KAKO SLASNO IZGLEDA

Prozračno tijesto i topljeni sir, ovo jelo spaja najbolje od pizze i focaccie! Nabavili smo recept i testiramo ga već danas

Ultimativni comfort food, pogača koju bismo mogli pojesti sami i još mnogo toga. Ovo jelo je sve to!

Tražeći inspiraciju za jelo koje bismo mogli napraviti za druženje s ekipom ili jednostavnu večeru, ovih smo dana naišli na recept za fugazzettu, argentinsko jelo koje spaja najbolje od pizze i focaccie. Malo je reći da smo ostali hipnotizirani sirom koji curi iz još vruće pogače, a privukao nas je i zapečeni luk koji se prije pečenja posipa po samoj pogači. Ovo primamljivo jelo, saznali smo kasnije, uopće nije komplicirano za pripremu, a vrlo vjerojatno će sa stola nestati prije nego što mislite.

image

Fotografija: Instagram

@daniel_jorda Instagram

Nastalo je kao rezultat utjecaja talijanskih imigranata u Argentini koji su sa sobom donijeli focacciu, a zatim je ona kasnije pretvorena u hibrid focaccie i pizze. Riječ je zapravo o tijestu nalik onom za pizzu posipanom sirom koja se prekriva drugim komadom tijesta, a zatim posipa svježim tanko rezanim lukom i parmezanom. Iako se luk na prvu može učiniti suvišnim, odlično upotpunjava meko tijesto i dobar je par finom, rastopljenom siru. Recept u nastavku prenosimo s The New York Timesa i sami ga testiramo prvom prilikom, izgleda predobro!

Sastojke za ovu punjenu pogaču možete kupiti u specijaliziranim trgovinama koje nude talijanske delicije, poput Salumerie Mangije i drugih. Cijeli popis pogledajte ovdje.

image
Starcevic/Getty Images/istockphoto

Za tijesto će vam trebati:

  • 315 g brašna
  • 8 g soli
  • 3 g instant kvasca
  • 8 g maslinova ulja (plus još za kasnije)
  • 215 ml mlake vode

Za punjenje i posip:

  • 1 žlica maslinova ulja
  • 140 g Provolone sira
  • 170 g mozzarelle
  • 1 žličica sušenog origana
  • pola žličice čili flakesa
  • sol
  • 1 veći luk narezan na tanke ploške (najbolje na mandolinu)
  • 720 ml hladne vode
  • 55 g parmezana

Priprema:

  1. Tijesto napravite tako da pomiješate brašno, sol i kvasac u većoj zdjeli. Dodajte zatim maslinovo ulje i vodu i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi.
  2. Mijesite 15 do 17 minuta.
  3. Kuglu tijesta premažite uljem, stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Pustite da se diže sat i pola do dva sata.
  4. Nakon toga tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio stavite u posudu koju ste dobro nauljili maslinovim ulje i rastegnite tako da prekriva cijelu površinu. U sredinu stavite šnite Provolone sira, dodajte mozzarellu, pospite origanom, čilijem i soli. Pripazite samo da sa svih strana ostavite prazan rub.
  5. Drugi dio tijesta rastegnite i preklopite donji dio na kojem je sir. Prekrijte i pustite da se diže još 30-ak minuta.
  6. Za to vrijeme u hladnu vodu stavite sol i ubacite luk koji ste nasjeckali jako tanko (najbolje na mandolinu). Pustite da stoji nekoliko minuta, a zatim ocijedite i osušite luk.
  7. Pogaču pospite parmezanom, lukom i maslinovim uljem. Dodajte i sol. Pecite na 230 stupnjeva dok luk i pogača ne poprime zlatnu boju, 25 do 30 minuta. Prebacite zatim pogaču na gornju rešetku i pecite još 2-3 minute, a zatim izvadite iz pećnice, odmorite 10-ak minuta i režite na jednake dijelove.

Osim u pećnici, fugazzetu možete napraviti i na roštilju, a uz sir, puniti je možete i drugim dodacima po želji. Primjerice, šunkom, ljutom kobasicom, pa čak i povrćem. Pripazite samo da ga najprije dobro ocijedite kako ne bi pustilo previše vode. U nastavku ostavljamo video za primjer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:08