BRZO I FINO

Provjereni recepti koji će vas spasiti ovih vrućih proljetnih dana

Kako dani postaju duži, a temperature sve više podsjećaju na ljetne, mnogi od nas traže recepte koji ne zahtijevaju dugotrajno kuhanje, a nude svježinu, lakoću i bogatstvo okusa

Kad temperature počnu rasti, posljednje što želimo je provoditi sate uz vrući štednjak. Upravo zato donosimo izbor provjerenih recepata koji su brzi, lagani i savršeni za proljetne dane. Bilo da tražite ideju za lagani ručak, svježu salatu ili osvježavajući međuobrok, ovi recepti donose savršen spoj okusa, sezonskih namirnica i jednostavne pripreme. Idealni su za uživanje na terasi, piknik u prirodi ili brzinsku pripremu nakon posla.

GAZPACHO - HLADNA JUHA OD POVRĆA

Nema bolje ljetne juhe. Kao što za nju nema ni jednog originalnog recepta. Klasikom se smatra onaj sa španjolskog juga, iz Andaluzije, gazpacho andaluz, od rajčice, zelene paprike, krastavaca, češnjaka, kruha, maslinovog ulja i octa. No, postoje brojne lokalne varijante, od Granade do Malage, a ima ga i drugdje na Pirenejskom poluotoku. Uostalom, uživalo se u njemu za ljetnih vrućina i prije otkrića Amerike, odakle je došla rajčica, koja se u prvo vrijeme i nije koristila jer se smatrala otrovnom. Tu je i gazpacho morañiego, iz La Manche, kao lakša varijanta s više vode, a u Extremaduri mu dodaju pršut. Tradicionalno se pije, no neke se gušće varijante - s dodatkom jaja ili pršuta - jedu žlicom. Juhe koje se poslužuju hladne javljaju se i u drugim kulturama mediteranskog kruga o čemu smo ranije pisali, a jedna takva spasit će svaki dan kada temperatura premaši podnošljivih 30 stupnjeva Celzijusa.

image
Luchezar/Getty Images

GAZPACHO PO RECEPTU GORDONA RAMSEYJA
Trebat će vam:

1 krastavac, narezan na kockice
1 crvena paprika, narezana na kockice
1 zelena paprika, narezana na kockice
1 kg zrelih rajčica, narezanih i oguljenih
2 češnja češnjaka, protisnuta
2 mlada luka, sitno nasjeckana
75 g starog kruha, narezanog na kockice
2 žlice octa

Priprema:
Krastavac, paprike, rajčice, češnjak i mladi luk pomiješajte u velikoj zdjeli. Dodajte kruh i začinite solju i paprom. Dodajte ovat i malo maslinova ulja te sve promiješajte rukama, stiščući sve sastojke. Ostavite preko noći da se marinira. Stavite smjesu u blender i sve dobro izmiksajte. Kušajte i korigirajte začine. Konzistencija treba biti između gustog i jako gustog, a to ćete riješiti dodavanjem još maslinova ulja. Ostavite još par sati u hladnjaku da se hladi.

OMILJENO LJETNO VARIVO

U tople dane često imamo naviku posegnuti za salatom, no možete napraviti i neka nova jela s okusima Mediterana, a možete posegnuti i za nekim provjerenim recepturama iz bakine kuharice. Kad zatopli kao što je to ovaj tjedan, jedno od prvih jela koje nam pada na pamet je varivo od krastavaca.

image
Gbh007/getty Images/istockphoto

VARIVO OD KRASTAVACA
Trebat će vam:
4 veća krastavca
2-3 krumpira
200 ml kiselog vrhnja
sol, papar, mljevena crvena paprika
1 ½ žlica svinjske masti
glatko brašno
2 češnja češnjaka
stručak svježeg kopra

Priprema:
Krastavce ogulite, narežite na ne predebele ploške i posolite pa ostavite sa strane da puste vodu. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Sad krastavce ocijedite rukama i višak vode bacite. U loncu u kojem ćete kuhati varivo, na masti napravite laganu zapršku i dodajte protisnuti ili nasjeckani češnjak, tek toliko da pusti aromu (pazite da ne izgori!), a potom dodajte krastavce i krumpir. Prelijte hladnom vodom i kuhajte dok se krumpir na skuha. Posolite, začinite paprom i crvenom paprikom. Kada prokuha umiješajte kiselo vrhnje i začinite sjeckanim koprom.

