Jednostavni recepti

Pripremite se za sezonu raštike, pa isprobajte sami napraviti ovih nekoliko ukusnih jela

 Tom Dubravec/Cropix
Raštika ima blago gorak okus i slatkoću. Popularna je u mediteranskim juhama i varivima, a odlično se slaže s mahunarkama i suhim mesom

Stigli su nam hladniji dani, pa se okrećemo izdašnijim zimskim jelima poput sarme, kiselog kupusa i krvavica, grah variva s repom, a kreće i sezona raštike. Iako ovu zelenolisnu biljku često možemo naći na tanjurima tijekom cijele godine, posebno u Dalmaciji, Primorju i Hercegovini, ipak ju je najbolje konzumirati zimi jer je tada najukusnija, mekša i slađa.

image
Berislava Picek/Cropix

Kuhana raštika sadrži svega 49 kalorija po obroku. Bogata je vitaminima A i C, ima protuupalna svojstvima i odličan je antioksidans, pa je postoji puno razloga zbog kojih vrijedi barem jednom tjedno otići do placa i pripremiti je na lešo samu, s krumpirom ili rižom i servirati kao prilog uz ribu, kotlete i kobasice ili je skuhati sa suhim mesom, krumpirima i rajčicom.

Inače, raštika ima blago gorak okus i slatkoću. Popularna je u mediteranskim juhama i varivima, a odlično se slaže s mahunarkama i suhim mesom, pa je idealna za jela s dužim vremenom kuhanja. U Italiji se cijeni u tradicionalnoj toskanskoj juhi ‘Ribolliti‘, a u Portugalu je ključna u jelu ‘Caldo verde‘.

image
Berislava Picek/Cropix

RECEPT ZA RIBOLLITU POTRAŽITE OVDJE

No, posebno mjesto raštika zauzima u Dalmaciji i Hercegovini. U ovim regijama, raštika je neizostavan dio tradicionalne kuhinje. U Dalmaciji se često koristi u pripremi jela s krumpirom, maslinovim uljem i češnjakom. Ovo jednostavno, ali ukusno jelo odražava esenciju mediteranske prehrane - jednostavnost, svježinu i okus, pa se ponekad poslužuje i uz ribu.

RECEPT ZA RAŠTIKU S TRLJAMA POTRAŽITE OVDJE

image
Saša Burić/Cropix

Jedno od najpoznatijih jela je i "raštika s bobom ili krumpirom", varivo od raštike, boba ili krumpira, često obogaćeno dimljenim mesom. U Hercegovini, raštika je glavni sastojak u "raštikinom loncu", bogatom, gustom varivu koje uključuje razne vrste mesa i povrća, pružajući bogat i zasitan obrok.

RECEPT ZA VARIVO OD RAŠTIKE POTRAŽITE OVDJE

image
Božidar Vukičević/Cropix

Raštika je definitivno ključni dio kulinarskog naslijeđa Dalmacije i Hercegovine, gdje njezini okusi oživljavaju tradicionalne recepte i obogaćuje tanjure tamošnjih stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 19:45