Vraća u djetinjstvo

Po ovom receptu knedle s marelicama uvijek ispadnu baš kao bakine

Uz ovo jelo na stolu, točno se sa svakim zalogajem možemo vratiti u prošlost, ako su marelice domaće, naravno...

Posjet tržnici posljednjih dana nas posebno raduje. Tezge su pune bobičastog voća, mirisnih dinja, oko lubenica se već vrte osice, tu i tamo pronađe se i koji pristojan grozd grožđa, no stigle su i one divne slatke domaće marelice. I dok maštamo o tome kako ćemo ih sačuvati u teglici za one dane u godini kada im nije sezona, prvo smo se izguštali jedući ih same, pa u salatama, pa pečene uz omiljeni komad mesa, a onda smo se sjetili obožavanog jela našeg djetinjstva - knedli punjenih marelicama.

No, ako ste ih do sad samo kupovali, jer vam njihova priprema nije baš polazila za rukom, premda te nisu ni sjena onima kakve su pravile naše bake, onda je vrijeme da to promijenimo. Slijedite ovih nekoliko jednostavnih, ali ključnih savjeta i sami ćete uspjeti napraviti knedle s marelicama kakvih se sjećate iz djetinjstva.

Prvo je važno da kod pripreme krumpirovog tijesta ne pretjerujemo s miješenjem - ako to činimo predugo, ono postaje tvrdo i žilavo. Stoga imajte na umu, premda je mekano, zapravo je dovoljno tek lagano povezati sastojke u glatku smjesu.

Isto vrijedi i za brašno - dodajte ga samo onoliko koliko je potrebno da oblikujete mekano, podatno tijesto. Kad dobijete kuglu, oblikujte je u valjak i razrežite na jednake komade spremne za punjenje.

image
Pexels

Za punjenje knedli možete koristiti svježe voće ili džemove. Dovoljno je staviti polovicu komada voća po knedli, a možete uz to posegnuti i zs jednom žličicom džema. Ipak, nemojte pretjerivati s količinom nadjeva kako biste mogli dobro zatvoriti knedle i spriječili njihovo otvaranje tijekom kuhanja.

Kao i tjestenina, i knedle se kuhaju u kipućoj, dobro zasoljenoj vodi. Ubacujte ih jednu po jednu i pazite da ne pretrpate lonac. Knedle, naime moraju imati dovoljno prostora za ravnomjerno kuhanje. Kad isplivaju na površinu, izvadite ih i stavite u tavu u kojoj ste na maslacu prepržili krušne mrvice pomiješane sa šećerom. Knedle zatim dobro uvaljajte u tu hrskavu smjesu i poslužite ih dok su još tople.

Oni koji vole mak, knedle mogu uvaljati u mješavinu maka i šećera, kako su to nekad radile i naše bake, a mljeveni bademi i orasi također su ukusna opcija.

image
Karamba70/Getty Images

KNEDLE OD KRUMPIROVA TIJESTA S PUNJENJEM OD MARELICE

Trebat će vam:

  • 500 g krumpira
  • 50 g maslaca za tijesto
  • 200 g oštrog brašna
  • 1 jaje
  • sol
  • 5 marelica (ili više, po potrebi)
  • pekmez od marelica (po želji)
  • krušne mrvice
  • šećer
  • 5 g maslaca za krušne mrvice

Priprema:

  1. Krumpir skuhajte u kori, ogulite i propasirajte.
  2. Pasiranom krumpiru dodajte 50 g maslaca.
  3. Kad se malo ohladi, dodajte brašno i jaje, malo soli i zamijesite tijesto. Tijesto je dosta mekano pa ga nemojte valjati već samo napravite jednake kuglice tijesta koje zatim u ruci raširite, umetnite polovicu marelice i oblikujte okruglicu.
  4. Knedle kuhajte u dobro zasoljenoj kipućoj vodi oko 15 minuta.
  5. U tavi rastopite maslac i dodajte krušne mrvice, po želji i šećer.
  6. Kuhane knedle uvaljajte u tako pripremljene krušne mrvice prije posluživanja.

Savjeti više!

Punjenje za knedle s marelicama bit će još sočnije ako na mjesto koštice koju ste uklonili dodate žličicu pekmeza od marelica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
23. srpanj 2025 03:46