IDEJA ZA JEFTIN, A UKUSAN RUČAK

Ovo su 3 najbolje konzerve sardina iz supermarketa i 3 dobra načina kako ih maksimalno iskoristiti

Kada idući put obilazite supermarket, u košaricu ubacite i sardine. Imamo tri sjajne ideje

Kada petkom ili vikendom ne stignemo na tržnicu po kilu ili dvije omiljene ribe, često se okrećemo konzervama. Osim tune, koju ubacujemo u salate i kombiniramo s tjesteninom, favorit su nam i sardine. Od njih radimo kremaste paštete, uparujemo ih s kuhanim krumpirom u zasitnim salatama ili ih poslužujemo na tostu.

Kada smo prošle godine napravili veliki test sardina, otkrili smo koje su tri konzerve iz supermarketa najbolje i od tada od njih radimo ručak na dane kada nemamo dovoljno vremena za složenije tanjure, koji je cjenovno pristupačan, a i dalje ukusan i dovoljan za cijelu obitelj. U nastavku potražite koje su to tri konzerve najbolje prošle na našem testu, a zatim i naša tri omiljena recepta.

Jadranska sardina u biljnom ulju brenda Mirela bila je naš pobjednik testiranja. Ukusna, nimalo suha, sočna i ugodnog mirisa koji dugo ostaje u ustima. Zaključili smo tada kako bismo tu konzervu nosili na plažu, a kasnije smo je ubacivali u tjestenine i pite.

Najbolja konzerva sardine s limunom bila je, pak, brenda Spar. Ribe su imale okus pravog limuna i ovu sardinu kasnije smo najčešće koristili u salatama.

Best buy priznanje dodijelili smo jadranskim sardinama u biljnom ulju brenda Arena. Sočnog mesa, kompaktne, fino začinjene, taman slane, ove sardine ostavile su dobar dojam i također smo im se kasnije rado vraćali.

Cijeli test možete pronaći ovdje.

image
Darko Tomas/Cropix/

Kada ste se opskrbili konzervama, okušajte se u pripremi paštete, tjestenine i pite. Kod pripreme ovih jela neće vam trebati previše sastojaka, tek jedna konzerva, malo povrća, začina i još pokoja namirnica, a rezultat će biti jela kojima ćete se, vjerujemo, poželjeti vratiti. Paštetu od sardina možete napraviti za druženja ili doručak za nekoliko dana, a pita i tjestenina bit će dobra opcija za brzi ručak ili večeru.

PAŠTETA OD SARDINA

Trebat će vam:

1 konzerva sardina

20 g maslaca

30 g krem sira

20 g luka

sol i papar

maslinovo ulje

Priprema:

Nasjeckajte luk pa ga dinstajte na malo ulja. Maknite ga s vatre da se ohladi. U dublju usku posudu stavite luk, sardine, maslac sobne temperature, krem sir, sol i papar pa sve miksajte. Prema želji začinite sjeckanim peršinom ili sjeckanim mediteranskim biljem.

image
Liudmila Zavialova/Getty Images/istockphoto

TJESTENINA SA SARDINAMA PO RECEPTU MARIJA BOBANOVIĆA

Trebat će vam:

2 limenke sardina u maslinovu ulju
4 žumanjka
50 g Grana Padano sira
30 g maslaca
100 g tjestenine po izboru (mi smo koristili špagete sa sipinim crnilom)
sol i papar

Priprema:

U posudu za blendanje stavite 4 žumanjka, naribani Grana Padano i ocijeđene srdele čije ste maslinovo ulje spremili sa strane. Štapnim mikserom ili sličnim uređajem usitnite sve sastojke u homogenu kremu kojoj ćete dodati maslinovo ulje koje ste sačuvali od srdela. Tjesteninu kuhajte pola minute manje nego što je navedeno na uputi na pakiranju. Na ugrijanu tavu stavite malo vode od kuhanja te dodajte tjesteninu, maknite tavu s vatre i umiješajte maslac. Nakon što temperatura padne, ali je i dalje “vruće”, umiješajte kremu od srdela i začinite solju te krupno mljevenim paprom po želji.

image
Petar Santini/

PITA SA SARDINAMA

Za tijesto:

350 g brašna

250 g maslaca

1 jaje

1 žlica kiselog vrhnja

sol

maslac za premazivanje kalupa

Za nadjev:

2 limenke sardina

350 g poriluka

300 ml slatkog vrhnja

250 g ricotte

30 g naribanog topivog sira

3 jaja

50 ml maslinovog ulja

sol i papar

rajčica i paprika po želji

Priprema:

Brašnu dodajte sol i ohlađeni maslac narezan na listiće. Maslac prstima dobro izmiješajte s brašnom. Dodajte razmućeno jaje, kiselo vrhnje i zamijesite tijesto. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na oko 30 minuta.Ohlađeno tijesto razvaljajte u obliku kruga tako da bude sa svih strana veće od kalupa za pitu. Pomoću valjka za tijesto pažljivo ga prebacite u namašćen kalup i prstima dobro utisnite uz dno i stranice kalupa. Tijesto dobro napikajte vilicom. Tijesto pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C 15 minuta tj. dok se na rubovima ne počne hvatati boja. Slatko vrhnje pomiješajte s ricottom, razmućenim jajima, maslinovim uljem, soli i paprom. Na kraju umiješajte na kolutiće narezani poriluk te rajčicu i papriku ako ih koristite. Smjesu izlijte na tijesto u kalupu, pa po njoj pospite grana padano i posložite sardine iz konzerve. Vratite u pećnicu i pecite na 180°c 25-30 minuta. Ohladite i poslužite.

image
Mirceax/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:25