Ni jedan kao ovaj

Prvi maj ne može proći bez vojničkog graha, evo kako ga pripremiti od kuće

Kad se spomene praznik rada, mnogima odmah na pamet padne miris graha iz kotlića, druženje na otvorenom i osjećaj zajedništva koji se već generacijama prenosi uz žlicu toplog vojničkog graha

Prvi svibnja, Međunarodni praznik rada, u Hrvatskoj se tradicionalno obilježava ne samo kao dan borbe za radnička prava, već i kao dan okupljanja i druženja koji ne može proći bez mirisa vojničkog graha. Ovaj jednostavan, ali bogat obrok već desetljećima je zaštitni znak proslava na otvorenom, a njegov karakterističan okus i miris često izazivaju nostalgične uspomene na izlete, a nekima i na sindikalna druženja ili vojnu obuku.

Vojnički grah nije slučajno odabran kao simbol proslave rada i solidarnosti. Riječ je o jelu koje je izvorno poteklo iz vojnih kuhinja - pripremano u velikim količinama, od jednostavnih i dostupnih namirnica, hranjivo i toplo, pružalo je snagu i energiju. Upravo zato se i ove godine u brojnim gradovima i općinama organiziraju javne proslave 1. svibnja na kojima se kuha ovaj omiljeni specijalitet, često u velikim kotlovima, uz glazbu, političke govore i dječje programe.

image
Tea Cimaš/Cropix

Osim što je ukusno, kuhanje vojničkog graha ima i snažnu simboliku - okuplja ljude oko vatre, potiče zajedništvo i podsjeća na vrijednost jednostavnosti. Dok se grah lagano krčka, vrijeme se ispunjava smijehom, razgovorom i osjećajem pripadnosti. U modernoj verziji, vojnički grah se može nadograditi slasnim dodacima - kobasicom, suhim mesom ili ljutim začinima, no osnovna ideja ostaje ista - hraniti i okrijepiti dušu i tijelo.

Za one koji žele sami pripremiti vojnički grah donosimo klasičan recept koji možete testirati već danas - prigodno!

TRADICIONALNI VOJNIČKI GRAH

Sastojci (za 6 osoba):
500 g graha
2 glavice luka
2-3 češnja češnjaka
2 mrkve
1 korijen peršina (po želji)
300 g suhog mesa (rebra, kobasice ili slanina)
1 žlica crvene mljevene paprike
1 žlica brašna
2 lovorova lista
sol, papar, vegeta po ukusu
ulje ili mast

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Grah namočite večer prije kuhanja. Idući dan bacite vodu, isperite grah i stavite kuhati u svježu vodu. Kuhajte ga dok ne omekša (oko 45 minuta do 1 sat), ali ne do kraja. Na zasebnoj tavi na ulju ili masti pirjajte sitno sjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte narezanu mrkvu, češnjak i po želji peršin. Dodajte suho meso narezano na komade i pirjajte nekoliko minuta. Umiješajte crvenu papriku i brašno, kratko popržite, pa sve prelijte s malo vode da dobijete gustu zapršku. U lonac s grahom dodajte zapršku, lovor, sol, papar i ostale začine. Kuhajte još 20-30 minuta dok se svi okusi ne sjedine i grah potpuno omekša. Po potrebi dolijevajte vodu, a na kraju provjerite začine. Poslužite toplo, uz krišku domaćeg kruha i pokoju ljutu papričicu za one hrabrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 08:29