KUHALI SMO

Pripreme za radni tjedan: 5 zasitnih, ukusnih i praktičnih gableca! Koštat će vas do 30-ak kuna

 Biljana Blivajs/Cropix
Dobro smo promislili pa napravili ukusna, jeftina, praktična i brzo gotova jela za koja će se otimati kolege iz ureda...

Budući da većinu dana uglavnom provodimo razmišljajući o hrani, logično je da postoji trenutak kada na red dolazi i gablec. Nismo od onih koji obroke planiraju tjedan dana unaprijed pa posude vjerno u hladnjaku slažu poput tetrisa da bi ih spremne dočekale svakog dana u tjednu, više se volimo prepustiti i na posao ponekad ponijeti ostatke ili se počastiti dostavom iz omiljenog restorana. Ipak, postoje dani kada baš ništa ne stižemo pa posežemo za dosadnim rižinim krekerima, popularnim stiroporom, iz ladice vadimo zaboravljenu čokoladu ili trčimo do pekare po kakvu suhu kiflu, pizza cut ili burek s jogurtom. Na te dane poželimo da smo organiziraniji, zavirujemo u prijenosni frižider kolega i zamišljamo što smo sve mogli pripremiti večer prije, ma čak i ujutro, da smo samo gablec toga dana odigrali malo pametnije. A onda smo i tome doskočili.

POPIS ZA TRGOVINU

image
Biljana Blivajs/Cropix

Sjeli smo za stol, pripremili list papira i krenuli s idejama za gablece čija priprema oduzima najviše 20-ak minuta, ne košta više od 30-ak kuna po danu, a uključuje i pokoje kuhano jelo koje je ukusno čak i hladno. Priznajemo, proces nije bio lagan, ali osmislili smo jelovnik kojeg se ne bi posramili ni najveći gablec-štreberi u uredu.

GABLEC PONEDJELJKOM: salata s ječmom, hrskavi feta sir i rolice s kobasicom i povrćem

image
Biljana Blivajs/Cropix

Na našoj listi naći ćete salatu koja će vas stvarno zasititi, hrskave zalogaje fete inspirirane receptom majstora Yotama Ottolenghija, rolice s kobasicom koju vrlo jednostavno možete zamijeniti i ostacima nedjeljnog pečenja, brze pogačice koje obožavamo uz trganu piletinu i jednostavan dip, tortilja rolice koje su gotove u 10 minuta i tuna sendvič za koji će se otimati kolege za susjednim stolovima. Uz to, tu je i nekoliko slatkih zalogaja, čisto da poprave stresan dan na poslu - hrskave kuglice, improvizirani (i zdraviji) voćni jogurt te apsolutni favorit među brzim slatkišima, datulje u čokoladi.

GABLEC UTORKOM: prejednostavna zobena s čokoladom i 20-minutni slanutak s rižom

image
Biljana Blivajs/Cropix

Pri kreiranju svakog od ovih jela ostavili smo dovoljno prostora za improvizaciju pa tako možete oduzimati i dodavati sastojke po želji, tempirati pripremu tako da, primjerice, fetu i papriku iz salate ili pak piletinu i povrće za juhu u pećnicu ubacujete u isto vrijeme.

Bili smo i štedljivi pa smo pojedine sastojke, poput kikiriki maslaca, zobenih pahuljica, feta sira i grčkog jogurta, koristili u nekoliko različitih jela i pakiranje svake od ovih namirnica iskoristili (gotovo) u potpunosti.

GABLEC SRIJEDOM: brza piletina, pogačice iz tave, dip od sira i brze čokoladne kuglice

image
Biljana Blivajs/Cropix

Praktično smo razmišljali i o transportu pojedinih jela pa smo tako tekuće komponente gableca spremili u teglice, dok smo za ostatak jela prilično sigurni da bi preživjela i putovanje u staroj, drndavoj zagrebačkoj šestici. Ma čak i turbulencije u avionu, ovisno o vašem odabiru prijevoznog sredstva.

GABLEC ČETVRTKOM: tortilja rolice s avokadom i jajem i improvizirani voćni jogurt s granolom

image
Biljana Blivajs/Cropix

Na kraju, posebnu smo pažnju posvetili i okusima, ali smo pokušali izbjeći namirnice koje bi vaše kolege mogle natjerati da istog časa kada otvorite svoj lunch box napuste prostoriju. U navedenim jelima tako nema svježeg češnjaka, luka i drugih namirnica intenzivnih okusa i mirisa, ali ih, ako gablec još uvijek jedete za radnim stolom kod kuće, svakako možete dodati piletini, tuna sendviču i posipati po aromatičnom slanutku. Bit će još ukusniji.

GABLEC PETKOM: krem juha od povrća, kremasti tuna sendvič i brzi slatkiš s lješnjacima

image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:45