TAKO SOČNO

Pileći batak i zabatak s kremastim varivom od buče i krumpira, kombinacija je koja uvijek prolazi

Pečeni batak i zabatak poslužen s varivom od buče i krumpira spaja sočnost mesa s blagim, kremastim povrćem, stvarajući topao, zasitan obrok koji miriše na domaću kuhinju

Pečeni batak i zabatak s varivom od buče i krumpira

Trebat će vam:

4 pileća batka/zabatka

2 žlice maslinovog ulja

sol i papar

1 žličica slatke paprike

½ žličice češnjaka u prahu ili 2 češnja svježeg (sitno sjeckana)

½ žličice timijana ili origana

Za varivo:

400 g buče (narezane na kockice)

400 g krumpira (narezani na kockice)

1 veliki luk (sitno sjeckan)

2 žlice ulja ili maslaca

1 žlica brašna

400 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

sol i papar

prstohvat muškatnog oraščića (po želji)

svježi peršin (sitno sjeckan)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pileće komade premažite maslinovim uljem, posolite, popaprite i pospite slatkom paprikom, češnjakom i timijanom. Stavite ih u posudu za pečenje i pecite 45-55 minuta, dok kožica ne postane zlatna i hrskava, a meso sočno. U loncu zagrijte ulje ili maslac pa dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte kockice krumpira i buče te kratko prodinstajte. Pospite brašnom i promiješajte. Ulijte temeljac, začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te kuhajte 20 do 25 minuta dok povrće potpuno ne omekša i varivo se zgusne. Ako želite gušću teksturu, nekoliko komadića krumpira i buče zgnječite vilicom pa vratite u lonac. Poslužite pečeni pileći batak-zabatak na sloju toplog variva od buče i krumpira, posuto svježim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 17:45