JELA ZA SVAKI DAN

Pržena peciva sa sirom ili zapečena tjestenina? Recepti za brza i jeftina jela poznatog chefa

 Deposit photos
Za ručak ili druženje s ekipom napravite dva brza i jeftina jela po receptima popularnog chefa

Dobro je poznato da recepte chefa Yotama Ottolenghija obožavamo i, kada nam ponestane inspiracije, upravo su njegove kuharice "Simple", a odnedavno i "Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love" prvi izbor za listanje. No, ovog puta nismo trebali prošetati čak ni do police s kuharicama već smo na sjajne recepte popularnog chefa za jednostavna, jeftina i ukusna jela naišli na The Guardianu. U nastavku tako ostavljamo recepte za panzerotte, jednostavna pržena peciva s umakom od rajčice u kakvima smo u Italiji nedavno i sami uživali, a tu je i zapečena tjestenina s tunom koja će biti dobra opcija u slučaju da želite potrošiti zaostatke iz hladnjaka.

PANZEROTTI

Nešto poput pržene, preklopljene pizze, panzerotti su jedno od najpopularnijih talijanskih jela. U njima se uživa uz dobar aperitivo, napraviti ih možete i za jednostavan ručak nakon kojeg neće ostati previše prljavog suđa ili pak kao usputnu grickalicu za izlet ili uživanje u dvorištu. Sama priprema neće vam oduzeti više od 30 minuta, a tijesto je zatim potrebno pustiti da se diže oko sat vremena, oblikovati ga i pržiti. Peciva možete puniti i drugim sirevima po želji, a naš je savjet da umak od rajčice u ovom receptu nikako ne preskačete.

PANZEROTTI

Trebat će vam:

500 g tip 00 brašna

7 g instant kvasca

1,5 žlica maslinova ulja

Sol i papar

Ulje za prženje

Za punjenje:

160 g ricotte

160 scamorza sira

16 g listova bosiljka

Za umak:

1 žlica maslinova ulja

4 režnja češnjaka

1/8 žličice čilija

1 konzerva (400 g) rajčice

¼ žličice šećera

1 žlica sjeckanog bosiljka

Postupak pripreme:

Prvo napravite tijesto. Stavite brašno, kvasac, žlicu ulja i 320 ml tople vode u posudu i zamijesite tijesto. Ako koristite samostojeći mikser, miksajte na srednjoj brzini oko 10 minuta, dok ne dobijete ljepljivo, ali i tijesto koje lako možete oblikovati. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu i oblikujte u loptu. Premažite kuglu preostalim uljem i vratite sve zajedno u zdjelu, prekrijte i pustite da se diže na toplom mjestu.

Za to vrijeme napravite umak tako da zagrijete ulje, dodate češnjak i čili i pirjate oko 30 minuta. Zatim dodajte rajčicu, 100 ml vode i šećer. Ubacite i malo soli. Kuhajte dok ne zavrije, a zatim sve dobro pomiješajte. Koristite li komade rajčice, usitnite ih vilicom ili kuhinjskim pomagalom za izradu pire krumpira. Kuhajte još 15 minuta dok ne postane malo gušće i maknite s vatre.

Kada se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i udarite šakom kako biste izbili sav zrak. Podijelite tijesto u 8 istim dijelova, svaki neka bude težak oko 80 do 90 grama. Napravite kuglice, a dok oblikujete jednu po jednu, druge neka budu pokrivene čistom krpom. Svaku kuglicu razvaljajte na veličinu oko 14 centimetara i debljinu oko 2 milimetra. Ricottu i scamorzu rasporedite po jednoj polovici tako da sa svake strane ostavite oko 2 centimetra prostora. Dodajte dva lista bosiljka, pospite s malo soli i papra i preklopite. Dobro zatvorite rubove. Umak od rajčice lagano zagrijte na 140 stupnjeva u pećnici.

U veću posudu stavite ulje i zagrijte ga na 170 stupnjeva. Panzerotte pržite u ulju oko tri minute. Na pola prženja ih preokrenite, a kada su gotovi, izvadite ih na kuhinjski ručnik. Kada su gotovi, poslužite ih uz topli umak od rajčice.

image
Federico Chiccododifc/Www.fotook.it

ZAPEČENA TJESTENINA S TUNOM

Kada u hladnjaku imate od svega po malo, najbolja ideja je upakirati sve zajedno u slastan složenac. Za takve situacije, tjestenina je uvijek dobra opcija, a osim tune, ovoj kombinaciji možete dodati i najrazličitije komadiće povrća koji vas posljednjih nekoliko dana gledaju iz hladnjaka. Poslužite zapečenu tjesteninu uz zdjelu sezonske lisnate salate i od pristupačnih sastojaka nahranite cijelu obitelj.

ZAPEČENA TJESTENINA S TUNOM

Trebat će vam:

2 velika poriluka

3 žlice maslinova ulja

Sol i papar

1 vezica mladog luka

15 g maslaca

2 luka

2 režnja češnjaka

250 g tjestenine

1,5 žlica brašna

600 ml mlijeka

400 ml pilećeg temeljca ili vode

2 žlice slatkog vrhnja

120 g cheddara

15 g peršina

230 g ocijeđene tune

35 g panko mrvica

1,2 žlica limunove korice

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Operite i osušite poriluk, narežite ga na kolutiće i rasporedite po papiru za pečenje. Poprskajte jednom i pol žlicom ulja, dodajte malo soli i papra, sve dobro pomiješajte pa stavite u pećnicu na 15 minuta. Dodajte očišćeni mladi luk i vratite u pećnicu na još 10 minuta.

Dok se poriluk i luk peku, u većoj posudi koja može i u pećnicu otopite maslac s jednom žlicom ulja. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte 20 minuta, dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte češnjak, kuhajte dvije minute pa dodajte tjesteninu i brašno. Dodajte mlijeko, temeljac, slatko vrhnje, sol i papar. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 18 minuta dok tjestenina ne omekša, a umak postane gušći. Maknite s vatre, dodajte sir, sitno sjeckani svježi češnjak i pečeni poriluk i luk. Dobro pomiješajte kako bi se sir otopio. Umiješajte tunu.

U manjoj posudici pomiješajte panko mrvice s 50 grama preostalog sira, limunovom koricom i žličicom i pola ulja. Posip rasporedite po tjestenini. Ubacite u pećnicu na šest minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

image
Ezume Images/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:54