OVO JE PREDOBRO!

Poznata slastičarka otkrila recept za kremasti flan koji su svi zapisali u mobitel nakon večere

 Vedran Peteh/Cropix
Osim tipičnih orehnjača, makovnjača i mađarica ove blagdane zasučite rukave i za ukućane pripremite nešto novo, fino i aromatično

Za prosinački broj magazina Dobra hrana okupili smo mlade nade hrvatske slastičarske scene kako bismo od njih dobili ideje što od kolača spremiti za ovogodišnje blagdane. Izazova se primila i Ana Marić, slastičarka koja je karijeru gradila u nikad prežaljenom Maku na konac, restoranima Mano2 i 360, kao i nekadašnjoj slastičarnici Time. Ana se trenutno bavi savjetovanjem i smišljanjem slastica za razne ugostitelje, a o nekim njenim suradnjama već smo i pisali.

image
Vedran Peteh/Cropix

Njen odabir za naš božićni editorijal bio je raskošni i aromatični flan, za kojeg kaže da nije kompliciran za izvesti. A što je za nju uopće komplicirano, upitali smo je: “Svaki novi kolač na kojem radim me ponekad zna umoriti, jer dosta sam samokritična osoba pa se dogode blokade koje znaju trajati po deset dana, a nakon toga znam u danu izbaciti tri nove ideje i okusa i da sa svime budem zadovoljna. To me jednostavno tjera da se usavršavam još više. Sourdough kruh je recimo taj koji me ponekad i dalje zna izdati, samo zato što mu se nisam još dovoljno posvetila”, istaknula je veselo Ana.

image
Vedran Peteh/Cropix

A kada je o izazovnim projektima riječ, trenutni angažman upravo je takav: “Već nekoliko mjeseci obučavam ljude koji do tad nisu imali doticaj sa slastičarstvom, svaki dan mi je novi izazov podučavati ih i usrećuje me zadovoljstvo ljudi kada nauče nešto novo i žele učiti još više. Uskoro bi Zagreb trebao biti bogatiji za jednu slastičarnicu u centru grada. No, o tome uskoro više”, tajanstvena je Ana koja ima i velike privatne planove za 2023. godinu: “Nadam se da je iduća godina naša godina. Želje i planovi su veliki. S budućim suprugom idem u jedan naš projekt turističkog tipa u Lici. Plan nam je graditi kućice za iznajmljivanje i centralni objekt u kojem bismo oboje mogli raditi i kuhati s autohtonim proizvodima i na kraju krajeva tamo živjeti. Spojili smo tri stvari koje nas povezuju. Njegova arhitektura i njegovo kuharstvo i moje slastičarstvo. Dosta smo ustrajni u tome pa vjerujem u naš projekt i naše ideje”, odlučna je.

image
Vedran Peteh/Cropix

Zanimalo nas je i što je od blagdanske hrane osobito veseli: “Slavonski fiš je neizbježan na meniju u mojoj obitelji, priprema se za Badnjak i uglavnom su muški zaduženi za kotlić. Ali ništa to ne ide bez mamine domaće debele tjestenine. Fiš jedino i jedem kada dođem u Slavoniju tako da mu se uvijek veselim. Nakon toga božićna domaća juha, domaći hren iz vrta i pečenka. Bez slatkog mogu”, nasmijala se.

image
Vedran Peteh/Cropix

Potvrdila nam je da slastičarima adventsko doba baš i nije lako razdoblje pa ni sama uglavnom ne stigne baš pripremiti ono što bi htjela: “Za blagdane vrijeme provodim s obitelji u Slavoniji, pa je mama ta koja se pobrine za kolače.

Kao mala sam svake godine s bakom i mamom radila slavonske šape s orasima i masti. Tako da su šape još uvijek na popisu obaveznih blagdanskih kolača, uz ostale suhe kolače poput raspucanaca, kiflica s bjelanjcima i orasima, kranjcli s domaćim pekmezom i eventualno neka kremasta torta.

A onda par dana nakon padne odluka da je vrijeme za turu salenjaka” nasmijala se. Iako voli suhe kolačiće, odlučila je za nas pripremiti kremasti kolač: “Flan se pokazao kao desert koji svi vole, i mali i veliki, a definitivno paše nakon teže i masnije blagdanske hrane. Laganiji mliječni kolač s božićnim aromama je pun pogodak. Ja ga volim poslužiti s malo slanog karamela i kiselkastim voćem sa strane. Za svakoga ponešto”, zaključila je.

Božićni flan

Za tijesto:

  • 180 g maslaca
  • 4 g soli
  • 5 g kristalnog šećera
  • 30 g žumanjaka
  • 50 g punomasnog mlijeka
  • 250 g glatkog brašna

Za smjesu za flan:

  • 700 g mlijeka
  • 1300 g slatkog vrhnja
  • 110 g gustina
  • 15 g brašna
  • 350 g kristalnog šećera
  • 10 g cimeta u prahu
  • 10 g korice naranče
  • 5 klinčića
  • mahuna vanilije

U posudi miksajte omekšali maslac, sol i šećer. Nakon toga dodajte žumanjke i mlijeko. Pazite da ne premiksate smjesu. Kada smjesa postane jednolična, dodajte prosijano brašno i kratko izmiksajte. Čuvajte tijesto u hladnjaku. Razvaljajte tijesto na 2-5 mm i stavite u obruč za pečenje promjera 24 cm, koji ste obložili masnim papirom i aluminijskom folijom. Kako biste pripremili kremu, zagrijte mlijeko i slatko vrhnje s vanilijom, koricom naranče, cimetom i klinčićima. Dio mlijeka stavite u gustin i brašno pa sve dobro promiješajte, prebacite u posudu koja je na vatri i prokuhajte s mlijekom i vrhnjem. Kuhajte nekoliko minuta. Dodajte šećer kada krema bude između 40 i 50 °C. Sve spojite pa prelijte preko cjedila direktno u obruč. Stavite sve zajedno u hladnjak na par sati prije pečenja. Pecite 70 minuta na 170 °C. Ostavite preko noći u obruču da se stisne i dobro prohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:46