HIT SLASTICA

Ovog vikenda okušajte se u pripremi japanskog cheesecakea! Po ovom receptu uspijeva uvijek

 Zineb Sakhaoui/Unsplash/
Ekipa za stolom mogla bi biti pozitivno iznenađena kada im na kraju ručka ili večere ponudite ovu pjenastu slasticu

Japanski cheesecake veliku popularnost kod nas stekao je tek posljednjih nekoliko godina. Duguje to ponajviše društvenim mrežama, a onda i pojedinim zagrebačkim restoranima koji su ga odlučili uvrstiti u svoju ponudu. Zovu ga još i cotton cake ili souffle, no na različitim menijima najčešće ćete ga ipak pronaći pod nazivom "japanski cheesecake".

KAKO JE NASTAO?

Za recepturu je zaslužan japanski kuhar Tomotaro Kuzuno koji je krajem 60-ih godina prošlog stoljeća posjetio Njemačku i ondje probao tradicionalni kolač od sira. Oduševio se i potom po povratku u Japan osmislio ovu pahuljastu kombinaciju krem sira, jaja, mlijeka i šećera koja se ubrzo proširila Japanom i danas se može kupiti u slastičarnicama i kafićima diljem svijeta.

image
Berislava Picek/Cropix/

KAKO GA NAPRAVITI KOD KUĆE?

Svatko tko je japanski cheesecake pokušao napraviti kod kuće, vjerujemo, dobro zna kako sam proces nije pretjerano složen, no kako je potrebno pripaziti na nekoliko važnih detalja, a zatim ostalo prepustiti pećnici i ostati dovoljno strpljiv.

Kada je ovaj kolač radila naša suradnica Slavica Šagolj, također ga je opisala kao lagani pahuljasti desert koji je vrlo jednostavan sastojcima, ali pomalo složen kada je u pitanju sama priprema. Primjerice, bjelanjci moraju biti pjenasto umućeni, a kada se dodaju smjesi žumanjaka, šećera, mlijeka i krem sira treba biti posebno nježan i pažljiv. Nakon što se ta naoko jednostavna kombinacija izlije u kalup, potrebno je napraviti vodenu kupelj u kojoj se cheesecake zatim peče. Također, da bi slastica bilo pahuljasta, peče se na niskoj temperaturi, a zahvaljujući kupelji i obavezno dobro obloženom kalupu, ostaje blijedožute boje. Samo vrh torte može biti mrvicu tamniji, ali i ne mora.

DODATNI SAVJETI SLAVICE ŠAGOLJ

Budući da se kolač peče u vodenoj kupelji, izaberite kalup koji nema uklonjivo dno, izbjeći ćete spoj smjese kolača i vode.

Torta mora biti svijetlo žute boje, nikako tamnije, eventualno sam vrh kolača može biti smeđ.

Tortu ostavite da se hladi u kalupu, ohlađenu je brzim pokretom okrenite iz posude i stavite na pladanj za serviranje.

image
Kaorinne/Getty Images/istockphoto

Slavica je dodala i kako mnogi ovu slasticu pjenaste i meke teksture obožavaju jesti netom izvađenu iz pećnice jer se tada topi u ustima, što su svakako dobre vijesti za one nestrpljive.

Trebat će vam:

250 g krem sira

1 žlica limunovog soka

korica pola limuna

5 žumanjaka

70 g šećera

60 g maslaca

100 ml punomasnog mlijeka

60 g brašna

20 g kukuruznog škroba

prstohvat soli

Za snijeg od bjelanjka:

5 bjelanjaka

prstohvat soli

70 g šećera

Priprema:

Posudu za pečenje ili kalup koji nema odvojivo dno promjera 17 cm namažite masnoćom te dno i stranice obložite papirom za pečenje. Zatim odvojite bjelanjak od žumanjka. Od bjelanjaka napravite snijeg s dodatkom prstohvata soli i šećera. Ostavite sa strane. U drugu posudu stavite sir i maslac sobne temperature te ih sjedinite mikserom. Dodajte jedno po jedno jaje, mlijeko, limunov sok i koricu. Lagano umiješajte brašno i škrob. Ručno pjenjačom ili špatulom umiješajte bjelanjke u smjesu sira. Pjenastu smjesu izlijte u prethodno pripremljen kalup. Kalup stavite u veću i dublju posudu, ulijte oko 2 l vrele vode. Stavite u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva i pecite minimalno 60 minuta. Pri pečenju nikako ne otvarajte vrata. Pečenu tortu izvadite iz pećnice, kalup izvadite iz vodene kupelji i pustite da se lagano hladi. Ne brinite ako je još gibljiv prije hlađenja, to je itekako poželjno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:57