DOBRI SAVJETI

Pržene lignje uopće nije lako napraviti, ali uz ovaj recept i trikove uspijevaju baš uvijek

 Alena Kravchenko/
Umjesto da ih naručite, danas se po lignje zaputite na tržnicu i napravite najbolje pržene zalogaje

Iako nam se jednostavnijom opcijom češće čini pržene lignje pojesti na nekoj od provjerenih adresa, one pripremljene u vlastitoj kuhinji sa sobom ipak nose i posebnu čar. Ostaju divno hrskave, a u njima se uživa još vrućima, uz domaći tartar umak i savršeno ispečene krumpiriće. Kada se ipak odlučimo za kućnu pripremu tako već pri prvom zalogaju zaboravljamo nered i miris prženja u zraku koji ostaje nakon ručka i prepuštamo se slasnim zalogajima po samo svom guštu.

GDJE U ZAGREBU POJESTI NAJBOLJE PRŽENE LIGNJE

image
Deposit Photos/

Kako bi baš uvijek ispale kako treba, isprobali smo velik broj recepata, ulje zagrijavali na određenoj temperaturi i koristili različita brašna, a onda nam je nedavno za oko zapela metoda koja uključuje držanje lignji u mlaćenici, a prije prženja valjanje u kombinaciju običnog bijelog i rižinog brašna. Već nam se na prvu učinila više nego zanimljivom pa u nastavku ostavljamo recept (koji uz male izmjene prenosimo s portala The Kitchn) i nekoliko dobrih savjeta.

KAKO NAPRAVITI JOŠ BOLJE PRŽENE LIGNJE

Koristite ulje koje nema specifične arome i podnosi visoke temperature. Ne želite da okus ulja nadjača okus nježnih lignji.

Kada lignje pržite, pripazite da u ulju ne ostanu predugo kako ne bi postane previše žilave. Kolutićima ne treba dugo pa ih iz ulja ih izvadite kada postignu lijepu, lagano zlatnu boju. Također, kad ih pržite, pripazite da ne stavite previše kolutića u zdjelu odjednom kako bi imale dovoljno mjesta i kako biste ih lakše mogli okretati.

Na ovaj način možete pržiti i druge morske plodove.

Trebat će vam:

450 g lignji

250 ml mlaćenice

Ulje za prženje

125 g običnog brašna

125 g rižinog brašna

1,5 žličica soli

1 žličica češnjaka u granulama

Pola žličice bijelog papra

Limun i tartar

Priprema:
Lignje očistite i osušite ako koristite smrznute, narežite ih na kolutiće i stavite u veću posudu. Prelijte ih mlaćenicom i spremite u hladnjak na 30 minuta do sat vremena. U većoj posudi zagrijte ulje, a u posebnoj posudi pomiješajte brašna, sol, češnjak u prahu i bijeli papar. Dobro promiješajte. Lignje ocijedite, dobro uvaljajte u brašno i pržite dio po dio. Kada lignje ubacite u ulje, odmah ih razdvojite kako se ne bi zalijepile. Pržite minutu do dvije, izvadite iz ulja, stavite na papirnate ručnike, pustite da se lignje kratko ocijede od ulja i poslužite uz limun i tartar umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:02