MORSKI RIŽOTO

Chef Hrvoje Zirojević iz splitskog restorana Dvor jedan je od najvećih autoriteta na domaćoj sceni kad su u pitanju riblja i jela od plodova mora, stoga je prvi koga ćemo pitati kako napraviti odličan ljetni rižoto.

image
Marko Miščević/Cropix

RIŽOTO S KOZICAMA I ŠKAMPIMA PO RECEPTU HRVOJA ZIROJEVIĆA
Trebat će vam:
250 g maslaca
500 g riže za rižoto
100 ml slatkastog bijelog vina
3 češnja češnjaka
300 g očišćenih jadranskih kozica
100 g očišćenih jadranskih škampa
100 g tartara od škampa
sol i papar
150 g rukole
šaka pinjola
100 g sušene rajčice iz maslinova ulja
otprilike 500 ml temeljca

Priprema:
Škampe namijenjene za tartar sitno nasjeckajte i prelijte sokom od naranče i malo maslinova ulja, pa ostavite da se mariniraju. U dubljoj posudi rastopite 150 g maslaca i malo maslinova ulja. Dodajte rižu i pržite je nekoliko minuta uz stalno miješanje. Zalijte je bijelim vinom, pa kad alkohol ispari, počnite uz stalno miješanje dodavati onoliko temeljca koliko ga riža upija. Dodajte potom očišćene kozice, sjeckani češnjak i malo zalijte maslinovim uljem. Potom dodajte sušene rajčice i nastavite miješati. Dodajte očišćene škampe i miješajte te zalijevajte temeljcem. Kad je riža kuhana (probajte je, duljina kuhanja ovisi o vrsti riže i vašem ukusu, volite li je "pod zub" ili malo mekaniju, a kako se kuha s ostalim sastojcima, vrijeme kuhanja je uvijek dulje nego što piše na pakiranju), umiješajte rukolu i na kraju ostatak maslaca izrezanog na kockice. Rižoto rasporedite po tanjurima i na svaki stavite žličnjak tartara od škampa. Chef Zirojević odaje i tajnu: zamrznuo je dvije kamenice, pa ih je poput tartufa naribao povrh svake porcije rižota!

SALATA OD TJESTENINE, TIKVICA, PANCETE I KUKURUZA

Naša suradnica Slavica Šagolj ponovno nas je oduševila kada nam je donjela savršeni recept za jednostavnu, a izuzetno ukusnu salatu koja će savršeno upotpuniti svaki obrok. Ova salata idealna je za tople dane kada tražimo nešto svježe, zdravo, zasitno i brzo gotovo.

image
Marko Miščević/Cropix

SALATA OD TJESTENINE PO RECEPTU SLAVICE ŠAGOLJ
Trebat će vam:
250 g tjestenine - noodlesa
150 g kukuruza šećerca
150 g graha
500 g mini tikvica
50 g ukiseljene ljutike
100 g špeka za pečenje
vezica mladog luka

Za preljev:
2 žlice muštarde
maslinovo ulje
sol
jabučni ocat

Priprema:
Tjesteninu skuhajte prema uputama, ocijedite i ohladite. Kukuruz i grah koristite konzerviran. Ako nemate ukiseljenu ljutiku, isprobajte ukiseljene lučice. Špek prepecite na tavi te narežite na manje komade. Mladi luk narežite na dulje prutiće. Jedan po jedan sastojak stavljajte u veću zdjelu, a na kraju dodajte preljev. Muštardu stavite u zdjelicu, dodajte ulje, malo soli i ocat, dobro sjedinite sastojke te prelijte salatu.

OMILJENA LJETNA PITA

Scarpaccia je slasna kada je još topla, no prilično je ukusna i kada se ohladi. Čini se kao dobra opcija za druženja s ekipom, ali i za brzi doručak, dodatak uz ručak ili večeru, a kada je napravite previše, ponijeti je možete na posao pa kojim komadom počastiti kolege, napisala je u svojoj kolumni ‘Za pod zub‘ naša novinarka i kolumnistica Lidija Lončarić.

Recept donosimo u nastavku, a svakako bismo još dodali da, ako vam, kao nama, koji komad ostane za doručak, svakako razmislite o tome da ga nakratko stavite na tavu, zapečete te poslužite toplog. Bit će još hrskaviji i slasniji.

image
Lidija Lončarić

SCARPACCIA PO RECEPTU LIDIJE LONČARIĆ
Trebat će vam:

130 g brašna
40 g kukuruznog brašna
1-2 tikvice
1 glavica luka
maslinovo ulje
sol i papar
začinsko bilje (ružmarin, bosiljak...)

Priprema:
Tikvice narežite na tanko. Najbolju debljinu kolutića dobit ćete korištenjem mandoline, ali ako vam nije pri ruci, možete ih rezati i nožem. Stavite ih u posudu, posolite i pustite da stoje 20-ak minuta. Potom ih ocijedite i u vodu koja je ostala dodajte brašna, sol, dvije žlice maslinova ulja, papar, ubacite i začinsko bilje pa pomiješajte. Trebali biste dobiti smjesu nešto gušću od one za palačinke. Ako je potrebno, dodajte još vode. U to stavite tikvice i luk koji ste narezali na tanke polumjesece. Sve dobro pomiješajte. Rasporedite po posudi za pečenje koju ste premazali maslinovim uljem, po želji pospite sirom i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 40-ak minuta ili dok ne poprimi boju. Poslužite toplo ili ohlađeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
08. srpanj 2025 14:01