SLINE CURE

Popularni sendvič s tunom nastao je sasvim slučajno, a danas ga obožavaju baš svi, imamo recept

Fotografija: Thebutteredgnocchi Instagram

 Thebutteredgnocchi Instagram
Jednom kada isprobate tuna melt sendvič, shvatit ćete zašto je toliko popularan u cijelom svijetu

Kada bismo morali odabrati samo jedan sendvič koji ćemo jesti do kraja života, odabir ne bi bio lagan, ali vjerujemo kako bi se u top pet favorita zasigurno našao topli sendvič s kremastom tunom, u svijetu poznatiji kao tuna melt. Spoj jednostavnih sastojaka koje gotovo uvijek imamo u hladnjaku i kvalitetnog kruha nepogrešiv je za sve one koji s vremena na vrijeme na svoj meni vole uvrstiti i stvarno dobar sendvič.

image
Bhofack2/Getty Images/istockphoto

LEGENDA O SENDVIČU S TUNOM

Kako to obično biva, sve dobre stvari nastale su slučajno pa tako legenda kaže kako je tuna melt sendvič izmišljen tamo negdje 1960-ih, i to kada je kuhar u poznatom lancu supermarketa, u odjelu s toplim obrocima, uočio kako se zdjela s tuna salatom prevrnula na hrskavi topli sendvič sa sirom. Iako postoje brojne teorije o ovoj priči i mnogi tvrde da nije istinita, jedno je sigurno, tuna melt sendvič već je desetljećima jedno od omiljenih američkih jela.

image
Shootermcgavinscarlton Instagram

KAKO GA NAPRAVITI?

Postoji nebrojeno mnogo recepata po kojima ga možete pripremati, a osnovni sastojci koji će vam trebati su konzerva tune, sol, papar, majoneza, topivi sir i kvalitetan kruh. Kada pomiješate tunu i majonezu, dodati im možete sitno sjeckani luk i kisele krastavce, žličicu senfa, kapare i inćune, limunov sok i začinsko bilje kao što je kopar.

Kruh ovdje također igra važnu ulogu pa je važno na vrijeme se opskrbiti što kvalitetnijim mliječnim ili dobrim sourdough kruhom zbog kojeg će sendvič biti još ukusniji. Za ovaj sendvič sami volimo koristiti japanski kruh shokupan kruh iz zagrebačke zanatske pekarnice Korica, ali i klasičan kruh Deda iz Bread Cluba također je dobra opcija.

Svojevremeno smo pripremali jednostavne, praktične i ukusne gablece kojima se i sami često vraćamo, a između ostalog, našao se tu i sendvič s tunom. Radili smo ga na malo drugačiji način od klasičnog tuna melta pa majonezi dodali i žlicu grčkog jogurta, a u kombinaciju smo ubacili i kapare. Kod sastavljanja sendviča koristili smo upravo shokupan kruh iz Korice. Recept možete pronaći ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Također, postoji i varijanta tuna melta koji ostaje otkriven, odnosno za koji se koristi samo jedna, umjesto dvije kriške kruha. Takav sendvič dobar je odabir za one koji inače izbjegavaju kruh, ali se, umjesto na tavi, mora zapeći u pećnici kako bi se sir ravnomjerno otopio.

image
Lauripatterson/Getty Images

Kada je u pitanju sir, dobra opcija bit će svaki topivi, ali zbog blage pikantnosti, odličan odabir bit će cheddar. Osim pobrojenih sastojaka, trebat će vam još i maslac pomoću kojeg ćete sendvič zapeći na tavi, a dodati možete i povrće ili salatu po želji. No, najbolje će biti u sendvič ih ubaciti tek pred samo posluživanje kako pri pečenju ne bi izgubili svoju svježinu.

image
Thebutteredgnocchi Instagram

Priprema ovog sendviča oduzet će vam tek 10-ak minuta, a poslužiti ga možete samog, ponijeti na posao za gablec ili mu dodati krumpiriće iz pećnice i pretvoriti u jednostavan, a slastan ručak.

Trebat će vam:

  • 1 konzerva tune
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • 1 veći kiseli krastavac
  • pola manjeg luka ili cijeli mladi luk
  • 1 žlica limunova soka
  • sol i papar po potrebi
  • mliječni ili sourdough kruh
  • cheddar sir
  • 3 žlice maslaca

Priprema:

Tunu ocijedite i stavite je u posudu ili duboki tanjur. Vilicom je usitnite na manje komadiće. Dodajte majonezu, sitno sjeckani luk i krastavce, limunov sok, začinsko bilje ako ga koristite, senf, sol i papar. Sve dobro pomiješajte kako biste dobili kremastu teksturu. Ako je potrebno, dodajte još majoneze. Kruh narežite na kriške i na jednu stranu dodajte mješavinu s tunom, pospite s ribanim ili sirom u listićima i preklopite s drugom kriškom kruha. Nju premažite maslacem. Tavu dobro zagrijte i na nju stavite sendvič tako da strana koju ste premazali maslacem gleda prema dolje. Pecite dok ne poprimi boju, a prije nego sendvič okrenete na drugu stranu, i nju premažite maslacem. Zapecite i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:51