Kada smo svojevremeno objavili recept za krafne Vanje Vukadinović, bio je to jedan od najtraženijih i najčitanijih toga mjeseca. Sada je Vanja na svojim društvenim mrežama podijelila recept za pekmez od marelica, kojim, kada za to dođe vrijeme, iste te krafne možemo puniti. I baš zato, zamolili smo je da ga zapišemo i ovdje.
Vanja je recept preuzela od Milice Beličeve, a poseban je po tome što se priprema u pećnici. Dakle, ne trebate stajati za štednjakom i miješati marelice dok se ne pretvore u gusti, ljepljivi pekmez, već sve možete ubaciti u posudu za pečenje i nakrato zaboraviti da postoji. Da se pekmez peče, podsjetit će vas slatkasti miris ljetnih plodova i tada ćete znati da je vrijeme da na njega tek nakratko obratite pažnju.
Proces pečenja sveukupno traje oko tri sata, pri čemu ćete marelice prvo peći same, s malo soli i limuna, a nakon sat i pola možete dodati šećer. Pecite još toliko do željene gustoće, pa promiješajte kako bi se marelice raspale. Uostalom, sve to zapisano je i u receptu koji vam ostavljamo u nastavku, a potražiti možete i na blogu Gorski kotao.
PEKMEZ OD MARELICA IZ PEĆNICE
Trebat će vam:
3 kg marelica
500 g secera
prstohvat soli
sok 1 do 2 limuna
Priprema:
Marelice sam ocistila i stavila u duboki protvan posula prstohvat soli i dodala sok limuna. Stavila sam ih u pecnicu na 170 stupnjeva. Nakon sat i pol sam dodala secer. Peklo se jos nekih sat i pol do zeljene gustoce. U toku pecenju sam par puta promijesala da se marelice raspadnu. Punila sam vruc pekmez u vruce staklenke, cvrsto zatvorila poklopce i vratila u ugasenu pecnicu da se polako ohlade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....