DANAS JEDEMO MARENGO

Piletina koja je pomogla Napoleonu da osvoji više od bojišta

Kad povijest i kuhinja sjednu za isti stol, rezultat može biti iznenađujuće ukusan - baš kao u slučaju slavne Napoleonove piletine Marengo

Piletina Marengo tradicionalno je francusko jelo koje povezuje kuhinju i povijest na najukusniji mogući način. Glavni sastojci su piletina, rajčica, češnjak, a u izvornoj verziji i rakovi te pečena jaja. Ime duguje slavnoj Bitci kod Marenga, u kojoj je Napoleon Bonaparte u lipnju 1800. godine porazio habsburšku vojsku i učvrstio svoju moć u Italiji.

Iako se kombinacija piletine i plodova mora na prvi pogled može učiniti neobičnom, zapravo se savršeno nadopunjuju. Taj spoj okusa navodno je osmislio Napoleonov osobni kuhar Dunand, koji je, prema legendi, nakon bitke pripremao jelo koristeći ono što je uspio pronaći u okolici bojišta.

Jelo iz nužde koje je postalo legendarno

Kaže se da je Dunand iskoristio dostupne sastojke - piletinu, rakove, rajčicu, jaja i češnjak i od toga složio nešto jednostavno, ali izuzetno ukusno. Napoleon je bio oduševljen i zatražio da mu se to jelo ponovi. No kad je kuhar kasnije pokušao malo eksperimentirati i zamijenio rakove gljivama, te dodao vino, Napoleon je odbio tanjur vjerujući da će izmjene donijeti nesreću u ratovanju. Bilo to istina ili samo mit, varijante jela bez rakova su se s vremenom udomaćile i postale dio šire kulinarske tradicije.

image
Zoryanchik/Getty Images/istockphoto

Koliko mu je ta bitka bila značajna, pokazuje i činjenica da je jednog od svojih konja Napoleon nazvao Marengo, a isto ime danas nosi i jedna boja, pa čak i ulica u Parizu.

Piletina Marengo (verzija bez rakova)

Trebat će vam:
4 pileća batka
300 g šampinjona
1 glavica luka
2 češnja češnjaka
3 dl mesnog temeljca
3 dl umaka od rajčice
2 žličice koncentrata rajčice
100 g crnih maslina bez koštica
sol, papar
malo maslaca i ulja za pirjanje

image
Zoryanchik/Getty Images/istockphoto

Priprema:
Na mješavini maslaca i ulja popržite sitno nasjeckani luk. Kad postane staklast, dodajte češnjak. Kad češnjak zamiriši, ubacite narezane šampinjone i pirjajte dok ne omekšaju. Posolite i popaprite po ukusu. U drugoj tavi kratko zapecite pileće batke sa svih strana da dobiju zlatnu koricu, zatim ih dodajte u lonac s gljivama. Ulijte mesni temeljac i kuhajte 15-ak minuta, a zatim dodajte i umak od rajčice, koncentrat rajčice i masline. Kuhajte dok piletina ne omekša i postane sočna, prema potrebi dodajte još malo temeljca ili vode. Poslužite s rižom, kruhom ili za pravi povijesni doživljaj s pečenim jajima. I naravno, uz osmijeh... jer pobjeda je zagarantirana, barem za nepce!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 10:41