provesti sate za štednjakom

Nakon superpopularnih krafni, ovo je još jedan recept koji nam je otkrila Vanja Vukadinović koji ćemo zasigurno ponavljati svake sezone

Kada smo svojevremeno objavili recept za krafne Vanje Vukadinović, bio je to jedan od najtraženijih i najčitanijih toga mjeseca. Sada je Vanja na svojim društvenim mrežama podijelila recept za pekmez od marelica, kojim, kada za to dođe vrijeme, iste te krafne možemo puniti. I baš zato, zamolili smo je da ga zapišemo i ovdje.

Vanja je recept preuzela od Milice Beličeve, a poseban je po tome što se priprema u pećnici. Dakle, ne trebate stajati za štednjakom i miješati marelice dok se ne pretvore u gusti, ljepljivi pekmez, već sve možete ubaciti u posudu za pečenje i nakrato zaboraviti da postoji. Da se pekmez peče, podsjetit će vas slatkasti miris ljetnih plodova i tada ćete znati da je vrijeme da na njega tek nakratko obratite pažnju.

Proces pečenja sveukupno traje oko tri sata, pri čemu ćete marelice prvo peći same, s malo soli i limuna, a nakon sat i pola možete dodati šećer. Pecite još toliko do željene gustoće, pa promiješajte kako bi se marelice raspale. Uostalom, sve to zapisano je i u receptu koji vam ostavljamo u nastavku, a potražiti možete i na blogu Gorski kotao.

PEKMEZ OD MARELICA IZ PEĆNICE

Trebat će vam:
3 kg marelica
500 g secera
prstohvat soli
sok 1 do 2 limuna
Priprema:
Marelice sam ocistila i stavila u duboki protvan posula prstohvat soli i dodala sok limuna. Stavila sam ih u pecnicu na 170 stupnjeva. Nakon sat i pol sam dodala secer. Peklo se jos nekih sat i pol do zeljene gustoce. U toku pecenju sam par puta promijesala da se marelice raspadnu. Punila sam vruc pekmez u vruce staklenke, cvrsto zatvorila poklopce i vratila u ugasenu pecnicu da se polako ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 15:49