Prije gotovo četiri godine, jednog teškog ljetnog poslijepodneva nakon ručka, koji je uključivao pire krumpir, napravila sam njoke i poslužila ih na slatko, s marelicama. Nešto kao knedle, ali praktičnije i slađe. Od tada to jelo ponavljam često, uglavnom kada mi se jedu knedle, a nemam vremena za pripremu. I baš su mi neki dan ponovno pale napamet, ali budući da marelica još nema, odlučila sam se zaigrati pa ih napraviti s jagodama.
Kako to obično biva, moj mozak otišao je u novom smjeru i danas donosim recept za još brže i još slađe kuglice od sira s jagodama i pistacijama, čisto da zadovoljimo trenutačni hype. Dakle, s ovim okruglicama ne trebate čekati krumpir da se skuha, već jednostavno napravite tijesto od ricotte, oštrog brašna i žumanjka, skuhajte, obavezno uvaljajte u krušne mrvice i poslužite uz pirjane jagode. Odlična stvar kod ovog recepta je i to što od tijesta možete napraviti veće kuglice pa ih puniti jagodama, baš kao prave knedle, ali ja sam za to bila prelijena. I, zapravo, drago mi je da jesam, jer ovo jelo ispalo je toliko dobro i efektno da će vas na prvi pogled možda čak i odbiti jer ćete misliti da je prekomplicirano. E pa, nije! Priprema će vam oduzeti 30-ak minuta i jednom kada ga probate, potpuno ćete zaboraviti na klasične knedle, pazite što vam kažem.
KUGLICE OD SIRA S JAGODAMA
Trebat će vam:
200 g ricotta sira
1 žumanjak
100 g oštrog brašna (plus dodatno za podlogu)
sol
100 g krušnih mrvica
100 g maslaca
2 šake pistacija
1 mjerica jagoda
2 žlice smeđeg ili bijelog šećera (ili drugo sladilo po želji)
vanilija, limunov sok, bosiljak, drugi začini po želji
Priprema:
Od ricotte, žumanjka, brašna i prstohvata soli umijesite meko tijesto. Prebacite na podlogu koju ste dodatno pobrašnili pa oblikujte u valjak. Narežite na jednake komadiće (ili se, kao ja, nemojte previše opterećivati) pa blago pobrašnjenim rukama oblikujte kuglice. Kuhajte ih u vreloj slanoj vodi. Kada ih ubacite u lonac, u drugoj tavi otopite maslac i pustite da se lagano zasmeđi. Kada njoki isplivaju, dodajte ih u maslac. Protresite. Po želji dodajte malo šećera i krušne mrvice pa sve zajedno dobro promiješajte kako bi se njoki u potpunosti obložili. U drugoj posudi pirjajte jagode s vanilijom, limunovim sokom, a dodati možete i malo bosiljka. Kada ste gotovi s njokima, prebacite ih u tanjure, a na istoj tavi lagano tostirajte pistacije, nasjeckajte ih i poslužite njoke s jagodama, posipane pistacijama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....