KLASIK KOJI VOLIMO

Poslužite je uz meso, ribu ili kao samostalno jelo, ova focaccia to zaslužuje!

 Berislava Picek/Cropix
Ovaj recept je toliko dobar da u njega bez ikakvog problema možete dodavati sastojke i po vlastitoj želji, nećete pogriješiti

Kombinacija tople i aromatizirane focaccije i umaka od jogurta provjereno je dobra receptura! Također, možete je servirati i gladnom društvu koje će vas zasigurno tražiti recept. A mi vam donosimo jedan provjereno dobar. Ustupila nam ga je naša suradnica Slavica Šagolj i, vjerujte, izvrstan je i kad sami želite uživati u dobroj hrani, ali i kad imate goste koje treba oduševiti!

image
Berislava Picek/Cropix

Focaccia s ružmarinom i rajčicom

Za tijesto će vam trebati:

500 g glatkog brašna
350 ml mlake vode
1 suhi kvasac
prstohvat šećera
2 žličice soli
3 žlice maslinova ulja
100 ml maslinova ulja za premazivanje

Za nadjev će vam trebati:

15 maslina
15 mini rajčica
grančice ružmarina
2 manje ljutike
krupna sol

Priprema:

U manju posudu stavite oko 100 ml mlake vode, kvasac i šećer. Promiješajte i pustite da se zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno i sol pa promiješajte. Dodajte zapjenjeni kvasac i preostalu mlaku vodu te miksajte na manjoj brzini. Dodajte žlicu po žlicu maslinova ulja. Miksajte oko 15 minuta dok ne dobijete fino glatko tijesto. Prebacite ga u zdjelu u kojoj će se dizati. Posudu poklopite ili prekrijte prozirnom folijom. Pustite da odstoji minimalno dva sata. Tijesto prebacite u posudu u kojoj ćete peći focacciu, a koju ste prethodno dobro premazali maslinovim uljem. Pustite da odstoji na sobnoj temperaturi minimalno sat vremena. Tijesto u posudi za pečenje pokapajte maslinovim uljem te nauljenim prstima izbodite tijesto. U tijesto utisnite na polovice narezane masline, narezanu ljutiku i mini rajčice. Dodajte svježe začinsko bilje te pospite krupnom morskom soli. Tijesto s nadjevom pustite da se diže još oko pola sata. Prije stavljanja u pećnicu još pokapajte maslinovim uljem. Pecite oko 35 minuta na temperaturi od 190 stupnjeva.

image
Berislava Picek/Cropix

Jogurt umak od grčkog jogurta i mini rajčica

Trebat će vam:

350 g mini rajčica
50 ml maslinova ulja
žlica smeđeg šećera
3 češnja češnjaka
origano
timijan
krupna sol
papar
300 g grčkog jogurta

Priprema:

U veću tavu stavite maslinovo ulje. Dodajte mini rajčice i pržite na laganoj vatri dok ne omekšaju. Stavite šećer, začine i usitnjeni češnjak. Pirjajte još nekoliko minuta. Focacciu narežite na prutiće, u zdjelicu stavite mileram, a u sredinu mini rajčice. Umočite focacciu u umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:29