MLADA SLASTIČARKA

Probajte raskošnu božićnu poslasticu Ruže Šimić: "Dobrih blagdanskih kolača nema bez kokosa"

 Ivana Nobilo/Cropix/Cropix
Iako relativno nova na sceni, Ruža Šimić zagrebačku publiku odmah je osvojila svojim slasticama u zaprešičkoj slastičarnici Trinity

Pozitivne reakcije po otvaranju slastičarnice Trinity u Zaprešiću još uvijek nisu prestale stizati, a za mladu slastičarku Ružu Šimić, za čijim su slasticama posljednjih mjeseci Zagrepčani jednostavno poludjeli, već smo osmislili novi zadatak. Ovih smo je dana, naime, zamolili da s nama podijeli kako izgleda blagdanska atmosfera u njezinom domu, a ona nam je otkrila kako Božić u njezinoj obitelji ne prolazi bez jednog važnog sastojka.

"Kolači koji se kod nas doma najčešće rade u ovo blagdansko doba sadrže kokos, zbog snijega i cijelog tog ugođaja. Uvijek su to čupavci, šubarice, kokos kuglice, a ove godine odlučila sam napraviti Cocolinu. Kiselinom od malina razbila sam slatkoću i napravila laganu slasticu koja je baš onako idealna nakon zasitnog blagdanskog ručka", rekla nam je Ruža Šimić.

Recept za kolač Cocolina po receptu Ruže Šimić donosimo u nastavku.

image
Ivana Nobilo/Cropix/Cropix

Za malina compot trebat će vam:

340 g malina (svježe ili smrznute)

125 g šećera

5 g želina 1:1

Coconut cremeux:

100 g kokos pirea

100 g kokosova mlijeka

40 g žumanjaka

20 g šećera

60 g maslaca

5 g želatine u prahu

30 g vode

Dacquoise:

360 g bjelanjaka

100 g šećera

160 g bademova brašna

160 g kokosova brašno

60 g brašna

150 g šećera u prahu

250 g maslaca

Coconut mousse:

280 g slatkog vrhnja

15 g želatine u prahu

96 g vode

352 g bijele čokolade

390 g pirea od kokosa

390 g kokosova mlijeka

500 g slatkog vrhnja

Priprema:

Šećer i želin pomiješajte zajedno. Maline prokuhajte te dodajte šećer i želin. Kuhajte do minutu nakon vrenja. Odmah punite kalupe i smrznite.

Za cremeux od želatine u prahu i hladne vode najprije napravite želatin masu. Kokos pire i mlijeko zakuhajte. Žumanjak i šećer sjedinite. Dodajte prokuhalo kokosovo mlijeko i pire. Vratite na indukciju ili vatru i kuhajte do 82°C. Procijedite u zdjelu i dodajte želatin masu te na kraju maslac izblendajte. Odmah punite kalupe i smrznite.

Za dacqouise najprije prosijte suhe sastojke. Maslac otopite. Od bjelanjka i šećera napravite lagano tučeni meringue (tučeni bjelanjak sa šećerom). Sjedinite meringue sa suhim sastojcima te na kraju lagano umiješajte maslac. Pecite 175°C 10 minuta.

Za mousse od kokosa od želatine i hladne vode napravite želatin masu. Zakuhajte vrhnje. Dodajte želatin masu. Prelijte preko bijele čokolade. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi. Izblendajte čokoladu. Dodajte kokosovo mlijeko i pire. Na kraju dodajte lagano tučeno slatko vrhnje.

Kolač slažite tako da najprije napunite kalup do pola s coconut mousseom. Stavite malina compot u sredinu kalupa. Zatim dodajte malo coconut moussea na malinu. Slaganje završite s dacqouiseom (biskvitom). Smrznite. Odmrznuto izvadite iz kalupa. Poslužite glazirano sjajnom glazurom i na kraju stavite kapicu od coconut cremeuxa umočenog u kokos. Poslužite sat vremena nakon vađenja iz zamrzivača.

Napomene!

Maline koje koristite mogu biti svježe ili smrznute, ali uvijek je bolje koristiti svježe. Umjesto pirea od kokosa možete koristiti i kokosovo mlijeko, a umjesto želatine u prahu želatin listiće. Kada radite coconut cremeux koristite tri listića, a kada radite mousse koristite devet želatin listića.

image
Ivana Nobilo/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:37