Počastite se

Ovo su tri nezaobilazne delicije za vaš ovogodišnji blagdanski stol

 Getty Images/istockphoto
Ovog Božića provedite najljepše trenutke s najmilijima uz obilje dobre hrane i kolačića zbog kojih će i sam Djed Božićnjak poželjeti sjesti s vama za stol

Priprema za blagdanske dane u punom je jeku. Iako ove godine nema Adventa kakvog ga pamtimo, to ne znači da vaš blagdanski stol ne može izgledati ljepše no ikad. Mirisi i okusi koje poslužujemo za Božić ostaju najljepša sjećanja iz djetinjstva, a upravo za blagdanskim stolom zajedno možemo stvoriti trenutke za pamćenje. Donosimo ideje i proizvode uz koje će vaš božićni stol izgledati kao iz najljepših božićnih filmova.

Bakalar, kralj Badnjaka

Na Badnjak se u hrvatskim obiteljima tradicionalno jedu posni obroci od ribe, a upravo je bakalar jedna od najpopularnijih namirnica na svakom blagdanskom stolu. Priprema bakalara višednevni je ritual, budući da ga prije kuhanja valja omekšati umakanjem u vodu. Prvo se dobro potuče drvenim batom, a zatim se moči u vodi 2-3 dana, a voda se mijenja nekoliko puta dnevno. Bakalar se kuha u hladnoj, posoljenoj vodi, a nakon što se skuha, odvoji se od kostiju i kože. Miris sušenog bakalara kada se namače često je poprilično intenzivan, no i za to postoji rješenje, donosimo recept uz koji ćete bezbrižno uživati u svim blagodatima koju ova namirnica pruža, a tajna je u smrznutim filetima bakalara.

image
iStock

RECEPT

Bakalar na juhu s krumpirom

Na dno veće posude za kuhanje stavite na tanke listiće narezano pola količine krumpira. Krumpir malo posolite, polijte maslinovim uljem, dodajte malo češnjaka, par zrna papra i sitno nasjeckanog peršina. Zatim dodajte usitnjeni bakalar i na vrh poslažite preostali krumpir. Dodajte preostalo maslinovo ulje, malo soli, koje zrno papra, lovorov list i nasjeckan peršin. Sve zalijte vodom, dovoljno da se prekriju svi sastojci. Možete odmah dodati i vino te stavite juhu kuhati. Kuha se oko 45 minuta, dok krumpir nije gotov. Dok se sastojci kuhaju, svakih 10 minuta malo protresite posudu, ali nikako ne miješajte. Kada je jelo kuhano, prije posluživanja možete na vrh dodati još svježe nasjeckanog peršina i češnjaka.

Za predjelo poslužite plate

Svi ćemo se složiti da je izgled hrane koju poslužujemo jednako bitan kao i okus, osobito kada se radi o svečanom ručku ili večeri u blagdansko doba. Uz vrhunske namirnice već narezane i spremne za dekoraciju ne morate gubiti dodatno nepotrebno vrijeme na pripremu već možete u par jednostavnih koraka pripremiti platu da izgleda neodoljivo. U Diskontima Stanić možete pronaći sve što možete zamisliti, a što će pristajati svakom ukusu. Od gurmanskog pršuta, dimljene slanine, slavonskog kulena i čajne salame pa sve do raznih vrsta sireva, od onih tvrdih delikatesnih, poput popularnog Planinskog sira pa sve do mozzarelle. Uz ove namirnice oduševit ćete svako nepce, a vaš blagdanski stol izgledat će naprosto savršeno.

image
iStock

RECEPT

Blagdanska plata

Nakon što smo posložili sve sastojke možemo započeti kreativni dio izrade. Za početak odaberite podlogu na kojoj želite slagati svoju platu. Ona može biti drvena, mramorna pa čak i kamena plata. Zatim razmislite o igri boja i tekstura, a kada ste se odlučili kako želite da izgleda vaša plata, započnite s izradom. Prvi korak neka bude slaganje mesnih namirnica. One će zauzeti najveći dio površine te će vam ovaj korak olakšati daljnje slaganje, a njih je jednostavno slagati u oblike koje želite. Potom smjestite sir, a s obzirom na to da imate više vrsta sireva, možete se poigrati s pozicioniranjem ili pak slagati sir uz mesnu namirnicu s kojom on najviše paše. Zatim praznine popunite maslinama i cherry rajčicama, a na kraju dodajte krekere ili kruščiće. Ako na plati nemate dovoljno mjesta za suhe proizvode, servirajte ih u božićnoj košarici samostalno. Uz proizvode koji su narezani i spremni za dekoraciju imat ćete sasvim dovoljno vremena za slaganje koje jednostavno možete prepustiti mašti na volju.

image
Tradicionalni tvrdi sir cca 1kg – 54,99 kn/kg
PROMO

Najslađi kraj svakog obroka

Domaće je uvijek „in“. Orahnjače, breskvice, torte i pite koje su naše bake vrijedno mijesile još prije 50 ili više godina čuvajući tako tradiciju od zaborava i istovremeno nas oduševljavale okusima, i danas caruju blagdanskim stolovima. Bez dobrog deserta ni jedan obrok nije potpun, a osobito ako se radi o Božićnom ručku ili večeri koje ne možemo zamisliti bez slatke poslastice na kraju. Ujedno, svi znamo da i sam Djed Božićnjak najviše voli okusiti domaće keksiće kad ostavlja poklone, a uz proizvode Bakina kuhinja kao što su Margarin i Cremino za šlag, vaši blagdanski kolačići bit će jednostavno nepogrešivi.

image
iStock

RECEPT

Tradicionalni linzeri

Od brašna, margarina, šećera i jaja ručno umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju i pustite da se ohladi u hladnjaku otprilike sat vremena. Nakon toga ga izvaljajte, kalupima izrežite oblike, a na jednoj polovici keksića izrežite i rupu u sredini kroz koju će se vidjeti pekmez. Pripazite na to da imate jednak broj cjelovitih i onih s rupama da biste ih kasnije mogli spojiti u parove. Kekse ispecite u pećnici 10 minuta zagrijanoj na 180 stupnjeva. Nakon što ih izvadite iz pećnice, pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a potom ih spojite uz pomoć pekmeza ili marmelade. Na kraju na njih možete dodati šećer u prahu.

image
Bakina kuhinja Margarin za kolače 500g – 5,99 kn
PROMO

Idealni pokloni za svako nepce

Kod poklona nije bitna ni cijena, ni veličina, već je važno da su oni poklonjeni od srca. Bit je u osjećaju koji pružamo osobi koja prima poklon i u onom koji se budi u nama kad nekog poklanjamo. Ako uz sve to uspijemo izabrati savršen dar koji će oduševiti osobu koja ga prima, božićni duh će preplaviti svaku prostoriju u kojoj se nalazimo, a srca će biti ispunjena toplinom i ljubavi. Ovog Božića odlučite se na poklone koji su nepogrešivi i koji će oduševiti svako nepce, pa i ono najzahtjevnije. U Diskontima Stanić možete pronaći poklon pakete koji se sastoje od delikatesa, a pakirani su s jednakom ljubavlju s kojom ćete ih i vi poklanjati bližnjima. Želimo vam sretne i ukusne blagdane!

Cjelokupnu blagdansku ponudu pogledajte na linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:01