DOBRA IDEJA

Poznata slastičarka podijelila recept za predobru pitu sa šumskim voćem, sada je pravo vrijeme da je napravite

 Žuža Slastice/
Žužine slastice zagrebačkoj publici već su dobro poznate pa ne sumnjamo kako će ovaj recept mnogi odmah spremiti i prvom prilikom testirati

Željka Mihaljek, poznatija kao vlasnica brenda Žuža slastice, ovih je dana na društvenim mrežama podijelila recept za predobru pitu od šumskog voća. Zaključili smo kako nam priprema neće oduzeti više od 20-ak minuta, što je sasvim prihvatljivo za duge, sparne, ljetne dane, pa smo ga odmah spremili na sigurno i jedva dočekali vikend da se bacimo na pripremu.

Osim uputa navedenih u receptu, Željka Mihaljek savjetuje i da, kada pitu sastavite, po nadjevu možete naribati ostatak tijesta kako biste dobili hrskavu koricu te kako se pita, još topla ili hladna, dobro slaže i uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Deserti Željke Mihaljek inače su dobro poznati zagrebačkoj publici, posebice njezine raskošne torte. Na svojim društvenim mrežama često dijeli različite recepte, a o njoj smo pisali i kada se prije dvije godine udružila s kolegicama slastičarkama Petrom Jelenić i Ladom Osredečki, kako bi pripremile slastice koje su potom donirale stanovnicima potresom pogođenih područja.

Za prhko tijesto će vam trebati:

150 g oštrog brašna

150 g glatkog brašna

200 g maslaca

100 g šećera u prahu

3 žumanjka

mahuna vanilije po želji

Za nadjev:

400-450 g šumskog voća

korica jednog limuna

60 g šećera

60 g gustina

Priprema:

Prvo napravite prhko tijesto jer će ono trebati odstajati u hladnjaku barem sat vremena. Šumsko voće stavite kuhati sa šećerom. U zdjeli razmutite gustim s malo hladne vode. Kada šumsko voće pusti sokove, prelijte malo u zdjelicu s gustinom i zatim vratite na vatru. Kuhajte dok se ne zgusne i dodajte koricu limuna. Tijesto razvaljajte, izbodite vilicom i prebacite u kalup i dodajte nadjev od šumskog voća. Pecite 35 do 45 minuta na 175 do 180 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:20