ZA POD ZUB

Piletina i mlinci mogu biti i jednostavno, svakodnevno jelo, evo top ideje za brzinski ručak nakon posla

Ideja za ručak kad vam se ne provodi previše vremena za štednjakom, a još manje pali pećnica za dva komada mesa

Kad vas iz hladnjaka gledaju dva komada mesa piletine koja treba potrošiti, a ne kuha vam se rižoto, ne jede vam se pire-krumpir i niste raspoloženi za tjesteninu, dakle potrošili ste gotovo sve svakodnevne opcije, napravite ovo jelo. Picek s mlincima ili, u ovom slučaju, mlinci s picekom na radni dan zvuče kao mala nedjelja usred tjedna, ali priprema je jednostavnija, ne zahtijeva paljenje pećnice i sve je gotovo brže nego što ste mislili, a jednako je slasno, ako ne i slasnije.

image
Lidija Lončarić/

Ovaj put napravila sam ih, prigodno ljetno, u kombinaciji s rajčicom, timijanom, peršinom i dva batka i zabatka koja sam samo natrljala solju, zapekla i pustila da se pirjaju poklopljeni. Kada sam ubacila rajčicu i češnjak, pustila sam da se na dnu tave stvore sokovi, a zatim dodala i natopljene mlince. Dodatno sam zamastila s malo ulja (koristila sam maslinovo i odmah se ispričavam svim kontinentalcima), kratko zapekla i dobila jedan od boljih, a jednostavnijih ručkova koje sam u posljednje vrijeme napravila na običan radni dan, kada je vremena malo, a glad je velika. Naravno, osim rajčice, dodati možete i kolutiće mrkve, celera, korijen peršina, poriluk, što god imate u hladnjaku. Što više povrća, to bolje. Što više masnih mlinaca, to slasnije.

image
Lidija Lončarić/

MLINCI ZA SVAKI DAN

Trebat će vam:
oko 300 g mlinaca
2 batka i zabatka ili drugih komada mesa
1 veća rajčica
2 režnja češnjaka
1 žličica timijana
1 šaka svježeg peršina
sol i papar
drugi začini po želji
ulje ili druga masnoća po želji
Priprema:
Na malo ulja ili druge masnoće zapecite meso koje ste najprije natrljali solju. Prvo ga pecite sa strane gdje je koža, a zatim okrenite i poklopite. Pecite tako 10-ak minuta. Otklopite, dodajte sjeckanu rajčicu i češnjak, timijan, sol i papar. Protresite tavu, dodajte malo temeljca ili vode i poklopite. Kuhajte 20-ak minuta. Za to vrijeme u vrućem temeljcu ili slanoj vodi potopite mlince, neka samo malo omekšaju. Ocijedite ih i prebacite u posudu s mesom. Poprskajte s malo masnoće i pustite da se zapeku. Pomiješajte s povrćem. Poslužite toplo, posuto svježim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 19:06