Pečeni batak i zabatak s varivom od buče i krumpira
Trebat će vam:
4 pileća batka/zabatka
2 žlice maslinovog ulja
sol i papar
1 žličica slatke paprike
½ žličice češnjaka u prahu ili 2 češnja svježeg (sitno sjeckana)
½ žličice timijana ili origana
Za varivo:
400 g buče (narezane na kockice)
400 g krumpira (narezani na kockice)
1 veliki luk (sitno sjeckan)
2 žlice ulja ili maslaca
1 žlica brašna
400 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
sol i papar
prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
svježi peršin (sitno sjeckan)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pileće komade premažite maslinovim uljem, posolite, popaprite i pospite slatkom paprikom, češnjakom i timijanom. Stavite ih u posudu za pečenje i pecite 45-55 minuta, dok kožica ne postane zlatna i hrskava, a meso sočno. U loncu zagrijte ulje ili maslac pa dodajte luk i pirjajte dok ne omekša. Dodajte kockice krumpira i buče te kratko prodinstajte. Pospite brašnom i promiješajte. Ulijte temeljac, začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te kuhajte 20 do 25 minuta dok povrće potpuno ne omekša i varivo se zgusne. Ako želite gušću teksturu, nekoliko komadića krumpira i buče zgnječite vilicom pa vratite u lonac. Poslužite pečeni pileći batak-zabatak na sloju toplog variva od buče i krumpira, posuto svježim peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....