Umaci za tjesteninu mogu se podijeliti u nekoliko grupa. Tu su oni na bazi rajčice, poput marinare ili arrabbiate, zatim umaci na bazi ulja i češnjaka, poput aglio e olio, i na kraju umaci od maslaca i sira, kao što je klasični Alfredo. Kada se u Alfredo umak doda limunova korica i sok, nastaje pasta al limone, odnosno tjestenina s limunom, koja je često zaboravljena kada pričamo o omiljenim talijanskim receptima za paštu.
Limun daje ovom jelu posebnu svježinu i lakoću, koja je naročito dobrodošla u toplijim mjesecima, no ništa vas ne spriječava da ju radite tijekom cijele godine. Priprema je jednostavna i brza, samo nekoliko sastojaka i minimalno vremena.
Postoje različiti načini pripreme. Neki koriste samo limunovu koricu, drugi dodaju i sok, dok neki umaku dodaju i vrhnje, ali iskusni talijanski kuhari slažu - zaboravite na vrhnje. Ono često priguši intenzitet limunovog okusa, dok maslac i sir ističu njegovu svježinu.
Priprema počinje tako da se na tavi otopi maslac, u njega se doda limunova korica i češnjak kako bi se oslobodile arome. Tjestenina se kuha u slanoj vodi, a kad je gotova, dio škrobne vode iz kuhanja sačuva se i koristi za povezivanje umaka. Dodavanjem škrobne vode umak postaje kremast i lijepo prianja uz tjesteninu. Na kraju se doda ribani parmezan koji umak zgusne i obogati. Svježi limunov sok dodaje se po želji, manje količine daju blagu kiselost, a veće pojačavaju svježinu.
Ako ste već ogladnili od ove priče, ne brinite, u nastavku donosimo detaljan recept za pastu al limone.
Pasta al Limone
Trebat će vam (za 2 osobe):
200 g svježe tjestenine po izboru
70 g maslaca
1 veliki limun, koristit će se korica i sok
60 g svježe naribanog Parmigiano-Reggiano sira ili Grana Padana
1-2 češnja češnjaka (po želji)
sol
svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Operite limun dobro pod toplom vodom. Oštrim ribežom pažljivo naribajte samo žutu koricu limuna (izbjegavajte bijeli, gorki dio). Iscijedite sok limuna i ocijedite sjemenke. U velikom loncu zakuhajte oko dvije litre vode. Posolite je, dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju, ali pazite da ostane al dente. Kad je tjestenina gotova, prije nego što je ocijedite, sačuvajte 1 šalicu vode od kuhanja.
U velikoj tavi na srednjoj temperaturi otopite maslac. Ako koristite češnjak, nasjeckajte ga na sitno i dodajte u maslac, pržeći kratko dok ne zamiriše (pazite da ne zagori). U maslac dodajte naribanu limunovu koricu i dobro promiješajte da pusti aromu.
Ocijedite tjesteninu i odmah je prebacite u tavu s maslacem i limunom. Dodajte malo škrobne vode od kuhanja (po potrebi) i miješajte tjesteninu kako biste stvorili kremasti, glatki umak koji prianja uz tjesteninu. Dodajte naribani sir i nastavite miješati dok se sir potpuno ne otopi i umak postane ujednačen i kremast. Ako je umak pregust, dodajte još malo škrobne vode.
Dodajte svježe iscijeđeni limunov sok po ukusu, počnite s jednom žlicom, a zatim dodajte više ako volite intenzivniji limunasti okus. Začinite s malo svježe mljevenog crnog papra i, ako treba, još malo soli. Dobro promiješajte i poslužite odmah.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....